Reportage.

2017-12-23 09:00
  • Att baka pepparkakor med mjöl av syrsa och mjölmaskpulver är inga konstigheter för måltids-ekolog Ola Albrektsson. Degen ser ju likadan ut som vanligt och smaken på dessa pepparkakor var enligt vår reporter mycket bra. Frasiga, smakrika och goda.
    Att baka pepparkakor med mjöl av syrsa och mjölmaskpulver är inga konstigheter för måltids-ekolog Ola Albrektsson. Degen ser ju likadan ut som vanligt och smaken på dessa pepparkakor var enligt vår reporter mycket bra. Frasiga, smakrika och goda.
  • Under flera år har det funnits flera vegetariska alternativ till den klassiska julskinkan, många har till exempel griljerat kålrot.
    Under flera år har det funnits flera vegetariska alternativ till den klassiska julskinkan, många har till exempel griljerat kålrot.
  • Hela larver, maskar eller andra insekter är långt ifrån självklara att stoppa i munnen. Det är dock mycket näring i dem med både omega tre och sex. Att göra insektsköttbullar tycker Ola Albrektsson är helt naturligt.
    Hela larver, maskar eller andra insekter är långt ifrån självklara att stoppa i munnen. Det är dock mycket näring i dem med både omega tre och sex. Att göra insektsköttbullar tycker Ola Albrektsson är helt naturligt.

Insekter – en delikatess på framtidens julbord

Kan insekter finnas på framtidens julbord? De små proteinrika djuren är smakrika och de skulle kunna bli ett klimatsmart alternativ på tallriken. Måltidsekologen Ola Albrektsson har bjudit ETC Örebro på några frestande framtidsrätter.

”Varför äta det som vi alltid har gjort? Insekter är väldigt spännande”, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Julmaten är svår att förändra eftersom den är en av våra äldsta traditioner. Men vi tänkte ändå ge några förslag till dig som känner att julskinkan behöver bytas ut och att pepparkakorna skulle vinna på en ny mer nötig smak. Därför tog vi hjälp av Ola Albrektsson som är inne på att arbeta med insekter i maten.

– Det finns 2 000 ätbara insekter i världen, jag vill testa allt. Och vi behöver faktiskt inte se insekter bara som protein, utan i stället som råvaror som vi kan blanda i maten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Till mer än matlagning

I Sverige är det främst hussyrsa, mjölmask och röd skogsmyra som står på topp tre när ny mat ska utvecklas.

– Jag vill gärna börja jobba med bilarver också. Det ses redan som en lyxprodukt i övriga Norden, säger Ola Albrektsson.

Johanna Björklund som är forskare och programansvarig på Måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet tror även hon att insekter kan få en plats i framtidens maträtter.

– Varför skulle vi inte kunna äta insekter? Det gör ju så många människor i andra delar av världen. Sedan behöver vi ju inte äta dem som de är, vi kan också använda dem på andra sätt. Vi skulle till exempel kunna föda upp andra djur på insekter eftersom de innehåller mycket proteiner och sedan kan vi till exempel äta hönornas ägg. Vi skulle också kunna låta insekter äta matrester för att minska svinnet, säger hon.

Grisar är beroende av spannmål som föda. Genom att äta foder påverkar de miljön. Om grisar skulle födas upp på matrester och insekter skulle de bli mer klimatsmarta.

– 70–80 procent av grisars klimatpåverkan i dag beror på deras foder, säger Johanna Björklund.

Recept jultempeh

600 g Nutrients tempeh på gula ärtor 

Marinad:

3 st lagerblad

5 st kryddpeppar 

5 st nejlikor

1 msk japansk sojasås

1 dl vatten

1 st grönsaksbuljong

Salt och svartpeppar

Till griljering: 

1 äggula

3 msk skånsk senap

Salt 

Svartpeppar

Ströbröd

Tillvägagångssätt

1. Blanda ihop marinaden och lägg tempehn med vätskan i en påse över natten.

2. Ta ut tempehn ur påsen. Bryn på tempehn i en varm stekpanna, rikligt med olja.

3. Blanda äggula och senap, smaka upp med salt och peppar. 

4. Smeta på senapsblandningen på tempehn och strö över ströbrödet så att det fastnar.

5. Griljera i ugnen på 225 grader tills den fått en gyllenbrun färg.

6. Ta ut, låt svalna och skär i tunna skivor. Serveras med en härlig senap och ert bästa vörtbröd.

Livsmedelsverket

I 20 år har det varit förbudet att sälja insekter som livsmedel i EU och i Sverige. Trots det har en del länder gjort det ändå, till exempel Finland, men nu ska lagen bli tydligare.

Livsmedelsverket gick i början av december ut med att de inte kommer att öppna för några alternativa tolkningar. Konsumentens hälsa och säkerhet går först.

Sveriges åsikt att fortsättningsvis inte tillåta hela insekter som livsmedel har stöd från de flesta länderna i EU. Vid årsskiftet stärks denna EU-förordning.

Men Livsmedelsverket visar dock intresse för att stödja de företag som vill börja sälja livsmedel som innehåller insekter. För en tid sedan anordnades ett möte med företagen i branschen och dialogen kommer att fortsätta med ett nytt möte i januari.