Nyheter.

2017-04-21 05:57
  • Helikopterflottiljens blivande soldater med rekordmånga tjejer (41 %).  Bild: Louise Levin/Försvarsmakten
    Helikopterflottiljens blivande soldater med rekordmånga tjejer (41 %). 
  • Avslutningsceremoni på GMU.  Bild: Louise Levin/Försvarsmakten
    Avslutningsceremoni på GMU. 
  • Emilia Westerberg, Nellie Ivarsson och Maja Göthe gillar inte att mönstringen är tvingande, men tycker samtidigt det är viktigt med ett fungerande försvar. Bild: Rose-Marie Fasth 
    Emilia Westerberg, Nellie Ivarsson och Maja Göthe gillar inte att mönstringen är tvingande, men tycker samtidigt det är viktigt med ett fungerande försvar.

Oro för tvång när värnplikten närmar sig 

Frågor och svar om värnplikten

Frivillighet eller plikt – vad är det som gäller? 

Regeringen har bestämt att vi ska ha ett system som kombinerar frivillighet med plikt. Det innebär att du som 18-åring kan bli kallad till mönstring och bli inskriven till grundutbildning med värnplikt. Är du 19 år eller äldre och inte har genomfört en militär utbildning tidigare kan du söka frivilligt till grundutbildningen. 

Har man rätt att vara vapenfri? Hur gör man då? 

Alla som är totalförsvarspliktiga har rätt att ansöka om att få vara vapenfri. Vill man vara vapenfri måste man göra en ansökan på en särskild blankett som finns på vår webbplats. 

Vad innebär det att plikten är könsneutral? 

Det betyder att lagen om totalförsvarsplikt gäller lika för både kvinnor och män. Blir du kallad till mönstring måste du komma – oavsett om du är kvinna eller man. Samma sak gäller om du blir inskriven till grundutbildning med värnplikt. 

Är det inte lite väl tufft att tvingas betala böter eller hamna i fängelse om man inte kommer till mönstringen eller utbildningen? Ska det inte vara frivilligt? 

Jo, det kan nog upplevas som hårt. Men lagstiftningen är tydlig med vilka påföljderna blir om man inte uppfyller sina skyldigheter. Samtidigt är vi faktiskt skyldiga att informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär och hur den kan påverka dig. Vi kan inte låta bli att berätta om olika påföljder bara för att de kan upplevas som tuffa.  

Källa: Frågor och svar från rekryteringsmyndigheten.se

Viktiga datum

April–maj: Någon gång i april eller maj dimper informationsbrevet från Beredskapsmyndigheten ner i brevlådorna hos killar och tjejer födda -99. Brevet innehåller inloggningsuppgifter till Min sida på rekryteringsmyndigheten.se. Här ska ett visst antal frågor besvaras inom två veckor. Svaren kommer att utgöra basen till urvalsprocessen. 

Juni: Nu kommer beskedet vilka som har valts ut eller inte valts ut att mönstra. Beskedet går att läsa på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. 

Juli: Kallelsen till mönstringen skickas ut. Den kommer två månader innan mönstringen påbörjas och skickas nu ut till de som är först ut. Killar och tjejer som mönstrar senare på året får alltså kallelsen senare. Det går att boka ny tid till mönstringen om den utvalda tiden inte passar. 

Oktober: Den första mönstringen påbörjas på provningsenheterna i Stockholm, Göteborg och Kristianstad. Den som måste resa för att ta sig dit får resan betald. Inkallade som går i skolan har rätt att få ledigt. Det finns även möjlighet att övernatta för de som behöver det. Under mönstringen testas styrka och kondition. Tillsammans med en inskrivningshandläggare kommer den inkallade överens om en passande utbildning och befattning.