Nyheter.

2017-04-21 05:57
  • Helikopterflottiljens blivande soldater med rekordmånga tjejer (41 %).  Bild: Louise Levin/Försvarsmakten
    Helikopterflottiljens blivande soldater med rekordmånga tjejer (41 %). 
  • Avslutningsceremoni på GMU.  Bild: Louise Levin/Försvarsmakten
    Avslutningsceremoni på GMU. 
  • Emilia Westerberg, Nellie Ivarsson och Maja Göthe gillar inte att mönstringen är tvingande, men tycker samtidigt det är viktigt med ett fungerande försvar. Bild: Rose-Marie Fasth 
    Emilia Westerberg, Nellie Ivarsson och Maja Göthe gillar inte att mönstringen är tvingande, men tycker samtidigt det är viktigt med ett fungerande försvar.

Oro för tvång när värnplikten närmar sig 

För första gången blir värnplikten könsneutral. Bra initiativ, tycker ungdomar ETC Örebro har talat med, men tvånget oroar. Hur stor är egentligen risken att bli inkallad mot sin vilja?  

Måndag den 24 april börjar breven från Rekryteringsmyndigheten att skickas ut till killar och tjejer i Örebro födda 1999. 17-åriga Maja Göthe har sedan länge varit nyfiken på GMU, grundläggande militär utbildning, men blev trots det överrumplad av regeringens beslut om att återinföra värnplikten. Hon tillhör den åldersgrupp som först kallas in för att mönstra. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det kom lite som en chock, säger hon, och tillägger att det ändå är viktigt med ett fungerande försvar, likaså att veta hur man ska bete sig i en krigssituation. 

– På så sätt känns det bra att vara delaktig. 

”Man vill ha ett val”

De jämnåriga kompisarna Emilia Westerberg och Nellie Ivarsson är mer skeptiska. Alla är kritiska mot tvånget. Den som blir kallad och inte dyker upp till mönstringen eller utbildningen kan bli belagd med böter eller hamna i fängelse.  

– Jag vill inte göra det och är lite orolig att bli kallad. Man vill ha ett val, säger Emilia. 

– Jag har redan andra planer för vad jag ska göra nästa sommar. Jag har tänkt att börja jobba och sedan plugga vidare, säger Nellie. 

 Plikten att mönstra och genomföra värnplikt har varit vilande några år. När den nu återinförs berörs för första gången både kvinnor och män. Totalt rör det sig om 90 000 personer födda 1999, varav 5 000–6 000 kommer att kallas till mönstring. Risken att kallas in mot sin vilja finns förstås, men förhoppningsvis blir det inte aktuellt, menar Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten. Han stödjer sig på en tidigare provselektering där ungdomar födda 1996 fick svara på frågor som motsvarar dagens beslutsunderlag.  

– Vi fick in 88 000 svar. Efter att de med hälsoproblem hade plockats bort återstod 45 000 friska och hyfsat vältränade ungdomar, av dem var 22 000 intresserade av att göra militär grundutbildning. Ytterligare en analys visade att cirka 7 000 av dem var kvinnor. Blir det så många som 22 000, då tar vi inte in de som inte är intresserade. 

En återkommande fråga är om platserna könskvoteras. Svaret är nej, säger Bengt Forssten. 

– Om vi inte har så många tjejer som är motiverade, då är det bättre att ta in fler killar. Annars blir det orättvist. 

En väg in i yrkeslivet

Mönstringen tar en dag i anspråk, runt sex timmar. I höst sker den i Stockholm, Göteborg eller Kristianstad. I stora drag består den av fyra delar, ett inskrivningsprov i form av ett begåvningstest, möte med psykolog och läkare samt en diskussion med inskrivningshandläggaren där man kommer fram till vilken utbildning och befattning som passar bäst. Grundutbildningen, som är nio eller elva månader lång, sker på olika platser i landet. Den motsvarar dagens GMU. 

– Den ser exakt likadan ut, säger Bengt Forssten. 

Han tycker att 18-åringarna som går vidare till grundutbildningen ska ha stora förväntningar men också ha i åtanke att de kan ställa krav.  

– Ägnar man elva månader av sin tid här ska man kunna ställa krav på en bra utbildning. Det är också en livserfarenhet där man lär sig att ta hand om sig själv och andra, får bekanta sig med skog och mark och får specialistkunskaper. För många är det en väg in i yrkeslivet. 

Läs vidare på nästa sida: Frågor och svar om värnplikten

Viktiga datum

April–maj: Någon gång i april eller maj dimper informationsbrevet från Beredskapsmyndigheten ner i brevlådorna hos killar och tjejer födda -99. Brevet innehåller inloggningsuppgifter till Min sida på rekryteringsmyndigheten.se. Här ska ett visst antal frågor besvaras inom två veckor. Svaren kommer att utgöra basen till urvalsprocessen. 

Juni: Nu kommer beskedet vilka som har valts ut eller inte valts ut att mönstra. Beskedet går att läsa på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. 

Juli: Kallelsen till mönstringen skickas ut. Den kommer två månader innan mönstringen påbörjas och skickas nu ut till de som är först ut. Killar och tjejer som mönstrar senare på året får alltså kallelsen senare. Det går att boka ny tid till mönstringen om den utvalda tiden inte passar. 

Oktober: Den första mönstringen påbörjas på provningsenheterna i Stockholm, Göteborg och Kristianstad. Den som måste resa för att ta sig dit får resan betald. Inkallade som går i skolan har rätt att få ledigt. Det finns även möjlighet att övernatta för de som behöver det. Under mönstringen testas styrka och kondition. Tillsammans med en inskrivningshandläggare kommer den inkallade överens om en passande utbildning och befattning.