Nyheter.

2017-03-31 06:26
ETC Örebro har sökt Peter Springare per telefon, mejl och sms, men han har inte svarat på våra frågor om uttalandet, eller på om han tror att hans uttalanden kan skada förtroendet för poliskåren.  Bild: Petter Koubek/TT
ETC Örebro har sökt Peter Springare per telefon, mejl och sms, men han har inte svarat på våra frågor om uttalandet, eller på om han tror att hans uttalanden kan skada förtroendet för poliskåren.

”Peter Springare påverkar förtroendet för polisen”

Den senaste tidens uttalanden från polismannen Peter Springare påverkar förtroendet för polismyndigheten. Det säger Bengt Storbacka (S), som är ledamot i Polismyndighetens insynsråd.
”Det är väldigt olämpligt och väldigt olyckligt att han uttrycker sig på det här sättet”, säger han.

Den 8 mars skrev polismannen Peter Springare ett långt inlägg på sin privata Facebooksida. I inlägget skrev han bland annat ”Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ”svenskar” och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Ett grovt och olämpligt uttalande”

Nu reagerar Bengt Storbacka (S), som är ledamot i Polismyndighetens insynsråd på uttalandet och menar att det skadar förtroendet för polisen. 

– Det är ett grovt och olämpligt uttalande. Alla har rätt att uttrycka sig, men det här tror jag skadar förtroendet för polisen, säger Bengt Storbacka. 

Han får medhåll från Maria Haglund (M) som sitter i regionpolisrådet i Bergslagen. 

– Jag tycker att det är väl grovt att uttrycka sig sådär. Det finns en yttrandefrihet, men man kan också ifrågasätta vad som är lämpligt att säga, menar hon. 

Hon sitter i det utskott i regionpolisrådet som hanterar internpolisutredningar och hon kommer att ställa frågor kring det här ärendet vid nästa utskottsmöte.

– Det är viktigt hur myndighetspersoner uttrycker sig. De vittnen och anhöriga som träffar en undersökningsledare måste känna
sig trygga och vara säkra på att de blir behandlade på ett korrekt sätt, oavsett var de kommer ifrån. Annars kan det påverka förtroendet för polisen, säger Maria Haglund.

Anser sig missuppfattad

ETC Örebro har sökt Peter Springare per telefon, mejl och sms, men han har inte svarat på våra frågor om uttalandet, eller på om han tror att hans uttalanden kan skada förtroendet för poliskåren. Han har däremot fått utrymme i flera rikstäckande tv och radioprogram. Där har han delvis bett om ursäkt för sina uttalanden på Facebook, som han menar har missuppfattats. Men trots att han anser sig missuppfattad lägger han inte av med skrivandet. Nyligen stod det klart att Peters Springare är krönikör på tidningen Nyheter idag, en SD-vänlig tidning där även den omdebatterade författaren Katerina Janouch numera skriver krönikor. Det nya jobbet som krönikör utreds av tjänstemännen på polisen, som ska avgöra om det är en lämplig bisyssla. 

– Om han kan ha ett sådant här sidouppdrag avgör tjänstemännen, men personligen kan jag tycka att det är en väldigt politisk sida. Alla människor har rätt att vara politiska, men man får sätta det i relation till det yrke man har. Och fundera på om det påverkar relationen med till exempel kunder eller medborgare, säger Bengt Storbacka. 

Maria Haglund tycker att bisysslan som krönikör är en fråga för arbetsgivaren att hantera, men hon tycker ändå att man måste fundera över hur man kombinerar politiska åsikter med sin yrkesutövning.

– Om vi drar paralleller till kommunal förvaltning så kanske en hög tjänsteman inom kommunen inte ska ha ett politiskt uppdrag på samma nivå. Har man en viss roll kanske man behöver vara mer neutral för att uppfattas som trovärdig, men det är givetvis en balansgång, säger hon. 

Läs vidare på nästa sida: Bakgrund

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Insynsråd

Polismyndighetens insynsråd.

Insynsrådets roll i polismyndigheten är att utöva allmänhetens insyn i verksamheten och ge rikspolischefen råd.

Polismyndighetens insynsråd är inte beslutande utan rådgivande. Utöver det nationella insynsrådet finns även sju regionpolisråd.