Nyheter.

2017-12-15 06:00
 • Det blir varmare. Det betyder fler värmeböljor i länet och mer regn under vintern. Det gör att vi får fler dagar där temperaturen ligger kring noll, vilket ökar risken för halkolyckor och bilolyckor. Bild: Julio Cortez/AP/TT
  Det blir varmare. Det betyder fler värmeböljor i länet och mer regn under vintern. Det gör att vi får fler dagar där temperaturen ligger kring noll, vilket ökar risken för halkolyckor och bilolyckor.
 • Sämre vatten. Dricksvattnet kan påverkas på flera sätt. Infektionssjukdomar sprids till dricksvatten vid skyfall, och vid ökade regnmängder minskar effekterna av reningen i våra vattenverk som är byggda utifrån dagens förutsättningar. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Sämre vatten. Dricksvattnet kan påverkas på flera sätt. Infektionssjukdomar sprids till dricksvatten vid skyfall, och vid ökade regnmängder minskar effekterna av reningen i våra vattenverk som är byggda utifrån dagens förutsättningar.
 • Sjukdomar sprids. Det blir en ökad spridning av infektionssjukdomar, och de vektorburna sjukdomarna som sprids av myggor och fästingar kommer att öka. Det finns även risk att sjukdomen badsårsfeber ökar. Bild: Lennart Nygren/TT
  Sjukdomar sprids. Det blir en ökad spridning av infektionssjukdomar, och de vektorburna sjukdomarna som sprids av myggor och fästingar kommer att öka. Det finns även risk att sjukdomen badsårsfeber ökar.
 • Växtperioderna förlängs. Pollensäsongen startar tidigare och slutar senare. Bild: Aleksander Andersen/NTB scanpix/TT
  Växtperioderna förlängs. Pollensäsongen startar tidigare och slutar senare.

Så påverkar klimatförändringarna i barnbarnens Örebro

Fler dödsfall, mer allergi och ökad spridning av infektionssjukdomar. Klimatförändringarna i barnbarnens Örebro kommer att påverka vår hälsa – även om vi skulle lyckas minska utsläppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Förutom översvämningar, torka och bränder kommer klimatförändringarna att påverka barnbarnens livskvalitet på olika sätt. För även om vi lyckas hejda ökningen av koldioxidutsläpp kommer det län vi lever i att förändras.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt FN:s olika klimatmodeller och SMHI:s rapport för framtidsklimatet i landet, kommer medeltemperaturen att höjas mellan tre och fem grader i Örebro län till år 2100. Höjningen kan verka liten, men små förändringar i medeltemperaturen får stora effekter i länet. Det betyder både mer regn och mer torka. Och förutom att det kommer att påverka infrastrukturen så kommer det också att leda till fler sjukdomar.

– Temperaturen i sig påverkar hälsan. En högre temperatur leder till ökad dödlighet. I Norden mår människor bäst när temperaturen ligger på 10–12 grader i genomsnitt under dygnet. Det finns tre svenska studier som tittar på hur värme påverkar antalet dödsfall och då ser man en ökning av dödsfall för allmänbefolkningen redan över 12 grader Celsius. Ökningen blir sedan större när temperaturen är högre och om man tittar på den äldre befolkningen, säger Katja Hagström som är yrkes- och miljöhygieniker och avdelningschef på Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Örebro.

”Fler träd i städerna är viktigt”

Barn och äldre är mer känsliga för värme, men även personer som har olika sjukdomar påverkas av vad det står på termometern. I framtiden kan vi räkna med fler värmeböljor, dygn när dygnsmedeltemperaturen är över 20 grader. I länder som har ett varmare klimat har människor anpassat sig efter värmen, på samma sätt som vi har anpassat oss efter kylan. Våra bostäder och vår infrastruktur är ­anpassade efter dagens klimat, men i framtiden måste flera förändringar ske.

– Fler träd i städerna är viktigt. De renar vår luft, rotsystemen suger upp vatten, och bladen dämpar kraftigt regn. De ger också skugga och har en avkylande effekt. Gröna tak och väggar är också bra. En annan färg på asfalt skulle också minska temperaturen och göra det svalare i städer där värmeöar lätt kan uppstå, säger Katja Hagström.

Infektioner och olyckor

Även regnmängderna påverkar hälsan. Fler översvämningar leder till exempel till att fler drabbas av magsjuka.

– Vattenverken klarar inte att rena vattnet lika bra efter skyfall och infektionssjukdomar sprids därför via vattnet, säger hon.

Kraftiga oväder, skyfall och värmeböljor gör också att fler olyckor inträffar och att människor skadas på olika sätt. Ett ändrat klimat kan också göra att konflikter mellan olika grupper i samhället blossar upp. Men det kanske är helt andra saker som barnbarnen kommer att få brottas mest med i framtiden. Att pollensäsongen blir längre leder till att personer med allergi får lida av sina bekymmer under en längre tid. Myggor sprider sig mer när det blir varmare och nya fästingar flyttar hit. Och med dem kan så kallade ”vekorburna” sjukdomar öka.

– Redan i dag kan vi se att fästingar med TBE sprider sig till nya platser i landet och en ny sorts fästing har hittats i Skåne, säger hon.

Viktigt att vara förberedda

Vi måste förbereda oss för förändringarna menar Katja Hagström, det räcker inte att vi fokuserar på att minska utsläppen.

– Vi måste till exempel fortsätta att arbeta för att tackla värmeböljor inom vården och hemtjänsten. Vi måste tänka på det här i samhällsplaneringen och plantera fler träd. Det är också viktigt att vara förberedd på elavbrott, översvämningar och bränder, säger hon.

Fakta

Klimatet i Örebro i framtiden

• Årsmedel-
temperaturen ökar med 3–5 grader.

• Årsmede-
lnederbörden ökar med 15–20 procent

• Antal dagar med mycket regn ökar med 5–9 dagar.

• Risken för skyfall ökar med 10–30 procent.

• Värmeböljor kommer att bli 2–7 gånger vanligare.

• Fler dagar med låg markfuktighet.

• Längre växtperioder.

• Minskat uppvärmningsbehov och ökat kylbehov.

• Ökad risk för översvämningar.

För att minska utsläppen kan vi ...

... cykla i stället för att köra bil.

... flyga mindre.

... ändra matvanor och minska köttkonsumtionen.

... kämpa för mer grönska i städerna genom att plantera exempelvis träd.