Krönika. Beston Kalefa.

2017-10-10 06:00

Ingen vettig svensk sedan 1986

Hur ska världen bli en bättre plats om vi inte står upp för andra?

Kära vänner och främlingar. Sluta dela, upplysa och informera om sådant som bara gynnar dig. När stod du senast upp för andra utan att det gynnade dig? Det är många som vill göra gott i detta land. De protesterar, manifesterar, demonstrerar, marscherar och delar. Men många gör det bara när det gäller något som de själva håller kärt.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Kristna går för kristna, muslimer går för muslimer, svenskar går för Sverige.

Ja, jag tror ni fattar poängen.

Därefter går de protesterande hem och delar bilder eller texter kring just den där åsikten på sociala medier.

Jag är trött på er. Där, jag sa det, JAG är TRÖTT på ER!

De som aldrig gör något alls har jag också en del att säga om. Men det får bli en annan krönika.

Själva anledningen till varför personer försöker uppmärksamma andra om det som de själva står för, handlar om att övertyga andra om att också ansluta sig till ledet. Men jag ser inte att ni går och protesterar för några andra?

Visst händer det att ni dyker upp för en insamling eller något liknande, men då är det oftast en konsert eller tv med i bilden. Alla tycker att det är kul med fest och musik. Varför tror ni annars att det hålls stora insamlingsgalor med artister och underhållning? Vi måste ju få något för pengarna, tiden och närvaron som vi investerar, eller?

När sedan protesten är klar för den där enskilda frågan som personen brinner för och bilden har delats på sociala medier, ja då klagas det över hur hemsk världen är. Men ”hell yeah” att ingen bryr sig? Du gör ju inte heller det! Hur ska världen bli en bättre plats om vi inte står upp för andra?

Hur kan ni förvänta er att främlingar ska ta upp er kamp, kärlek, oro, glädje och sorg om ni inte delar deras? Varför ska andra bry sig om hur det är att gå i dina skor, om dina skor aldrig går bredvid deras?

Dina tankar kanske går mot Martin Luther King och Gandhi nu. För de var godheten själva, och gick ju för sådant som berörde dem kan man tycka. Låt mig då tydliggöra vad de gjorde.

De gick främst i ledet med sitt liv som insats. De predikade och verkade för allas bästa.

Martin L King sa själv i sitt berömda tal att han önskade att vi blev dömda efter vår karaktär. Går din karaktär för några frågor som inte går att knyta an till dig? Går din karaktär där det är otryggt? Riskerar din karaktär något? För om svaret är nej på dessa frågor är det dags att fundera på varför världen ser ut som den gör. Och i stället börjar inse. Inse att förändring börjar med dig själv.

Som kungen av pop sa.

– I’m starting with the man in the mirror.

Nästa gång du ser en demonstration eller manifestation, kanske du kan gå fram till den. Fråga hur du kan hjälpa eller gå med? Gör det dock inom ramen för de mänskliga rättigheterna. Se bara till att det hörs när du gör det. Bli det levande exemplet vi behöver. För det var länge sedan vi hade ett exempel.

Om jag ska vara kritisk så har vi inte haft en vettig svensk sen Alva Myrdal (1902–1986).

Alva var sista svensk att tilldelas Nobels fredspris. Hon tilldelades priset för hennes engagemang för fred 1982. Nu var jag lite hård. Vi har faktiskt haft några hjältar på vägen, men det var ett tag sen sist. Om vi börjar agera annorlunda så kanske Cornelis Vreeswijk ler åt oss från andra sidan och djävulen hörs inte skratta högt längre.

Tvivlar du? Vad kan jag säga, jag är en tvivelaktig figur.

Men frågan är om du duger mycket till?

Svaret är enkelt, ja om du vill.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Inte långt kvar nu till Star Wars-filmen.  

Sämst just nu: Att nazister ­marscherar på våra gator.