Krönika. Peter Ekström.

2017-04-16 09:43

Glassen är inte som förr

Ofta finns det inga alternativ. Då är det glasscelibat som gäller eller att krypa till korset.

Nu börjar säsongen för glass. Men det är inte riktigt som förr. Då kunde man inte köpa pinnglass under vinterhalvåret. Det kan man nu. Precis som att man ska kunna köpa kiwi och färska jordgubbar året om så kan man också köpa pinnglass i varenda livsmedelsbutik. Glasstånden på stan med lösglass är dock fortfarande säsongsbundna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag gillar glass och jag tycker att det är roligt att testa säsongens nya smaker. GB dominerar marknaden och deras glass försöker jag undvika eftersom den är fantasilös och verkar vara extra mycket uppblandad med kemikalier. Men ofta finns det inga alternativ. Då är det glasscelibat som gäller eller att krypa till korset. Av de lite större märkena föredrar jag Klings glass. För tillfället tror jag att den endast säljs på ett enda ställe i Örebro. Sia hade förra året en pinnglass med whiskysmak. Den var mycket god, men det var nog bara jag och ett fåtal andra som tyckte det. Den var ingen försäljningssuccé. 

Jag skulle inte bli förvånad om den har försvunnit ur sortimentet i år.

Att glassar kommer och går kan man väl lära sig att leva med. Det är värre med andra varor. Tidigare använde jag gärna ett rengöringsmedel som hette Fenom. Det var praktiskt, luktade gott och var relativt miljövänligt. Nu finns det inte till salu längre i vanliga butiker. I det fallet tror jag att Fenom hade en för liten ägare och att de stora bolagen konkurrerade ut dem.

En annan vara som jag konsumerade på ett missbruksartat sätt var Vikabröd. Det var ett dyrt knäckebröd. Det säljs fortfarande. Men för ett par år sedan slutade man att grädda det för hand i vedeldade ugnar och automatiserade tillverkningen. Resultatet blev helt annorlunda. I dag finns det ingen anledning att köpa detta bröd i stället för något annat billigare.

Tandkräm är en knepig avdelning. Colgate och Pepsodent verkar vara marknadsledande. De har massor av olika varianter – den ena bättre än den andra. Butikshyllorna är fulla av dem. Tandläkarna bryr sig inte värst mycket om alla dessa sorter. När de tillfrågas så är det enda viktiga om tandkrämen innehåller fluor eller ej. Det övriga är lull-lull som de inte tycker är särskilt intressant. Själv anser jag att tandkrämer oftast är för söta och tuggummiaktiga i smaken. Jag har länge letat efter en tandkräm med lite mer vuxen smak. Jag har ännu inte hittat någon – det stora utbudet av tandkrämer är väldigt likartat.

Någon större konsumentmakt har jag inte känt att jag har. Det finns föreningar men de verkar inte ha någon framträdande plats i debatten. Det hela känns rätt dystert.

Men någon gång ibland kan det väl hända något lite upplyftande. Den butik där jag oftast handlar byggdes om för en tid sedan. I samband med det försvann en av mina stapelvaror ur sortimentet – Arlas ekologiska naturella yoghurt. Lättyoghurt och mild yoghurt fanns kvar men inte den vanliga, varken ekologisk eller oekologisk. Det visade sig då två saker. Dels att butikens sortiment på grund av omgörningen kom att bestämmas centralt utan hänsyn till de lokala kundernas smak. Så småningom kunde butiksledningen påverka detta, men med viss ansträngning. Dels hade detta skett samtidigt som Arla, som tidigare ändrat all naturell yoghurt till ekologisk, nu lade ner produktionen av den och återinförde den oekologiska yoghurten. Den bättre produkten, ekologisk yoghurt, var för dyr för marknaden.

Det hela slutade med att butiken kunde ta hem naturell yoghurt igen efter påstötning av mig. Visserligen oekologisk men i alla fall. Man får väl vara glad för det lilla.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Att det är dags att gräva och dona i trädgården.

Sämst just nu: Att det är dags att gräva och dona i trädgården.