Nyheter.

2017-03-31 06:26
ETC Örebro har sökt Peter Springare per telefon, mejl och sms, men han har inte svarat på våra frågor om uttalandet, eller på om han tror att hans uttalanden kan skada förtroendet för poliskåren.  Bild: Petter Koubek/TT
ETC Örebro har sökt Peter Springare per telefon, mejl och sms, men han har inte svarat på våra frågor om uttalandet, eller på om han tror att hans uttalanden kan skada förtroendet för poliskåren.

”Peter Springare påverkar förtroendet för polisen”

Bakgrund

Allt började med ett Facebookinlägg där Örebropolisens brottsutredare, Peter Springare, skrev ett omdiskuterat inlägg på sin privata Facebooksida:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


3 februari 

”Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda”. 

Han påstod i inlägget att han i sin vardag som polis nästan uteslutande arbetar med ärenden där de misstänkta gärningsmännen har utländsk bakgrund.

Därefter skrev han ut en lista med namn på misstänkta brottslingar. 

6 februari

Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar i P4 Extra det uppmärksammade inlägget ”Som yrkesman ska han ju naturligtvis vara utomordentligt försiktig när det kommer till frågor om etnicitet”.

Samma dag kritiseras Springare av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet ”Jämför vi människor som vuxit upp under likartade förhållanden blir skillnaden i brottslighet mellan svenskar och invandrare ganska små.”

7 februari

Peter Springare utreds nu för hets mot folkgrupp, efter sitt Facebookinlägg.

Stödgruppen ”Stå upp för Peter Springare” startar på Facebook. 

17 februari

Förundersökningen läggs ned. Det Peter Springare skrev på Facebook var enligt åklagaren inte hets mot folkgrupp.

21 februari

Kammaråklagare Louise Helleday går ut med brottsstatistik som går emot Springares uppgifter.

1 mars

Peter Springare anmäls av polismyndigheten för dataintrång.

8 mars

Peter Springare skriver på sin Facebooksida att han vill ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”. Ledamöter från Justitieutskottet är kritiska till uttalandet och menade att det skadar förtroendet för polismyndigheten. Även statsminister Stefan Löfven säger att Peter Springares uttalande är oacceptabelt.

19 mars

Peter Springare är ny krönikör för den alternativa nyhetssajten Nyheter idag. Polisen startar en utredning om uppdraget är förenligt med rollen som polis.

22 mars 

Polisförbundet kritiserar Peter Springare i Nerikes allehanda: ”Det får inte finnas några tveksamheter om att poliser står upp för alla människors lika värden”

Samma dag polisanmäler Peter Springare sina chefer på polisen till JK. Anledningen är bland annat att polismyndigheten har anmält honom för både hets mot folkgrupp och dataintrång. Orsaken till att han anmäler är att han anser att polismyndigheten har trakasserat och misskrediterat honom och att han därför känner sig kränkt. 

26 mars

60 stycken enskilda avsändare i Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” polisanmäls för hets mot folkgrupp av privatpersoner som har reagerat på hatet och hoten i gruppen.

Insynsråd

Polismyndighetens insynsråd.

Insynsrådets roll i polismyndigheten är att utöva allmänhetens insyn i verksamheten och ge rikspolischefen råd.

Polismyndighetens insynsråd är inte beslutande utan rådgivande. Utöver det nationella insynsrådet finns även sju regionpolisråd.