Nyheter.

2017-03-31 06:31
”Vi måste alla fortsätta gemensamt att kämpa för  en bättre nivå på dialogen i samhället, inte minst digitalt. Det är enda sättet att hålla demokratin levande”, säger Journalistförbundets förbundsordförande Jonas Nordling till ETC Örebro. Bild: Theresia Viska
”Vi måste alla fortsätta gemensamt att kämpa för en bättre nivå på dialogen i samhället, inte minst digitalt. Det är enda sättet att hålla demokratin levande”, säger Journalistförbundets förbundsordförande Jonas Nordling till ETC Örebro.

”Många kolleger vittnar om trakasserier”

Hot, trakasserier och upprörda Twitterinlägg är vad många journalister möter just nu i sin vardag. Och att en polis skriver att han vill ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.” är anmärkningsvärt, menar Journalistförbundets ordförande.

Journalistförbundets förbundsordförande Jonas Nordling sitter just nu i avtalsförhandlingar, men han tar sig ändå tid att svara på några av ETC Örebros frågor om Peter Springares uttalanden på sin Facebooksida.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– När någon talar om förintelse av grupper är det alltid oroväckande, säger han. 

Vad tycker du om att en polis uttalar sig på det här viset mot journalister som yrkesgrupp?

– Det är ytterst anmärkningsvärt. 

Hur allvarligt är det?

– Det är mycket viktigt att poliser visar respekt för det fria ordet, eftersom det är deras uppgift att försvara det. 

Peter Springare har bett om ursäkt för sina uttalanden på Facebook, som han menar har missuppfattats. På Nyheter idags hemsida säger han att han försökte kritisera vad han anser vara vänsterextremt vinklad journalistik. 

Man han är inte den enda som ifrågasätter journalistrollen just nu, många SD-sympatisörer menar att traditionella medier förtiger hur verkligheten egentligen ser ut. Och i en film som sprids på nätet uppmanas tittarna att regelbundet söka upp journalister i deras hem. 

Hur ser du på den här situationen?

– Att uppmana till systematiskt ofredande av journalister i deras hem är så galet på många sätt. 

Hur då?

– Det är galet att uppmana till systematisk ofredande av en yrkesgrupp. Det är också galet utifrån att det skulle motiveras med att journalister arbetar så. Den vanligaste anledningen till att söka upp ett intervjuobjekt i dennes hem är att ingen annan möjlighet ges. Journalister är däremot inte svåra att få kontakt med. Och det är också galet utifrån att uppmaningen skulle innehålla någon sorts mediekritik i grunden. Den som har synpunkter på enskilda journalisters arbetsmetoder bör ju i stället vända sig till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd.  

Är journalistkåren värre utsatt än vanligt?

– Många kolleger vittnar om trakasserier, vilket är en olycklig utveckling.

I USA är några av den nya presidentens mest twittrade ord fake news. Och uttrycket sprider sig i många olika kretsar. Vad tänker du om den utvecklingen? 

– Källkritik har alltid varit viktigt i samhället. Det ställs stora krav på varje enskild medborgare att förhålla sig kritisk till all den information som kan passera en normal dag, inte minst via sociala medier. Det innebär samtidigt att professionellt redaktionellt arbete kanske aldrig har varit viktigare.

Behöver journalisterna återupprätta förtroendet hos den breda allmänheten?

– Färska siffror från SOM-institutet vittnar tvärtom att förtroendet för medier är konstant sett över en lång tid. 

Om det behövs en förändring, hur ska den gå till?

– Vi måste alla fortsätta gemensamt att kämpa för en bättre nivå på dialogen i samhället, inte minst digitalt. Det är enda sättet att hålla demokratin levande.