Reportage.

2017-01-10 07:57
 • Arbetet med "April", kortfilmen som Chantale­ Hannouch gjorde som examensarbete på Notre Dame University i Libanon. Bild: Chantale Hannouch
  Arbetet med "April", kortfilmen som Chantale­ Hannouch gjorde som examensarbete på Notre Dame University i Libanon. 
 • Chantale Hannouch bakom kameran under arbetet med att regissera en film. Bild: Chantale Hannouch
  Chantale Hannouch bakom kameran under arbetet med att regissera en film.
 • En av scenerna i ”April” spelades in på ett tak i Libanon. Chantale Hannouchs ­storebror Robert Hannouch spelar den ena huvudrollen. Bild: Chantale Hannouch
  En av scenerna i ”April” spelades in på ett tak i Libanon. Chantale Hannouchs ­storebror Robert Hannouch spelar den ena huvudrollen.
 • I ”April” får tittarna möta två unga personer en dag i deras liv. Chantale Hannouchs kortfilm har bland annat visats på filmfestivalen i Cannes. Bild: Chantale Hannouch
  I ”April” får tittarna möta två unga personer en dag i deras liv. Chantale Hannouchs kortfilm har bland annat visats på filmfestivalen i Cannes.

Från Cannes till Kality

Örebrotjejen Chantale Hannouch ville först bli artist. Hon gick musikalteater på Kulturskolan i Örebro och estetiska programmet på Risbergska. 

"Men jag talade alltid om för mina klasskamrater vad de skulle göra. Så jag kom på att jag kanske ska regissera i stället för att stå på scenen själv", säger hon. 

Nu jobbar hon som regiassistent på Dramaten och med Riksteaterns uppsättning Kality som har premiär nästa vår. Kality sätts upp i samarbete med Amnesty och bygger på vittnesmål och berättelser från fängslade journalister världen över som Martin Schibbye har samlat in. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Växte upp på landet

Chantale Hannouch växte upp i Marieberg strax utanför Örebro. 

– Det var väldigt lantligt då. Jag minns att grannen hade hästar som vi red på. 

När hon var åtta år flyttade familjen till Sörby och där bor hennes föräldrar fortfarande kvar. Hennes storebror Robert Hannouch är skådespelare och musikalartist med bas i London. Det var han som fick Chantale Hannouch intresserad av att bli artist. 

– Brorsan höll jämt på och sjöng och dansade när vi var barn. Och jag ville göra allt som han gjorde, därför började jag också att sjunga och dansa. 

Bakom scenen

Det var på gymnasiet på Risbergska som Chantale Hannouch upptäckte att hon borde jobba bakom scenen i stället för att stå på den. 

– Jag var lite jobbigt faktiskt. Jag ville leda och vara med och bestämma. Jag talade om för mina klasskamrater var på scenen de skulle stå, vad de skulle göra och uppmärksammade när de gjorde fel, säger hon och skrattar. 

Efter studenten flyttade Chantale Hannouch, 19 år gammal, ensam till sina föräldrars hemland Libanon.

– Jag var i Libanon på nyårsaftonen året innan och träffade en kille som jag blev kär i. Så jag flyttade dit. 

Chantale Hannouch sökte även en filmutbildning på Notre Dame University, ett amerikanskt universitet i Libanon. 

– Det är Mellanösterns bästa filmskola, säger hon. 

Filmfestivalen i Cannes

Hon blev antagen till den fyraåriga utbildningen och bestämde sig för att gå den, trots att det då hade tagit slut med killen. 

Som examensarbete på universitetet gjorde Chantale Hannouch en kortfilm, April. Den handlar om två unga personer som möts och spenderar ett dygn tillsammans innan de skiljs åt. 

– Manuset bygger på konversation. Huvudrollerna pratar om livet, framtiden, kärleken, familjebildning och karriären med mera. Vi hoppar in en dag i deras liv och sedan hoppar vi ut.

April visades bland annat på filmfestivalen i Cannes. 

– Jag har varit på flera filmfestivaler men Cannes var så coolt! Allt var stort och påkostat, säger hon. 

Mejlade sitt cv

Efter examen flyttade Chantale Hannouch hem till Sverige igen. Och blev arbetslös.

– Jag kom hem med en kandidatexamen och hade visat min film på Cannes och fick inte jobb. Det var tufft, säger hon. 

Men en dag såg hon ”Jag ringer mina bröder” på SVT i regi av Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm. Det var örebroskådisen Parwin Hoseinia som tipsade om dokumentären. Chantale Hannouch blev imponerad av regin. 

– Jag började googla på Farnaz Arbabi och såg att det var den första tv-föreställningen som hon regisserade. Så jag mejlade henne, skickade med mitt cv och skrev att jag var intresserad av alla uppdrag. 

En timme senare hörde Farnaz Arbabi av sig och erbjöd Chantale Hannouch ett jobb. Farnaz Arbabi arbetade då med att regissera föreställningen X om att växa upp i Sverige, med avstamp i att även Sverige har en rasistisk och kolonial historia. 

– Hon behövde en regiassistent som talar arabiska. 

Efter uppsättningen av X har Chantale Hannouch jobbat som regiassistent på Riksteatern, Uppsala Stadsteater och nu på Dramaten samtidigt som hon jobbar på Riksteatern med Kality tillsammans med Martin Schibbye och regissören Måns Lagerlöf. 

– Jag gillar att byta jobb ofta och komma till nya arbetsplatser och träffa nya människor, säger hon. 

Nästa steg – kortfilm

Chantale Hannouch har gjort en kortfilm som ska visas på en filmfestival i Berlin i år i samarbete med Unga Klara. Unga Klara är en av åtta teatrar i världen som har fått i uppdrag av Goethe Institutets Washingtonkontor att göra en kortfilm till festivalen. Goethe Institutet är en icke vinstdrivande internationell kulturorganisation, de finansierar kortfilmerna. 

– Den handlar om övervakningssamhället. 

Chantale Hannouch arbetar nu med en ny kortfilm inom ett projekt på Riksteatern.
– Manuset bygger på en idé som jag och min bror har haft länge. Det är en svart komedi om fyra karaktärer som har stängt in sig. De måste gömma sig för att det är krig utanför. Handlingen är inte bunden till tid eller plats utan kan utspela sig när som helst var som helst. Krig är krig.

Fakta

Chantale Hannouch

Ålder: 25

Bor: Stockholm

Familj: Mamma, pappa, storebror, storasyster, pojkvän och hunden Rocky. 

Läser: Just nu "438 dagar" av Johan Persson och Martin Schibbye.

Tittar på: Film för att bli inspirerad och tv-serier för att slappna av. Nu tittar jag bland annat på "The get down", en serie om musikscenen i New York i slutet av 70-talet. En av mina favoritfilmer är "What’s up, doc?" från 70-talet. Jag gillar romantiska komedier och sit coms på tv, men även andra serier som "The walking dead". 

Lyssnar på: Mycket r’n’b från 90-talet men även soul, jazz, motown, libanesisk musik och musikaler.