Nyheter.

2017-01-05 15:24
 • Bild: TT
 • Bild: TT
 • Elisabet Svensson, Inger Johansson, Sören Rudin, Fia Törnblad, Ann Persson, Gun Jansson och Mona Johansson är positiva till idén med kollo för äldre. Men de vill att fler inkluderas i satsningen. Bild: TT
  Elisabet Svensson, Inger Johansson, Sören Rudin, Fia Törnblad, Ann Persson, Gun Jansson och Mona Johansson är positiva till idén med kollo för äldre. Men de vill att fler inkluderas i satsningen.

Örebro satsar på kollo för äldre

Örebro kommun satsar en halv miljon kronor på läger för äldre under 2017. Ensamstående seniorer över 75 år ska få möjlighet att byta miljö och delta i olika aktiviteter.
   – Det är helt fantastiskt kul att få ge guldkant till människor som inte har så lätt att komma ut i naturen, säger Martha Wicklund (V), som ligger bakom förslaget. 

Det var ett studiebesök i Göteborg som gav Vänsterpartiet i Örebro idén om att försöka införa någon form av äldrekollo i kommunen.  
– Vi blev exalterade när vi hörde om seniorlägren i Göteborg. Verksamheten där har fått en oerhört positiv respons och de har nyligen utökat sin satsning. Vi såg många vinster med att införa något liknande här. Nu har vi lyckats få igenom det här förslaget genom en förhandling med S, C och KD, säger Martha Wicklund (V), ledamot i programnämnd social välfärd i Örebro.

En halv miljon ska alltså satsas under 2017 och pengarna ska göra det möjligt för ensamstående personer över 75 år att kunna åka på läger.
– Många ensamstående i den här åldern är kvinnor och många har låg inkomst. En grupp som kan ha svårt att ha råd med resor och aktiviteter. Vi vill ge guldkant till de människor som inte har så lätt att komma ut i naturen, säger Martha Wicklund.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Miljöombyte lockar

Tanken är att de äldre ska få byta miljö och sova över på någon form av konferensgård eller lägergård. Och prova på olika aktiviteter.
– Det blir upp till förvaltningen att lösa hur seniorlägren ska utformas, men det finns kommunala hus som kanske kan användas, säger Martha Wicklund. 

På pensionärernas riksorganisation, PRO, i Örebro är seniorerna positiva till idén. Miljöombyte och aktiviteter av olika slag känns lockande.
– Friluftsliv och att vara ute i naturen och kunna bada tycker jag skulle vara härligt, säger Ann Persson, en av pensionärerna.
– Samvaron och måltiderna tror jag är viktigast, säger Sören Rudin.

– Men även en del aktiviteter så att alla kommer med i gemenskapen, säger Fia Törnblad.
– Olika stationer med aktiviteter skulle vara bra, säger Gun Jansson.

"Ont om karlar"

Det finns mängder av aktiviteter som PRO-medlemmarna tror skulle passa på ett seniorkollo. Boule, promenader, sällskapsspel och boccia till exempel.
– Vi är 200 pensionärer i Örebro som spelar boccia, och det är en sport som alla kan delta i och det behövs bara lite gräsmatta och några klot. Det tror jag skulle vara jättebra på ett sådant där läger, säger Inger Johansson. 

Även dans kommer upp på tapeten.
– Men då kanske det får bli linedans. Då gör det inget att det är så ont om karlar, säger Mona Johansson.

Läs vidare på nästa sida: Vill vara med och påverka

Kollo för äldre:

 • I ett 30-tal kommuner runt om i landet ordnas läger eller kollovistelser för äldre. 
 • Och enligt forskare på Lunds universitet kan vistelse på kollo ha en stark positiv inverkan på deltagarnas livskvalitet och hälsa. 
 • Under 2017 kommer Örebro kommun att prova någon liknande verksamhet för äldre ensamstående över 75 år. 
 • Hur den kommer att vara utformad är för tidigt att säga.