Nyheter.

2017-03-24 06:40
Bild: Susanne Lindholm/TT

Flera hundra ensamkommande från Afghanistan är papperslösa

Allt fler ensamkommande barn från Afghanistan blir papperslösa. Under förra året avvek nästan 300 barn och försvann ur Migrationsverkets register.

”Vi vet inte om de är kvar i Sverige eller om de har sökt asyl i något annat land”, säger Fredrik Sperling, presskommunikatör på Migrationsverket.

Under 2015 ansökte över 23 000 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan asyl i Sverige. De kom samtidigt som de många flyktingarna från Syrien. Därför har asylprocessen i många fall dragit ut på tiden. Lagstiftningen har också skärpts sedan de kom.  En del av ungdomarna väntar fortfarande på besked om de får stanna, några har fått asyl och andra måste lämna landet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bland de som har fått avslag finns en allt större grupp som väljer att försvinna, eller avvika som Migrationsverket kallar det. 

Siffran mångdubblerades

2014 handlade det om 38 ensamkommande barn från Afghanistan som försvann. 2016 var siffran mångdubblad. Då försvann 288 barn.

– Hur de lever vet vi inte. Vi har inte kontakt med dem och därför vet vi inte om de är papperslösa, söker asyl i något annat land eller om de har återvänt hem, säger Fredrik Sperling, presskommunikatör på Migrationsverket.

I år har än så länge 17 ensamkommande barn från Afghanistan försvunnit. Men troligen är siffran högre eftersom ensamkommande som har fått sin ålder uppskriven inte finns med i den gruppen. Totalt är det 193 personer från Afghanistan som är över 18 år som har försvunnit sedan årsskiftet.

– Det kan vara en del av dem som har fått sin ålder uppskriven som finns i den gruppen, säger Fredrik Sperling.

Chans att färre kommer att avvika

Migrationsverket har ingen prognos för hur många personer som de tror kommer att avvika under året, men eftersom det kommer färre flyktingar just nu finns en chans att färre kommer att avvika. 

– Situationen är en helt annan. Förra året kom mycket färre flyktingar till Sverige och det kan påverka hur många som avviker eller inte, säger Fredrik Sperling.    

Fakta

Ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som har försvunnit ur Migrationsverkets register:

2014: 38 barn.

2015: 128 barn.

2016: 288 barn.

2017: 17 barn (Här ingår inte de ensamkommande som nyligen har fått sin ålder uppskriven, antalet personer från Afghanistan över 18 år som har avvikit sedan årsskiftet är 193 personer).

Antalet ensamkommande barn var väldigt stort 2015, det kom drygt 35 000 barn varav 23 480 kom i från Afghanistan.

Under 2016 var antalet ensamkommande från Afghanistan betydligt lägre. Då registrerade Migrationsverket knappt 700 asylansökningar från den gruppen.

Källa: Migrationsverket

Relaterade artiklar