Reportage.

2017-10-11 06:00
  • När tranorna nu flyger söderut har ungarna vuxit ikapp föräldrarna. Först nästa vår får ungarna de svarta och vita fjädrarna och den karaktäristiska röda hudfläcken på huvudet.  Bild: Valdemar Andersson
    När tranorna nu flyger söderut har ungarna vuxit ikapp föräldrarna. Först nästa vår får ungarna de svarta och vita fjädrarna och den karaktäristiska röda hudfläcken på huvudet.
  • Stora flockar tranor äter spillsäd, insekter, groddjur och annat godis på åkrarna i Östernärke under främst september månad. Bild: Valdemar Andersson
    Stora flockar tranor äter spillsäd, insekter, groddjur och annat godis på åkrarna i Östernärke under främst september månad.
  • Ett gäng fågelskådare beundrar tranorna som varje kväll flyger in och ställer sig på grunt vatten i Kvismaren för övernattning. Bild: Valdemar Andersson
    Ett gäng fågelskådare beundrar tranorna som varje kväll flyger in och ställer sig på grunt vatten i Kvismaren för övernattning.

Från älskat vårtecken till avskytt skadedjur

På våren samlar tranornas ankomst tusentals åskådare. När samma tranor lämnar Kvismaren är det bara entusiasterna som ser på. Och tranorna som tidigare var ett älskat vårtecken har de senaste veckorna förvandlats till ett problem för jordbruket. I alla fall i medierna.

I dagarna lämnar 20 000 tranor området runt Kvismaren i Östernärke. Under senaste månaden har tranor från nordligare områden i Skandinavien samlats här. För i trakterna runt Kvismaren äter tranorna upp sig inför flytten till vinterkvarteren i Sydeuropa. Under vintern bor de främst i Spanien och Nordafrika. Det är vädret som avgör exakt när vi kan se de silvergrå V-tecknen av trumpetande tranor dra söderut över himlen.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Blev fridlysta 1979

Enligt beräkningarna finns det runt 100 000 tranor i Sverige i dag. ­Tranorna har ökat i antal ända sedan de fridlystes 1979. Tranan är främst de stora norrländska myrarnas fågel. Där häckar tranorna i par som ofta håller ihop år efter år. Inkräktare på myren, i form av andra tranor, jagas bort. Och andra inkräktare i form av djur eller människor möts av ilsket trumpetande. Men i takt med att tranorna har blivit fler har de också spridit sig söderut. Nu finns det häckande tranor såväl i Närke, som i stora delar av övriga mellersta och södra Sverige.

I månadsskiftet mellan mars och april, när tranorna kommer till Sverige, är de ett välkommet vårtecken som samlar flera tusen åskådare vid Hornborgasjön. Ett vårtecken som det rapporteras om med glädje i media. Men på hösten när de samlas runt Kvismaren beskrivs tranorna mest som ett problem som rensar sädesfält och potatis­åkrar.

– Det borde gå att göra mer för att locka besökare även till tranornas samling vid Kvismaren. Det är en imponerande fågel som är värd att titta på, tycker Eva Lovén och Bo Hägerås.

”Borde sättas upp bättre skyltar”

Tillsammans med ett dussin medlemmar i Östernärkes ­Naturvårdsförening tittade de nyligen på tranorna ifrån den så kallade Ormkärrsplattformen i Kvismaren.

– Det borde sättas upp lite bättre skyltar här så att även ovana besökare vet vart de ska gå om de vill titta på tranorna. Tyvärr finns det inte heller någon servering, eller några övernattningsmöjligheter för långväga besökare, säger Eva Lovén.

– Sedan finns det naturligtvis en gräns för hur många tranor vi kan ha. Kanske börjar vi närma oss den gränsen nu, säger Bo Hägerås.

Han tycker att det är bra om lantbrukarna får ordentlig ersättning för de eventuella skador som tranorna orsakar.

– Det är viktigt att de får det, så att vi kan få ha kvar det här skådespelet som tranorna är i Kvismaren på hösten, säger han.

Fakta

Den 18 september slogs nytt tranrekord för Kvismaren. Då räknade ornitologerna in 20 856 tranor som flög in för att övernatta. Nu lämnar fåglarna snart länet för varmare länder.