Reportage.

2017-05-24 08:04
 • Kemikalierna finns runt oss i nästan alla produkter som vi köper. Till exempel i möbler, leksaker, kläder och elektronik. Bild: Henrik Montgomery/TT
  Kemikalierna finns runt oss i nästan alla produkter som vi köper. Till exempel i möbler, leksaker, kläder och elektronik. 
 • Anna Granberg och Nicole Hornestam vill veta mer om kemikalier och vad man bör undvika. Bild: Mirja Mattsson
  Anna Granberg och Nicole Hornestam vill veta mer om kemikalier och vad man bör undvika. 
 • Katja Hagström är yrkes- och miljöhygieniker och avdelningschef på Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Örebro. Bild: Mirja Mattsson
  Katja Hagström är yrkes- och miljöhygieniker och avdelningschef på Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Örebro.

Plastbanta hemmet

Samtidigt som förskolor storsatsar på giftfritt finns mängder av kemikalier kvar i hemmen. Nu informeras Örebroföräldrar om riskerna, och om hur de kan minska ner på plast.

De senaste 50 åren har kemikalieproduktionen i världen mångdubblats. Kemikalierna finns runt oss i nästan alla produkter som vi köper. Till exempel i möbler, leksaker, kläder och elektronik. En del kemikalier är ofarliga, medan andra är skadliga för hälsa och miljö. 

– I många produkter finns hormonstörande ämnen. I dag blir alla exponerade för sådana ämnen mer eller mindre, de finns till exempel i luften och i dammet i våra hem, säger Katja Hagström som är yrkes- och miljöhygieniker och avdelningschef på Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Örebro. 

I kväll är hon här på Ängens familjecentral i Örebro för att informera föräldrar om hur kemikalier påverkar oss och vad vi kan försöka undvika. 

– Vi kommer aldrig att kunna leva helt giftfritt eller kemikaliefritt, men det går att minska ner på farliga kemikalier i sin omgivning. Varje liten förändring spelar roll, säger hon.

Hitta en rimlig gräns

Nicole Hornestam är förälder till två barn, Charlie är tre år och Eddie är tio månader. Hon är intresserad av att veta mer om kemikalier och vad man bör undvika. 

– Folk i släkten tycker att jag är nojig och nästan lite oförskämd när jag inte vill ta emot vissa produkter som de ger mig. Därför vill jag ha lite mer fakta så att jag kan sätta en rimlig gräns, säger hon. 

Hon får medhåll från Anna Granberg som är förälder till Olivia, ett år. 

– Man märker att många inte har hängt med i den här frågan. Det är jobbigt att ta diskussionen om kemikalier ibland. De tycker att jag är lite nojig, säger hon.

Katja Hagström har varit med och utformat de kemikalieråd som finns för föräldrar på 1177 Vårdguiden. Hon tycker att det är viktigt att människor tar till sig de nya kunskaper som finns om kemikalier. 

– Det går inte att jämföra med barn som växte upp på 1970-talet och säga att det har gått bra för dem. Verkligheten ser annorlunda ut i dag och forskare hinner inte med att granska och förbjuda alla farliga kemikalier. När Bisfenol A förbjöds i nappflaskor dök det snabbt upp nya kemikalier med liknande egenskaper. Därför tycker jag att försiktighetsprincipen är bra att följa, säger hon. 

Enkla råd

Ett sätt att minska på kemikalierna i sin omgivning är att dra ner på mängden plast. Till exempel är det bättre att använda glas och porslin när du värmer mat och dryck och det är bra att undvika att värma välling eller mat i plastflaskor, plastskålar eller andra plastbehållare i mikrovågsugnen. Eftersom värmen frigör kemikalier i plasten kan de överföras till maten eller drycken. 

– Även om plasten är godkänd för barn och för att använda i mikrovågsugn är det ändå alltid bättre att värma maten på glas eller porslin, eller i en kastrull på spisen, säger Katja Hagström.

All plast i hemmet går inte att ersätta. Tv-apparater, datorer och sladdar är sådant som i dagsläget inte går att ersätta med plastfria alternativ. Men engångsartiklar, husgeråd och många leksaker finns i andra material. 

– Jag plastbantar genom att inte köpa plast när jag köper nytt. Till exempel köper jag rostfritt stål i stället för plastbunkar, säger Katja Hagström.

Men hur mycket man ska plastbanta är en balansgång, för miljön gagnas inte av mer konsumtion, och att byta ut all plast kan bli dyrt. 

– Det vimlar inte av alternativ för oss konsumenter, och när man väljer bort plast blir flaskor och leksaker mycket dyrare, säger Nicole Hornestam. 

– Det är också tidskrävande att ta reda på vad saker innehåller. Jag önskar att det skulle vara lättare att välja rätt saker, säger Anna Granberg. 

Att lägga ansvaret på föräldrar eller förskolepersonal att välja
kemikaliefria produkter är vanskligt, menar Katja Hagberg eftersom kunskapen kring olika ämnen hela tiden förändras.

– Jag skulle önska att det var lätt att göra rätt, så är det inte i dag. Men man kan börja i det lilla genom att ställa frågor i affären om innehållet i produkter och välja miljövänligt i den mån det går, säger hon. 

Läs vidare på nästa sida: Så kan du minska kemikalierna hemma

Tips! 

Vill du veta mer om kemikalier och hormonstörande ämnen kan du lyssna på en ny pod som produceras av Region Örebro län. Den heter ”Arbete miljö och din hälsa” och finns på www.mixcloud.com samt på Region Örebro läns hemsida.