Kultur & Nöje.

2017-03-31 12:00
  • Bilder: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT
  • Sabina Ddumba på Grammisgalan i år.  Bilder: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT
    Sabina Ddumba på Grammisgalan i år. 
  • Hon är signad både i Sverige och USA. Bilder: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT
    Hon är signad både i Sverige och USA.

Ddumba tar nya skivan till Örebropubliken

I kväll står artisten på allas läppar på Frimis scen. Det är åter igen dags för Sabina Ddumba att möta Örebropubliken. Den här gången med nya albumet Homeward Bound i ryggen.

Många kan nog tycka att det har tagit alldeles för lång tid för Sabina Ddumba att släppa sitt debutalbum. Under processen har flera singlar släppts, men nu är hennes första fullängdsalbum ute på marknaden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Ja, men äntligen! Det känns så skönt att det är gjort. Vi har inte gått in i studion och kört intensivt i flera månader för att göra ett album. Vi har gjort låtarna och visste väl inte riktigt vad det skulle bli, men sedan insåg vi att vi hade ett helt album, säger hon.

Albumet har ingen speciell inriktning, i stället har Sabina gjort det som hon har känt för. Och det märks på resultatet eftersom den ena låten inte är den andra lik.
– Det är en blandning och det känns bra, jag får vila i det, 

Tar med sig hela bandet

Nu ser hon fram emot att möta Örebropubliken i kväll, för Sabina har bra konsertminnen från Örebro.
– Sist jag var här var i mars förra året, det var mysigt och intimt.

Då hette stället East West, nu blir det i stället en större publik på Frimis Salonger.
– Det var bra redan förra gången även om publiken kanske inte kände till min musik så mycket. Nu tror jag att det kommer att bli ännu bättre, säger hon.

Att det skulle vara en nackdel med större publik tror hon inte alls.
– Det vill man ju ha, även om båda varianterna är roliga.
Att spela för en publik som kan artistens musik brukar enligt Sabina ge mer energi, och energi kan publiken förvänta sig i kväll. Till sin hjälp tar Sabina med sig fyra musiker och tre körsångare på scen.

Sabina Ddumba släppte hitsinglarna Effortless och Not Too Young under 2015 och för dessa belönades hon med en Grammis och P3-guldpris för Årets nykomling. Före solokarriären var det Tensta Gospel Choir som gällde. Successivt började Sabina att spela alltmer solo och när det väl var dags att satsa var steget inte jättestort att ta.

– Då var jag varm i kläderna och jag har haft tur som hittade människor som ville jobba med mig. Jag inspireras väldigt mycket av de musiker jag har runt mig, som brinner för det de gör och som lägger ner hela sin själ för att hjälpa mig. Jag skriver oftast mina låtar tillsammans med andra, jag tycker att det är mycket roligare.

Drömsamarbetet heter Chance the Rapper, en amerikansk artist som Sabina mer än gärna gör något tillsammans med.
– Jag brukar tänka att allt är möjligt, det gäller bara att hitta rätt väg.

Därför ska vi nog inte bli förvånade om samarbetet blir verklighet. Sabina är redan en stjärna på svenska artisthimlen och det lär inte dröja förrän hon är ett stort namn även på andra sidan Atlanten. 

Signad i USA

Nu är det främst turnén som gäller, vad som händer på längre sikt vet hon inte. Sabina är signad i både Sverige och Los Angeles, men hon vet att processen i USA är lång.
– Men då får den vara det. Jag bara kör och går på magkänslan.

Vad framtiden har att bjuda på är svårt att sia om.
– Nu när albumet äntligen är ute känns det som att allt börjar. Jag är verkligen jättetaggad över denna turné och jag har verkligen längtat efter den här tiden. Med livespelningar får man som artist en helt annan frihet, jag gör vad jag vill. Det är nu det händer.

I höst ska Sabina Ddumba medverka i tv-programmet Så mycket bättre. Övriga medverkande är Eric Saade, Tomas Andersson Wij, Kikki Danielsson, Icona Pop, Uno Svenningsson och Anders Wedin som släppt flera album under artistnamnet Moneybrother. 
– Det ska bli spännande. Jag har ingen aning om vad jag gett mig in i, men det visar sig, säger Sabina Ddumba till Aftonbladet. 

 

Fakta

Sabina Ddumba

Ålder: 23 år

Bor: Stockholm

Slog igenom: År 2015 med singlarna Effortless och Not Too Young

Genre: Pop/soul

Lyssnar på: Bee Gees, Chicago, Mac Miller. Blandar gärna gammalt med nytt.

Aktuell med: Albumet Homeward Bound och spelar i kväll på Frimis Salonger.