Reportage.

2017-03-14 07:52
  • Bio Roxy gick från 16 000 besökare 2015 till 26 000 förra året. Men sittkomforten har inte riktigt hängt med och nu ­planeras för en investering i nya biofåtöljer i stora salongen.  Bild: Mirja Mattsson
    Bio Roxy gick från 16 000 besökare 2015 till 26 000 förra året. Men sittkomforten har inte riktigt hängt med och nu ­planeras för en investering i nya biofåtöljer i stora salongen.
  • Johan Mollberg. Bild: Mirja Mattsson
    Johan Mollberg.

Nytt förslag – köp en biostol!

När Bio Roxy ska byta sina bio-fåtöljer kan örebroarna få köpa en egen plats. En ny biostol där en namnbricka ska visa vem som har bekostat den.

"Det är väldigt vanligt att trogna besökare vill satsa pengar på en stol. Så är det till exempel på Opera på skäret", säger Nina Glimvall, enhetschef för allmänkultur i Örebro kommun.

Sitsen känns stum och kudden som är fäst vid ryggstödet lutar en aning. I mitten av salongen på Bio Roxy är biofåtöljens stoppning nästan slut. Det märks att platsen är populär och att många har valt att sitta just här genom åren.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har fått kommentarer om att man får träsmak, att man sitter bättre i stolarna i den mindre salongen och att vi borde byta stolar, säger Johan Mollberg som är AV-tekniker på Bio Roxy.

Raderna längst bak fjädrar lite bättre när man sätter sig. Går man runt och testar stolarna på raden allra längst fram känns stolarna lite skönare.

– Det brukar inte vara så många som sitter på raden längst fram utom då det är skolbio. Därför är de stolarna inte lika slitna, bekräftar Johan Mollberg.

Biobesöken ökar

Att komforten skiljer sig åt mellan olika platser beror på att vissa stolar fick ny stoppning för tolv år sedan då stolarna kläddes om. Medan de som var i bäst skick den gången endast fick nytt tyg. Fast alldeles oavsett om de har fått någon extra omgång med stoppning eller inte, så är det många rumpor som har suttit och slitit på stolarna genom åren. När stolarna köptes in till Roxy 1994 var de begagnade.

Trots de slitna stolarna har intresset för att se smala konstnärliga filmer på Bio Roxy ökat rejält det senaste året. Från 16 000 besökare 2015 till 26 000 besökare 2016.

– Vi har en liten känsla av att intresset för smala filmer och gamla biografer ökar i och med att staden växer och fler flyttar hit. Tekniken gör det också möjligt att ha ett större utbud med ett bättre program och det ser vi resultatet av nu, säger Nina Glimvall, enhetschef för allmänkultur i Örebro kommun.

Men samtidigt som intresset ökar är komforten inte den bästa för besökarna och det vill Nina Glimvall och personalen på Bio Roxy råda bot på.

– Vill vi ha kvar biografen, och ligga i framkant, så behövs en bättre komfort. Samtidigt ska vi se till att inte charmen i salongen försvinner, säger hon.

Det skulle kosta en dryg miljon att rusta upp salongen och byta ut stolarna. Det går att söka bidrag från exempelvis Svenska Filminstitutet till en del av finansieringen. Men en del kommunala pengar behövs, och så vill Nina Glimvall testa ett nytt grepp i den anrika biosalongen. Att låta besökarna sponsra en del av renoveringen genom att sälja stolar till trogna biobesökare.

– Vi vet inte hur stort intresset är så vad det skulle kosta att köpa en stol kan jag inte säga i dag. Vi kan också sälja våra gamla stolar för den som vill ha riktiga biostolar i sin heminredning, säger Nina Glimvall.

Hoppas på hösten 2018

Tjänstemännens förhoppning är att investeringen i nya stolar kan bli av inför hösten 2018, men först ska politikerna i kulturnämnden och politikerna i programnämnd samhällsbyggnad säga sitt.

Fram till dess får de besökare som vill sitta extra skönt gå en trappa ner till den lilla salongen.

– Här köpte vi in nya stolar 2011. Det är fransktillverkade stolar som är riktigt bekväma enligt våra besökare, säger Johan Mollberg.