Kultur & Nöje.

2016-10-07 12:04
  • Skulpturen Monument without a home står i dag placerad i centrala Örebro, men kom till på ett barnhem i Riga.  Bild: Alexandra Ellis
    Skulpturen Monument without a home står i dag placerad i centrala Örebro, men kom till på ett barnhem i Riga.
  • Verket Jag bygger en koja åt min bror av Knutte Wester är ett av de konstverk som ingår i utställningen I want to be heard, I want to be found.   Bild: Alexandra Ellis
    Verket Jag bygger en koja åt min bror av Knutte Wester är ett av de konstverk som ingår i utställningen I want to be heard, I want to be found. 

De gömda och glömda blir skulpturer

Barn som samhället väljer att inte se får synas i utställningen I want to be heard, I want to be found.

I konstnären Knutte Westers bronsskulpturer finns spår av både bortglömda barnhemsbarn och gömda flyktingar. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du har säkert sett henne där hon står i närheten av Strömpis i centrala Örebro. Bronsskulpturen av den lilla flickan med ryggsäck. Hon är ett monument utan ett hem. En symbol för de tusentals barnhemsbarn som lever i Riga i Lettland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Hon består egentligen av avgjutningar från sju olika sjuåriga barn som levde på ett barnhem i Riga 2007. De fick gjuta av sina kompisars armar och ben i gips. Sedan har jag som konstnär pusslat ihop dem till en helhet, säger konstnären Knutte Wester. 

Återvände till Riga

Skulpturen Monument without a home blev en viktig milstolpe som förändrade Knutte Westers sätt att arbeta. Sju år senare återvände han därför till Riga för att skapa ett nytt verk tillsammans med nya sjuåringar. Men den här gången blev det inte bara sjuåringarna som fick vara med. 

– När jag kom tillbaka hade all personal bytts ut och det bodde nya barn på barnhemmet. Förutom två barn som fortfarande fanns kvar. En tjej som jag kallar G, som nu var 13 år, kom ihåg hur vi hade arbetat med den förra skulpturen. Hon kom in i ateljén och frågade mig om jag inte skulle göra något med dem som var 13 år också, säger Knutte Wester. 

Nu står hon i brons, tillsammans med sin bror, och trängs på en liten platta. Som om de vore skeppsbrutna i evig väntan. Verket som heter I want to be heard, I want to be found, har fått ge namn till utställningen, och verket visas för första gången i Örebro konsthall. Bara några stenkast från den lilla bronsflickan.

Läs vidare på nästa sida: Arbetar tillsammans

Utställningen på Örebro konsthall

Utställningen I want to be heard, I want to be found pågår den 8 oktober–20 november på Örebro konsthall.