Nyheter.

2017-05-05 06:50
Enligt Gunnar Bladh ligger Öbos hyror några procent lägre jämfört med snitthyrorna hos landets kommunala bostadsbolag. En orsak är att Öbo har en del fastigheter från 60- och 70-talet som ännu inte har renoverats. Bild: Mirja Mattsson
Enligt Gunnar Bladh ligger Öbos hyror några procent lägre jämfört med snitthyrorna hos landets kommunala bostadsbolag. En orsak är att Öbo har en del fastigheter från 60- och 70-talet som ännu inte har renoverats.

Stora skillnader mellan bostads- och hyresrätt

Sedan 2007 har hyrorna i nyproduktioner stigit med över 40 procent. Vem har råd att bo? frågar sig Hyresgästföreningen, som i en ny rapport granskar skillnaden i boendekostnad mellan bostadsrätt och hyresrätt.

– Folk har näst intill inte råd att flytta in i nyproducerade hyresfastigheter. Det har börjat märkas i att vissa nyproduktioner dras med svårigheter att hyra ut. Det är nödvändigt att få ner hyrorna, säger Gunnar Bladh, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Örebro. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I en ny rapport, ”Nyproduktion och renoveringar av hyresrätter – en för lönsam affär?”, undersöker  Hyresgästföreningen vilka som har råd att bo i de nya bostäderna och hur stor skillnaden är i boendekostnad mellan en bostadsrätt och en hyresrätt. Statistik från SCB visar att det i snitt skiljer 4 000 kronor i månaden mellan en nybyggd bostadsrätt och motsvarande hyresrätt. Att det är billigare att bo i bostadsrätt förklaras bland annat med skillnader i beskattning. 

Gunnar Bladh välkomnar Örebro kommuns satsning för att skapa överkomliga hyror för fler invånare, men menar också att det behövs ytterligare åtgärder för att nå mer jämlika bostadsvillkor.

– Kanske borde man fundera på hur det ser ut i samhället. Äger man sin bostad kan man göra Rot-avdrag och ränteavdrag. Det får man inte om man har valt att hyra sin lägenhet. 

Inte anpassat till låga räntor

En annan orsak uppges vara att de som investerar i nyproduktion av hyresrätter inte har anpassat sina kalkyler till den låga inflationen och de låga räntorna. I stället för att följa med den ekonomiska utvecklingen, har man valt att höja hyresnivåerna. De låga räntorna har haft större genomslagskraft i det ägda boendet än i hyresfastigheter. Därutöver har bostadsbristen bidragit med att hyresvärdar, som gjort hyreshöjningar motsvarande nyproduktioner, har möjlighet att få sina lägenheter uthyrda. Ett resultat är att den genomsnittliga hyresnivån på nyproduktioner har ökat med 40 procent sedan 2007. ”Hyrorna på nyproduktioner ligger därmed i dag på hyresnivåer som inte längre kan efterfrågas av hushåll med normala inkomster”, skriver Hyresgästföreningen.