Reportage.

2017-03-28 06:58
  • Jonas Malmi och Selma Elverskog köper ägg av Karolina ­Schneider. Karolina är en av initiativ­tagarna till Reko Örebro.  Bild: Pia Gyllin
    Jonas Malmi och Selma Elverskog köper ägg av Karolina ­Schneider. Karolina är en av initiativ­tagarna till Reko Örebro.
  • Bernice Andersson köper mjöl av Gunnar Persson. Hon är här för första gången, men har tidigare skickat beställning med vänner.  Bild: Pia Gyllin
    Bernice Andersson köper mjöl av Gunnar Persson. Hon är här för första gången, men har tidigare skickat beställning med vänner. 

Nytt sätt att handla ekomat

Allt fler människor bryr sig om var maten de köper kommer ifrån. Många väljer att handla lokalproducerat och kanske är det därför Reko Örebro har fått sådan bra start. Lokala producenter och köpare möts varannan vecka på en parkering och gör affärer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det hela handlar om att skapa en mötesplats för lokala matproducenter och konsumenter i ens geografiska närhet. I dag kan det vara svårt som litet företag att nå ut till sina kunder, men genom Reko Örebro finns inga mellanhänder. Det uppstår inget svinn och pengarna går direkt från konsument till producent.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Man kan se det som bondens marknad år 2017, säger Emanuel Eskilsson, en av initiativtagarna bakom Reko Örebro.

Starten skedde i Jakobstad i Finland när den småskaliga ekobonden Thomas Snellman behövde hitta ett sätt att sälja sina produkter. Fenomenet är nu väl utspritt i grannlandet och har även hittat till Sverige.
– Vi i Örebro var nummer två ut, först var man i Linköping. Det var därifrån vi fick idén. Jag tror att det i dagsläget finns åtta grupper i Sverige, säger Emanuel Eskilsson.

Högsäsongen närmar sig

Allt bygger på att en grupp skapas på Facebook. I gruppen lägger medverkande producenter upp vad de har att erbjuda inför varje avhämtningstillfälle. I Örebro ses säljare och kunder varannan vecka på Ica Maxi Eurostops kundparkering.
– Kunderna beställer redan i Facebookgruppen och betalning sker till respektive producent direkt före avhämtning. På så vis vet producenten exakt hur mycket den har sålt och behöver bara packa med sig den volymen i bilen, säger Emanuel.

Mottagandet har varit bra och människor är nyfikna på det nya sättet att handla varor från lokala producenter. Under våren kommer man att fortsätta med försäljning varannan vecka för att under högsäsongen kanske arrangera avhämtningar en gång i veckan.
– Gruppen sköter sig bra på egen hand och det är ju säsongen som styr. Framåt sommaren och hösten blir det troligtvis fler grönsaksproducenter, det är fel säsong för dem nu.

”Roligt träffa kunden direkt”

En av alla producenter som är aktiva är Gunnar Persson från Råberga utanför Örebro. Han har i 20 års tid sålt mjöl och har under de senaste tio åren haft en egen kvarn i Glanshammar.
– Vi har ju hållit på med det här länge och det är alltid roligt att träffa kunden direkt, det ger en positiv effekt. Vi tänker hålla i och medverka vid varje tillfälle för vi märker ju att det är nöjda och glada kunder, säger Gunnar Persson.

En av kunderna den här kvällen är Bernice Andersson. Hon har köpt brödmix av Gunnar Persson.
– Att kunna handla direkt från bonden och att man vet att det är bra producerat känns bra. Det är första gången jag är här, men det lär bli fler gånger. Nu är det bara att åka hem och baka, säger Bernice Andersson.

Även Helene Malmkvist från Örebro har tagit sig hit för första gången.
– Jag hörde talas om det här på Facebook och i dag blev det fisk, ägg, ostkaka, korv och mjöl. Det fanns ju mycket att välja på och det känns värt allt att gynna de som försöker här i närområdet. Att bara behöva åka till ett ställe fungerar ju jättebra, säger hon.

Emanuel Eskilsson är övertygad om att det här är helt rätt i tiden och att Reko Örebro kommer att överleva.
– Det fungerar ju i Finland och allt fler konsumenter vill i dag veta var djuret de äter har betat. Det här gör det enkelt och nåbart. För producenterna är det dessutom ett ypperligt tillfälle att få rätt betalt för sina produkter. Det här är en klockren lösning, säger han.

Reko Örebro

• De producenter som är medlemmar måste följa regelverket och ha de tillstånd som krävs för att handla med livsmedel.

• Det måste vara registrerade verksamheter.

I dag är det cirka 15 aktiva producenter, men fler lär det bli.

• De lokala producenterna kommer främst från Örebro, men även Askersund, Lindesberg och Nora medverkar.

• Kunden beställer det den vill ha direkt från producenten via nätet då betalning även sker. Sedan sker avhämtning vid utannonserat tillfälle.