Reportage.

2017-01-17 09:33
  • Bild: Mirja Mattsson
  • Bild: Alexandra Feo

Julia blev designer av en slump

Julia Häggroth från Örebro gör succé med sina smycken i nya hemlandet Holland. Men att hon började med smyckesdesign var en ren slump.

"Jag hittade material som jag ville göra smycken av på en marknad. Det var en slump, men jag följde mitt hjärta och gjorde något som jag tyckte var roligt", säger hon.

Julia Häggroth, eller Julia Ottilia som hon heter som smyckesdesigner, växte upp på Slottsgatan i Örebro. Efter studier på OP-skolan och Rudbecksgymnasiet reste hon runt i världen under tre år innan hon slutligen hamnade i Holland. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag bodde bland annat i norra Indien, i Himalaya, och gjorde yoga. Jag bodde i ett kollektiv i Kråksund i Norge och i en riktig grotta på den minsta kanarieön La Palma. Jag älskar när saker är väldigt enkla och naturnära. Jag hade ett behov av att leva mer genuint och stilla. I den vanliga världen gick allt för fort, säger hon. 

På La Palma träffade Julia Häggroth sin nuvarande partner och hamnade på så vis i Amsterdam.

– Jag träffade en holländsk man och det var kärlek vid första ögonkastet. Efter en tid valde jag att flytta till Amsterdam. Jag hade samlat kraft under alla resorna och kände för att göra något i det vanliga samhället igen. Jag tog med mig all inspiration som jag hade samlat under åren på resande fot, säger hon. 

Jobb på en liten juicebar

I Amsterdam fick hon jobb på en liten juicebar, men en dag hittade hon pärlor från Ecuador och Brasilien på en marknad. Det var naturpärlor av olika nötter och fröer. 

– Jag tillverkade smycken till mig själv av pärlorna, och kunderna i juicebaren började fråga om de fick köpa dem. Efter en tid sade ägaren att jag sålde mer smycken än juice och att jag fick välja vad jag skulle sälja, säger hon. 

I samma veva fick hon chans att stå på en marknad där hon kunde prova att sälja sina smycken.

– Det gick jättebra och en kvinna kom fram till mig och frågade om hon fick sälja mina smycken i sin butik. Det var starten. Nu säljer jag smycken i 20 butiker, säger hon. 

I början gjorde hon allt själv, design, tillverkning och försäljning ifrån ett litet vindsrum i Amsterdam. Nu har hon flyttat till Utrecht och driver en egen ateljé med två anställda. Ytterligare tillverkning sker i en annan ateljé på Bali, och hon gör prototyper tillsammans med en guldsmed i Holland.

– Det har gått oerhört bra väldigt snabbt. Holland är ett öppet land och det är enkelt att hitta personer att samarbeta med, berättar hon. 

Även om en del av smyckena numera görs i guld och silver är många fortfarande tillverkade av naturmaterial som Julia Häggroth hittar på sina resor. 

– Fröer, trä, nötter, kork, sötvattenspärlor är material som jag gärna arbetar med. Jag vill att smyckena ska påminna oss om naturen fast vi är i stan, säger hon. 

Intresset för naturen

Intresset för naturen är något som hon har burit med sig sedan barnsben. Friluftsliv som skidåkning och skridskoåkning är favoritsysslor, och ända sedan hon var liten har hon samlat på olika naturmaterial. 

– Jag har pressat löv och samlat på blommor. Och jag tillverkade saker även när jag var liten, mormor brukar ofta ta fram olika saker som jag har gjort, säger hon. 

Någon utbildning inom konst eller design har hon inte, men hon har en tydlig idé bakom allt hon tillverkar. 

– Alla former är inspirerade av naturen. Löv, fåglar och blommor. Alla mina smycken är väldigt subtila och jag vill att man ska bli närvarande av att se på dem. Det kan verka ytligt med smycken, men de väcker ofta känslor som också tar fram den inre skönheten. Det är viktigt. Och så jag vill visa att det är möjligt att välja saker som är gjorda med omtanke, med schyssta villkor, säger hon. 

Fått erbjudande

Hur livet och designandet kommer att utvecklas framöver vet hon inte riktigt. Hon har egentligen inga större planer på att låta företaget växa ytterligare trots att hon har fått erbjudande om att sälja sina smycken i en större affärskedja. Hon vill i stället vara på fler små och medvetna ställen. 

– Jag vill inte att företaget ska bli för kommersiellt. Jag är mer inne på att arbeta med slow fashion, hållbart mode där kollektioner får växa fram sakta, säger hon.

Smycken yoga och guru

Namn: Julia Häggroth

Bor: Utrecht i Nederländerna

Ålder: 29 år

Familj: Pojkvän

Gör: Designar och producerar smycken

Aktuell: Med ny smyckekollektion i januari

Intressen: Friluftsliv, yoga, dans och resor.

Kuriosa: Har en guru i Portugal "Han är en upplyst man som delar med sig av sin visdom"