Reportage.

2017-09-20 06:00
 • Familjen Nyholm från Lanna fick ligga på neonatalen på USÖ i flera månader då dottern Elin föddes i vecka 22. Med en födelsevikt på 477 gram var Elin extremt liten och behövde prematurkläder länge. Bild: Therese Nyholm
  Familjen Nyholm från Lanna fick ligga på neonatalen på USÖ i flera månader då dottern Elin föddes i vecka 22. Med en födelsevikt på 477 gram var Elin extremt liten och behövde prematurkläder länge.
 • Lisbet Ärnbrand, undersköterska på neonatalen avdelning 35 på Universitetssjukhuset i Örebro, och Chamilla Engqvist, insamlingsansvarig. Bild: Pia Gyllin
  Lisbet Ärnbrand, undersköterska på neonatalen avdelning 35 på Universitetssjukhuset i Örebro, och Chamilla Engqvist, insamlingsansvarig.
 • Förutom att vara mycket mindre än vanliga bebiskläder är gruppens plagg anpassade för sjuk­husmiljön. Allting är öppningsbart hela vägen för att man enkelt ska kunna få plats med slangarna till barnen. Bild: Pia Gyllin
  Förutom att vara mycket mindre än vanliga bebiskläder är gruppens plagg anpassade för sjuk­husmiljön. Allting är öppningsbart hela vägen för att man enkelt ska kunna få plats med slangarna till barnen.

Små kläder med stor inverkan

Barn som är för tidigt födda får kläder som är anpassade för sjukhusvård av facebooknätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar”. Nära 2 400 personer syr kläder till de allra minsta.

 

De flesta blivande föräldrar packar ner kläder i storlek 50 och 56 i väskan när det börjar närma sig förlossning. Men ibland har man inte ens hunnit packa någon väska och än mindre räknat med att köpa kläder så små som i storlek 36.

– Det känns fint att vi kan hjälpa till lite grann i en ofta chockartad situation för föräldrarna. Det här är vår gåva till dem och deras barn i början av livet, säger Chamilla Engqvist som är insamlingsansvarig för de kläder som skickas till Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Samlar använt och syr nytt

I dag är det leveransdag och Chamilla Engqvist har med sig 77 klädpaket till sjukhuset. Inför lämningen har hon samlat in kläder från personer i Facebooknätverket, sedan har hon tvättat plaggen och kontrollerat dem innan hon packat dem i förslutna påsar. Hygienen är en viktig aspekt för prematurbarn.

– Jag brukar lämna ungefär var tredje månad, men skulle det vara väldigt många som föds är det bara att de hojtar till så kommer jag med mer, säger Chamilla Engqvist.

Det sykunniga nätverket startade 2012 och har i dagsläget nästan 2 400 medlemmar som på olika sätt engagerar sig. De allra flesta syr, men det finns även de som köper material eller hjälper till på andra sätt.

Kläderna sys efter speciella mönster som har tagits fram inom gruppen med hjälp av föräldrar till prematurbarn och sjukhusavdelningarna.

– Alla kläder är helt öppningsbara hela vägen så att man lätt ska kunna ha slangar, berättar Chamilla Engqvist.

Alla mönster som används inom gruppen får delas mellan medlemmarna, men inte ges till någon utomstående.

– De kan komma på villovägar och användas av personer som säljer kläder och det är inte tanken med gruppen. Vår filosofi är att vi arbetar helt ideellt, säger hon och fortsätter:

– Man brinner ju för de här små, och sedan är det ju så roligt att sy också! Och när man får en bild på ett litet barn som har kläder som just jag har sytt så smälter man ju lite grann, och då måste jag genast sätta mig och sy tio plagg till. Det är en väldigt speciell känsla att det lilla jag gör genom att sy kan betyda så mycket för någon annan, säger hon.

”Ibland gråter jag när jag syr dem”

Det är inte bara de prematura barnen som överlever som får klädpaket. Nätverket bidrar också med paket till de som inte klarar sig.

– Vi gör de så kallade änglapaket­en till de barn som inte klarar sig. Det är en filt och ett litet gosedjur. Ibland sitter jag och gråter när jag syr till dem, men det är så oerhört viktigt.

Lisbet Ärnbrand, undersköt­erska på neonatalavdelningen på USÖ och kontaktperson för sjukhusets klädinsamling, upplever att nätverkets arbete gör stor skillnad.

– Förut fick föräldrarna köpa kläder i vanliga storlekar och då fick de ju nästan leta efter barnet i de stora kläderna. Eller så fick de använda sjukhuskläderna, men då ser barnen så sjuka ut att det inte känns kul. Nu får de i stället en söt liten dress. Det betyder mycket för föräldrarna. De blir alldeles lyriska när de får välja ett paket!

Fakta

Det ideella nätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” är fritt för alla, men ställer vissa intagningskrav. Om man inte själv kan sy, men känner att man ändå vill bidra går det bra att göra i form av material. Pengar tas inte emot.

I dagsläget tar 28 sjukhus runt om i landet emot kläder från nätverket. Antalet ökar stadigt i och med att gruppens arbete blir mer känt.

Deltagarna syr kläder i de storlekar sjukhusen efterfrågar i spannet 36-56.  Varje familj som hamnar på neonatalen på ett av de sjukhus som har en insamling får ett paket innehållande antingen en dress och mössa, body med byxa och mössa, fleeceoverall och mössa, snutte­filt och mössa eller filt och mössa.