Reportage.

2017-07-12 06:00
  • Malika Bouallala har gjort mycket för människorna i Vivalla, framför allt kvinnorna. Hon bygger broar mellan Vivalla och resten av världen, något hon tänker fortsätta med. Bild: Maria Eremo
    Malika Bouallala har gjort mycket för människorna i Vivalla, framför allt kvinnorna. Hon bygger broar mellan Vivalla och resten av världen, något hon tänker fortsätta med.
  • I sporthallen i Vivalla­ tillbringar Malika Bouallala­ mycket av sin tid när hon tränar 270 tjejer i basket. Bild: Pia Gyllin
    I sporthallen i Vivalla­ tillbringar Malika Bouallala­ mycket av sin tid när hon tränar 270 tjejer i basket.

Malika bygger­ ­broar mellan Vivalla och världen

Hon är kvinnan som brinner för att bygga broar mellan Vivalla och resten av världen. Möt Malika Bouallala som tränar tjejer i basket, arbetar med barn och ungdomar. Och som gör allt för att vi ska enas som ett folk.

Det var kärleken som tog henne till Sverige 1990, närmare bestämt till Vivalla. Sedan dess lever hon och verkar i den stadsdel hon älskar.

– Örebro är min andra stad efter min hemstad Casablanca. Staden ­betyder mycket för mig och jag vill att Örebro ska vara den bästa ­staden, säger Malika ­Bouallala.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är barn och ungdomars framtid som driver henne, hon ­kämpar för att ingen ska behöva välja sämre vägar i sitt liv.

– Jag vill att alla ska ha något att göra, studier eller jobb, och jag vill att vi tillsammans hittar syssel­sättning för de som går hemma, säger hon.

Aldrig slutat kämpa

Malika Bouallala har alltid ett stort leende på läpparna. Hon berättar att det har blivit hennes signum. Hon ler alltid och fortsätter att le även mot de människor som en gång i tiden motarbetade henne.

– Jag har aldrig brytt mig om det motstånd jag har mött, jag har fortsatt jobba mot mitt mål. I dag har det också förändrats, i dag får jag respekt och leenden tillbaka, säger hon.

Annat var det när hon började sitt arbete med unga i Vivalla. Då hände det att folk tittade snett, struntade i att hälsa och pratade skit.

När hon kom till Örebro för 27 år sedan var det till en betydligt mindre stad än i dag. Nu växer staden, får större utbud, bostäder byggs och det finns en öppenhet för det som är nytt.

– Det är stor skillnad! Nu ringer mina vänner från andra större ­städer och frågar vad vi gör här
i Vivalla. Vi är väldigt aktiva och ­särskilt med vårt arbete kring ­kvinnor och integration, säger hon.

Årets idrottsledare

Malika Bouallala har prisats för sitt arbete och utsetts till ”Årets ­idrottsledare” inte bara en gång, utan två.

– Jag tror att jag har gjort en hel del för staden. Jag fått priser för mitt arbete. Och människor, både gamla och unga, stoppar mig för att prata. Jag har blivit lite av en lokalkändis och det är roligt att höra att jag har betytt något för många, säger hon.

Det är inte bara inom idrotten, som baskettränare för 270 tjejer i föreningen Multibasket, som hon är verksam. Vivallafestivalen som varje år lockar mellan 4 000 och 5 000 besökare är något annat som hon är högst delaktig i. Till vardags arbetar hon på fritidsgården och alla i området vet vem hon är.

– Men vi har många nya familjer inflyttade som inte har full koll och dessa vill vi möta i sommar, säger hon.

Därför flyttar fritidsgården runt bland Vivallas gårdar under tre veckor i sommar. Många barn och unga är kvar i området under ­sommaren och behöver sysselsättas.

– Vi tar med oss vagnen med ­bollar och möter familjerna på ­deras gårdar. Det blir idrottsskola och ansiktsmålning. Då får vi kontakt med fler vuxna och kan visa vilka vi är. Vi vill bygga upp en trygghet mellan fritidsgården och föräldrar, säger Malika Bouallala.

För kommer inte de vuxna till henne, så får hon komma till ­föräldrarna.

– Vi vill ha fler vuxna som visar sig i Vivalla. Och jag vill visa dem att om man börjar engagera sig ideellt, så kan det leda till jobb och framför allt en väg in i samhället. Se på mig, jag har gjort exakt så. Jag kommer att fortsätta jobba för att få in fler i samhället, och även för att kvinnorna ska komma ut och vara delaktiga. Det är det jag vill, avslutar Malika Bouallala.

Namn: Malika Bouallala

Ålder: 54 år

Bor: Vivalla, Örebro

Familj: Man och tre barn.

Yrke: Fritidsledare.

Planer i sommar: ”Vi åker till mitt hemland Marocko i fyra veckor. Då ­kommer vi hälsa på familj och vänner, men även åka runt och upptäcka landet.”