Reportage.

2017-12-06 06:00
Daniel Svanberg framför huset på 41 E 72nd street som spelar en viktig roll i ”Gruvdamen”. ”Jag har passerat huset så många gånger och lagt märke till det. Det var en ­självklarhet att det skulle vara med i boken”, säger han.   Bild: Maria Eremo
Daniel Svanberg framför huset på 41 E 72nd street som spelar en viktig roll i ”Gruvdamen”. ”Jag har passerat huset så många gånger och lagt märke till det. Det var en ­självklarhet att det skulle vara med i boken”, säger han.

Från Kumla till Manhattan

Kumlasonen Daniel Svanberg är mest känd för reseguiden ”Ett annat New York”, men sedan en tid tillbaka är det skräckromaner som gäller.

”Jag vill sälja kopiösa mängder av böcker, det har alltid varit min önskan. Att jag kan leva på detta har varit en dröm sedan jag var ung.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Han passar in bra på den klassiska amerikanska dinern på Upper East Side, Manhattan. Baseballkeps, glasögon och skägg, Daniel Svanberg ser ut som en äkta New York-bo.

– Jag känner mig mer amerikansk än svensk, jag har ju ändå bott här sedan 1994.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Trots att han började morgonen med havregrynsgröt beställer han in amerikanska pannkakor med bacon och tillhörande sirap och smör.

– Jag glömde bort att vi skulle käka frukost ihop, men pannkakor är ett måste här. Det finns inte så många diners kvar tyvärr, de får stänga igen på grund av ekonomiska skäl.

Men där sitter han, i ett bås med en kopp kaffe framför sig.

– Den tredje i dag.

Vissa ränder går aldrig ur, kaffet är viktigt.

Skrivit flertalet reseböcker

För många svenskar är Daniel Svanberg okänd, även om man kanske har läst hans reseguider ”Ett annat New York” där han tipsar om sådant som man som turist vanligtvis missar. Restauranger och barer som kanske går utanför en turists radar. Allt började som en blogg och efter hand gavs tipsen ut i bokform.

– Det är få gånger i mitt liv som jag har varit så lycklig som när ett förlag ville ge ut ”Ett annat New York”. Jag har alltid haft en dröm om att skriva böcker och jag är av den åsikten att vem som helst kan skriva en bok, det svåra är att få den utgiven.

Första boken kom 2012 och sedan dess har det hunnit blir fyra till i guidegenren. Men sedan förra hösten är det skönlitterära verk som upptar hans tid.

– Det blev lättare för mig att ge ut ”Gruvdamen” när jag hade fått reseböckerna publicerade, nu är dörrarna öppna. Annat var det vid 19 års ålder när jag blev refuserad.

Jobbar med uppföljaren

”Gruvdamen” handlar om tv-producenten Jakob Jonsson vars värld rasar samman när hans gamla vän, författaren Bergdahl avlider. Jakob är enda arvinge och när han hittar ett gammalt ljudband på sin döda mentors vind får han inblick i ett mörkt förflutet vars rötter sträcker sig långt bak i tiden till Bergslagens djupa skogar. På det knastriga bandet hörs hur två barn mördas.

– De flesta tycker att den är otäck och de blir rädda. Boken har en diskbänksrealism utan själva diskbänken och med en hel del udda inslag.

Nu ska ”Gruvdamen” översättas till flera språk och Daniel Svanberg är i full gång med uppföljaren som går under arbetsnamnet ”Anden i flaskan” och som beräknas komma ut våren 2019. I den kommer läsaren att få följa en av sidokaraktärerna från ett anat verk ”Våldsamma pojkar”, som egentligen skulle ha blivit uppföljaren till ”Gruvdamen”.

– Den höll inte och jag valde att aldrig skicka in den till förlaget. I stället ser jag den som en bakgrundshistoria som hjälper mig när jag skriver ”Anden i flaskan”. Jag jobbar alltid så, med kopplingar mellan böckerna.

Drömmer om storsäljaren

”Anden i flaskan” tar läsaren till både Kumla och Manhattan och huvudpersonen är en alkoholiserad Kumlabo som blev skalperad i sin ungdom.

– Det har färgat hans liv. Men en dag hittar han en ande i en flaska som kan erbjuda honom rumsresor, men självklart inte utan att det kostar honom något. Jag inspireras av ”tänk om”, tänk om en man hittar en ande i en flaska, vad kan hända då?

Drömmen är att hans böcker ska läsas av många och översättas till flera språk.

– Jag vill sälja kopiösa mängder av böcker, det har alltid varit min önskan. Att jag ska kunna leva på detta har varit en dröm sedan jag var ung.

Trots alla år som Manhattan-bo har han kvar den svenska mentaliteten, tacksam och ödmjuk för vart livet har tagit honom. Dessutom är Närkedialekten djupt rotad, den värmer fint när New York bjuder på kalla vinter vindar.

Daniel Svanberg

Ålder: 43 år

Familj: Fru Ming i New York, pappa i Nora och syster i Västerås.

Bor: Upper East Side, Manhattan, New York

Tidigare: Bland annat gett ut reseböckerna ”Ett annat New York”, ”Ett annat Manhattan” och ”Ett annat San Fransisco”, samt romanerna ”Där drömmar föds” och ”Gruvdamen”.

Fritid: Läser mycket, gärna skräck, science fiction och reseskildringar.

Tips till Manhattanbesökare: Se alla turistattraktioner, men inte bara det. Gör något typiskt amerikanskt, som att besöka en diner.

Framtiden: Ska bli pappa i februari, fortsätta skriva böcker och jobba med podcasten ”New York-podden” som han driver tillsammans med journalisten Erik Bergin.

Följ Daniel Svanberg på Instagram under namnet ettannatnework eller lyssna på podden New York-podden som finns där poddar finns.