Reportage.

2016-06-03 13:01
 • Lag från olika länder kommer för att göra upp om segern. Bland annat kommer tyska, irländska och amerikanska lag att delta i turneringen. Bild: Kicki Nilsson/Järnboås IF
  Lag från olika länder kommer för att göra upp om segern. Bland annat kommer tyska, irländska och amerikanska lag att delta i turneringen.
 • I jugger spelar tjejer och killar tillsammans i mixade lag. Bild: Kicki Nilsson/Järnboås IF
  I jugger spelar tjejer och killar tillsammans i mixade lag.
 • Ruben Wickenhäuser är mannen som har tagit jugger till Sverige. Han är också eldsjälen bakom Järnsvenskan som arrangeras i helgen i Järnboås. Bild: Kicki Nilsson/Järnboås IF
  Ruben Wickenhäuser är mannen som har tagit jugger till Sverige. Han är också eldsjälen bakom Järnsvenskan som arrangeras i helgen i Järnboås.

Femton lag gör upp om segern i Järnsvenskan

I helgen är det dags för Järnsvenskan, en juggerfestival i Järnboås. Utländska lag från när och fjärran kommer till trakten för att besegra Järnfalkarna i den udda sporten. 

Jugger är en ovanlig sport som kan beskrivas som en blandning av rugby och fäktning. Sporten har utvecklats i Tyskland, men idén kommer ifrån en amerikansk film, Blood of Heroes. Varje lag består av fyra fäktare och en så kallad qwik. Det är qwiken som tar bollen och gör poäng medan fäktarna använder olika redskap eller ”pompor” mot sina motståndare. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det är en väldigt ny sport, men den sprider sig snabbt över världen. Sportsligt är den väldigt spännande eftersom den är en kombination av lagsport och individuell sport, säger Ruben Wickenhäuser, spelare och ledare i Järnfalkarna.

Tre lag i Sverige

I Sverige finns än så länge bara tre juggerlag, men till Järnsvenskan kommer det 15 lag. De kommer från fem olika länder för att delta i turneringen. Bland annat kan man se lag från Tyskland och Irland. 

– Det finns bara en juggerturnering i Sverige och för många är det attraktivt att komma hit till landsbygden och tävla. En del lag har varit här tidigare och de har rekommenderat turneringen till andra, därför kommer flera nya länder i år. Bland annat två lag från USA, säger Ruben Wickenhäuser.

Att Järnboås står värd för ett Juggerarrangemang beror på det lokala engagemanget i sporten. Ruben Wickenhäuser som bor i Järnboås är mannen som har tagit sporten till Sverige, han är grundare av Svenska Juggerförbundet och han leder laget Järnfalkarna i IF i Järnboås. 

– Jag tog med sporten hit från Tyskland och Järnboås IF var väldigt intresserade och öppna för nya idéer. Därför kunde vi skapa det första Svenska laget här 2012, berättar han.

Sedan dess har fler lag kommit till i Sverige och flera turneringar har arrangerats i Örebro och Järnboås. Bland annat i samarbete med musikfestivalen Metallsvenskan. Även i år kommer sporten att visas upp under musikfestivalen i Örebro, men turneringen Järnsvenskan är i Järnboås den 5 juni. 

Fest med musik och mat

Förutom juggerturneringen bjuder Järnsvenskan även på mängder av musik. Åtta band spelar i festivalområdet som ligger vid Järnboås bygdegård Finnsjöstrand.

– Eftersom vi har samarbetat mycket med Metallsvenskan har vi lite samma tema på musiken. Det är metallband från hela området som kommer att spela, säger Ruben Wickenhäuser.

Tanken med Järnsvenskan är att skapa en årligen återkommande tradition i bygden. Grillning och musik är därför viktiga ingredienser på Järnsvenskan, men själva sporten kommer inte att hamna i skymundan.

– Jag tror att vi kan få se en väldigt spännande tävling. Jag tycker att det ska bli extra kul att se hur lagen från USA och från Lettland spelar, säger Ruben Wickenhäuser.

Det är fri entré på evenemanget, så alla som är intresserade av sporten är välkomna. Besökare kan till och med få testa att svinga en pompa.

– Det är bara att komma fram och ställa frågor och så visar vi, säger Ruben Wickenhäuser.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Järnsvenskan

Var: Järnboås bygdegård Finnsjöstrand

När: 5 juni klockan 11.30 (musik från 13.00)

Hur: 15 lag från fem olika länder gör upp om segern.

Reglerna i korthet:

Ett lag består av fyra fäktare och en qwik. Det är qwiken som tar bollen och gör poäng.

Fäktare kan välja bland fem olika redskap, ”pompor“, som man fäktas med.

Om en spelare nuddas genom lätt beröring räknas det som en träff. Den träffade spelaren får gå ner på knä och vara inaktiv i fem trumslag. 

Varje match består av 200 trumslag eller så kallade ”stenar“.