Kultur & Nöje.

2014-10-03 15:00
Muralmålning. Chacha Mahachai är en av dem som målar sitt Örebro.  Bild: Julia Myllylä
Muralmålning. Chacha Mahachai är en av dem som målar sitt Örebro.

De sätter färg på Örebro

I helgen drogs de sista penseldragen på den muralmålning som ska sättas upp på Tegelbrukets innergård. Unga från olika stadsdelar har fått vara med och gestalta sitt Örebro.
   – Vi jobbar med bilder för att förändra bilden, säger Saadia Hussain, konstnärlig ledare. 

Kreativiteten flödar inne på Tegelbruket i Örebro. Barn och unga gör tillsammans en muralmålning som snart ska sättas upp på aktivitetshusets innergård. Målningen är ett resultat av projektet ”Vi är Örebro” som drygt 200 ungdomar har deltagit i. En av dem är 15-åriga Chacha Mahachai från Mellringe.

– Jag dansar här på Tegelbruket och en dag när jag var på väg till dansen kom de och frågade mig om jag ville vara med och måla, säger hon.

Så nu sitter hon här med penseln i handen och målar koncentrerat. 

– Jag har målat dansare med vingar eftersom dansen är min största hobby förutom målningen. Vingarna står för frihet, säger hon.

”Vi vill höja individernas röster”

Sedan i våras har organisationen Förorten i centrum tillsammans med Art Kod och Sensus bedrivit projektet där unga får uttrycka sig genom konst. Under ett antal workshoppar har ungdomar från olika stadsdelar fått mötas för att måla tillsammans. Ett av tillfällena var under Street Art-festivalen. 

– Vi vill höja individernas röster genom konst, röster som annars inte hörs. Det är olika grupper från Örebro som har fått mötas här på Tegelbruket. Det är viktigt att de möts för att minska segregationen. Vissa har kanske aldrig satt sin fot i ett visst område och på detta sätt kan de få nya kontakter, säger Anna Palmqvist, konstnärlig pedagog på Förorten i centrum. 

Ett språk alla kan ta till sig

Förorten i centrum har tidigare haft väggmålningsprojekt i bland annat Kista och Husby. Saadia Hussain, konstnärlig ledare i projektet, tycker att det är bra att rösterna från förorten höjs på det här sättet. 

– Då är det inte bara orosnyheter som förmedlas. Muralmålning är ett språk som alla kan ta till sig. Att måla är inte något barnsligt som bara är för små barn utan även för ungdomar och vuxna, säger hon.

Anna Palmqvist tror att konst och muralmålning kan förändra ungdomars självbild. 

– Den förändrar deras självbild eftersom de kan känna sig stolta över att ha skapat något som de kan visa upp för sina kompisar. Men det förändrar också bilden av den plats de bor på då de själva har fått vara med och berätta sin historia, säger hon. 

Och deltagaren Chacha Mahachai tycker att målning är ett bra uttryckssätt.  

– Ibland kanske man inte kan uttrycka sig med ord. Att måla eller rita är bra om man inte vet vad man ska säga, säger hon.

Den 24 oktober är det invigning av muralmålningen på Tegelbruket. Chacha Mahachai tycker att det är spännande att målningen kommer att synas offentligt.   

– Det känns som en ära. Men det är ju inte bara min bild utan de andras också, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Förorten i centrum

En ideell organisation som grundades i Stockholm 2010. 

Arbetar med kollektiv muralkonst för att skapa plattformar mellan människor med olika bakgrund, hemvist och identitet. 

Organisationen har genomfört ett flertal kollektiva muralmålningar i Stockholm. 

Den 24:e oktober invigs muralmålningen på Tegelbruket
i Örebro.