Nyheter.

2017-10-06 11:15
  • Försäkringskassans statistik visar att det så kallade ”sjukpenningtalet” fortsätter att minska för sjunde månaden i rad. Personer som inte längre får vara sjukskrivna lämnas över till arbets­förmedlingen.  Bild: Henrik Montgomery/TT
    Försäkringskassans statistik visar att det så kallade ”sjukpenningtalet” fortsätter att minska för sjunde månaden i rad. Personer som inte längre får vara sjukskrivna lämnas över till arbets­förmedlingen.
  • Utförsäkrade. ”Många kommer hit med begränsningar. En del så stora att de själva inte upplever att de kan arbeta”, berättar Sari Harju, arbets­för­medlingschef i Örebro. Bild: Jessica Gow/TT
    Utförsäkrade. ”Många kommer hit med begränsningar. En del så stora att de själva inte upplever att de kan arbeta”, berättar Sari Harju, arbets­för­medlingschef i Örebro.

Fler står utan sjukpenning

Antalet personer i Örebro län som får avslag på ansökan om sjukpenning har mer än fördubblats på bara några år. Något som märks på Arbetsförmedlingen.

”Många kommer hit med begränsningar. En del så stora att de själva inte upplever att de kan arbeta”, säger Sari Harju, arbetsförmedlingschef i Örebro.

 

Under 2013 fick 170 personer avslag på sin ansökan om sjukpenning, tre år senare var det i stället 382 personer som nekades sjukpenning. Det handlar alltså om mer än en fördubbling av antalet avslag. Än så länge finns inga siffror på antalet avslag under 2017, men allt tyder på att utvecklingen fortsätter åt samma håll. För enligt Försäkringskassans egen statistik fortsätter det så kallade ”sjukpenningtalet” att minska för sjunde månaden i rad. Och i förra veckans ETC Örebro berättade kuratorer från olika specialistkliniker på Universitetssjukhuset i Örebro om hur deras patienter har drabbats av hårdare bedömningar från Försäkringskassan.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Hamnar på arbetsförmedlingen

Avslagen får konsekvenser för andra myndigheter. På arbetsförmedlingen i Örebro arbetar nu fler handläggare med så kallade överlämningsmöten, där Försäkringskassan lämnar över personer som inte längre får vara sjukskrivna till arbetsförmedlingen.

– De här mötena har ökat det senaste året. Vi ser alltfler personer som kommer till arbetsförmedlingen när de inte får förlängd sjukskrivning, säger Sari Harju, arbetsförmedlingschef i Örebro.

Och det handlar ofta om personer som har varit sjukskrivna en längre tid.

– Många kommer hit med begränsningar. En del så stora att de själva inte upplever att de kan arbeta. Och då är det svårt att matcha dem mot ett arbete. Det är ett komplicerat arbete, men vi måste visa vilka möjligheter som finns, säger hon.

I ETC Örebro #38 berättade frisören Malin Hallin om hur hennes kontaktallergi gjorde ett heltidsarbete som frisör omöjligt.

– Jag är allergisk mot ett konserveringsmedel som finns i nästan allt flytande. Det finns i tvål, smink, rengöringsmedel bland annat. Det räcker att jag hälsar på folk, tar i handtag eller andra ytor för att jag ska påverkas, säger hon.

Men Försäkringskassan anser inte att hon kunde vara sjukskriven på 25 procent längre, så nu måste hon hitta ytterligare ett deltidsjobb.

– Jag undrar vilka jobb man kan ta där man inte använder händerna? Om jag gör mer riskerar besvären att öka och bli ännu värre, säger hon.

Komplicerade fall

Och Sari Harju på Arbetsförmedlingen medger att det är komplicerat att hitta en lösning.

– Det är inte enkelt att hitta ett arbete på 25 procent som går att kombinera med det andra arbetet, och dessutom ett arbete där man också ska ta hänsyn till den här personens begränsningar. Vi får försöka hjälpa till så gott vi kan och hitta lösningar utifrån varje individ, säger hon.