Reportage.

2017-12-20 06:00
  • Ost i stora lass där varje sort är gjord med en så pass stor dos kärlek att Karin Strömberg till en början tyckte att det var svårt att slita sig ifrån dem.  Bild: Pia Gyllin
    Ost i stora lass där varje sort är gjord med en så pass stor dos kärlek att Karin Strömberg till en början tyckte att det var svårt att slita sig ifrån dem.
  • Fäbodosten packas här ordentligt i speciell plast för ost som gör att produkten mår mycket bättre och fortfarande kan andas.  Bild: Pia Gyllin
    Fäbodosten packas här ordentligt i speciell plast för ost som gör att produkten mår mycket bättre och fortfarande kan andas. 

Ingen ost är den andra lik

Maten som korna äter, vädret, bakterier, syror och lagring påverkar resultatet när du gör ost.

”Det enda jag egentligen vet är att jag aldrig kan göra en exakt likadan ost igen”, säger Karin Strömberg Lundqvist, osttillverkare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Vi är bortskämda med att besöka valfri matbutik och plocka den ost vi vill ha och som plånboken tilllåter. Prisskillnaderna är stora och ibland kan det vara lätt att glömma hur mycket jobb som ligger bakom framställandet av ett älskat pålägg. Karin Strömberg Lundqvist ägnar stor del av sitt liv åt att ysta ost och brinner för att få fram goda sorters ost.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag var absolut ingen ostkännare, men jag hade det i händerna och när det drabbade mig var jag fast.

Sedan 2006 tillverkar hon och maken Håkan Lundqvist ost på sin gård i Vintrosa, samma gård som hon är uppvuxen på.

80 kilo ost varannan dag

Ostfascinationen började när Karin Strömberg Lundqvist besökte en fäbod i Dalarna och fick se hur osttillverkningen gick till.

– Jag blev ostdrabbad!

Väl hemma började hon experimentera i köket och när paret köpte gården byggde de även sitt mejeri. En dag med osttillverkning kan se ut på följande vis:

– Jag vaknar och tar med mig en kopp kaffe ut till osten för att vända på dem. Sedan kan ystning stå på schemat och parallellt med detta ska djuren tas om hand.

Varannan dag ystar paret 500 liter mjölk som blir till cirka 80 kilo ost. I dag gör de flera sorters ostar, både färskost, hårdost och fäbod­ostar.

– Det är olika sätt att ysta och de olika sorterna har olika ph-värden. När du gör fäbodsost syrar du mjölken tills det doftar på ett visst sätt. Det andra sättet är mer vetenskapligt, men här är det sinnena som bestämmer. Även om vi använder samma mängd mjölk och löpe så ger det ändå helt olika ostar. På fäbodsvis äter mjölksyrebakterierna upp sockret i osten och det blir en syrlighet.

Många olika faktorer påverkar vad som till slut ligger på din ­frukostmacka och kallas för ost. Vad korna äter till exempel och även månen påverkar.

– Om du till exempel ska göra smör och det är åska på väg så kan smöret bestämma sig för att skära sig. Allt påverkar när du gör ost, jag vet att det inte kommer att smaka likadant från ystning till ystning.

Tålamod ett måste

Att göra osten tar cirka tio till elva timmar och sedan ska den lagras olika länge. I början måste Karin Strömberg Lundqvist vända på osten en gång i timmen för att sedan vända den mer sällan ju längre tiden går.

– Tålamod är en bra sak att ha när man arbetar med ost. Om någon ringer och vill ha färskost så måste de räkna med att det tar fem till sju dagar innan den är klar. Korna ska mjölkas, jag ska ysta och sedan tar det ytterligare dagar innan det är klart. En normal ost tar tre månader innan den mognat.

Karin Strömberg Lundqvist beskriver det som att hon drabbades av hantverket och att det intog hennes kropp.

– Jag höll på att ysta ihjäl mig i början. Det går att nörda in sig totalt med att testa bakterier och syror. Det här är på riktigt och det är ett gediget hantverk, säger hon.

Lokalproducerat

Ostbitens gårdsmejeri drivs sedan 2006 av Karin Strömberg Lundqvist och Håkan Lundqvist.

Här görs ost på fjällnära kors mjölk eftersom de har en liten besättning med fjällnära kor på gården.

Mjölken innehåller mycket protein och inte så mycket fett. Därför finns även ett par jerseykor som hjälper till att hålla uppe fetthalten.

Fler exempel på lokala mathantverk i vårt område är bland annat:

Chokladskolan, Nora

Lokal, Kumla

Noraglass

Kaffe & Pralin, Örebro

Kimchifabriken, Örebro

Lyckliga hönans mathantverk, Fjugesta