Kultur & Nöje.

2017-06-02 12:00
 • Verket ” Du flyger nu” är skapat av konstnären Lisa Brunnegård. Hennes ateljé ligger vägg i vägg med det nya galleriet. Och knackar man på kan man få se henne arbeta med papper och textiler. Bild: Press
  Verket ” Du flyger nu” är skapat av konstnären Lisa Brunnegård. Hennes ateljé ligger vägg i vägg med det nya galleriet. Och knackar man på kan man få se henne arbeta med papper och textiler. 
 • Lisa Brunnegård är en av konstnärerna i konstföreningen Bunkern.
  Lisa Brunnegård är en av konstnärerna i konstföreningen Bunkern.
 • En bit av Lisa Brunnegårds verk ”To roam the roads of lands remote”. Bild: Press
  En bit av Lisa Brunnegårds verk ”To roam the roads of lands remote”. 
 • Bunkerns galleri fixas till inför premiärvernissage den 6 juni av Petter Nilsson och Johan Jedebert. Bild: Alexander Creutz
  Bunkerns galleri fixas till inför premiärvernissage den 6 juni av Petter Nilsson och Johan Jedebert. 

Bunkern startar nytt konstgalleri i Örebro

Nu startar konstföreningen Bunkern ett nytt galleri på Kyrkogatan i Örebro. Vernissage och scenkonst inviger satsningen på nationaldagen den 6 juni.

”Därefter är tanken att besökare får plinga på dörren och se i fall någon av oss är här”, säger Lisa Brunnegård, en av konstnärerna i kollektivet.

Bunkern började med några ateljéer i en mörk underjordisk lokal på Kyrkogatan 13, men nu har konstföreningen växt ur lokalerna och  flyttat upp delar av verksamheten en våning. Där startar de nu också ett galleri i anslutning till ateljéerna. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Mitt rum ligger precis intill galleriet, så jag räknar med att jag kommer att få prata med en del besökare, säger Lisa Brunnegård, som är en av konstnärerna i konstföreningen Bunkern.

Den 6 juni är det invigning av galleriet och då kommer bland annat Teater Spera att visa sitt verk ”Projekt elefanter” och en inbjuden konstnär får visa upp sin konst. Även medlemmarna i Bunkern kommer att synas på olika sätt. 

– Det är öppet hus samtidigt som vernissagen, så besökare kan få se de olika ateljéerna och se hur vi jobbar. Vi arbetar med väldigt olika typer av konst, därför tror jag att människor kommer att gilla det, säger hon. 

”Det händer mycket här”

Totalt finns tio olika konstnärer i lokalerna. Till exempel Alexander Creutz, som är en av få lokala konstnärer som medverkar i årets upplaga av Open Art, och konstnären Mark Andersson som deltog i Liljevalchs vårsalong i år. 

Lisa Brunnegård är förhållandevis ny i gänget, hon flyttade in i lokalerna i januari. Tidigare arbetade hon hemma, men här känner hon att hon är en del av ett större sammanhang. 

– Det händer mycket här och det ger inspiration, säger hon.

Hon arbetar både med konst och design och hon använder sig främst av textil, papper, och återbrukade material. Hennes konst kommer inte att hänga i galleriet på invigningen, men hon räknar med att några vill knacka på dörren till hennes ateljé under dagen. 

– Jag har lite stökigt, men det blir kul att få lite input. Folk gillar att berätta vad de tänker och det är roligt att prata om det man gör. Det känns verkligen skitkul att vi startar ett nytt galleri i lokalen. Och jag tycker att det är ett ganska väl tilltaget rum för att vara ett konstnärsdrivet galleri, säger hon. 

Uppmanar till spontana besök

Förutom invigningen och andra kommande happenings kommer galleriet att vara låst. Grupper kan få visningar genom att höra av sig till Bunkern via sociala medier. Och så är tanken att människor som känner ett spontant behov av en konstupplevelse ska kunna ringa på dörren när som helst. 

– Det är nästan alltid någon som är här och jobbar, därför kan det fungera att komma hit och plinga på dörren efter jobbet eller på kvällen. Är vi här så får man komma in och titta, säger hon. 

Fakta

Konstföreningen Bunkern har öppet hus och invigning av det nya galleriet den 6 juni. Det bjuds på utställningar varvat med scenkonst. 

Teater Speras verk ”Projekt elefanter” visas klockan 12.30 samt 15.30 (speltid cirka 30 minuter). Projektet undersöker maktstrukturers inkludering och exkludering. Vad bestämmer du själv och vad är egentligen inlärt?  

Konstnärerna i konstföreningen ­Bunkern visar sina ateljéer.