Kultur & Nöje.

2017-01-13 12:49
 • Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm slog i år rekord med 2 505 sökanden. En av de 127 konstnärer vars verk valdes ut var örebroaren Mark Andersson. Bilder: Mirja Mattsson
  Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm slog i år rekord med 2 505 sökanden. En av de 127 konstnärer vars verk valdes ut var örebroaren Mark Andersson. 
 • I sin konst använder Mark Andersson främst tusch och sprejfärger. Bilder: Mirja Mattsson
  I sin konst använder Mark Andersson främst tusch och sprejfärger.
 • Mark Andersson hoppas att nå ut mer genom vårsalongen. Bild: Mirja Mattsson
  Mark Andersson hoppas att nå ut mer genom vårsalongen.
 • Verket Skogen som nu hänger på Liljevalchs. Bild: Mirja Mattsson
  Verket Skogen som nu hänger på Liljevalchs.

Från grafitti till vårsalong

I tre år har han målat får. Fårskallar. Det är ett slags självporträtt.

"Jag känner mig som en fårskalle, det svarta fåret", säger konstnären Mark Andersson. 

I morgon har han vernissage med utställningen Hiding behind my masks! i Örebro. Samtidigt som en av fårskallarna har fått äran att hänga på Liljevalchs vårsalong i Stockholm.

Han kämpade länge emot konstnären inom sig. För han tänkte inte följa i sina föräldrars och  systrars fotspår.

– Pappa är skulptör, mamma målare och mina systrar sysslar med allt från konstfoto till skulptur. Hela min familj håller på med konst, men jag ville inte göra tavlor till fina gallerier, säger Mark Andersson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det var i stället street art och graffiti som betydde något för Mark Andersson som växte upp i en förort till Stockholm. Och han såg ingen framtid för sig själv inom konsten. Han ville hellre ha ett riktigt jobb.

– Konstnärsliv är ett hårt liv. Vissa år hade vi inte en krona. Jag ville ha något annat av livet, säger Mark Andersson. 

Startade i musikbranschen

Så när han hoppade av gymnasiet som 17-åring började han att arbeta i musikbranschen, som dj, och som arrangör av konserter och klubbar. Men efter 20 år var det över.

– Jag fick en skada på hörseln och efter en längre sjukskrivning kom jag in i en depression. Jag började måla för att må bättre, säger han. 

Och plötsligt gjorde han det på duk inomhus. Motivet var ständigt ett får.

– Jag kände mig som en fårskalle, och därför målade jag får som ett slags självporträtt. Det pågick i tre år. Nu har jag börjat med masker i stället, säger han. 

När han hittar ett tema går han in djupt i det, och biter sig fast. Inspiration finner han bland annat på etnografiska museet som visar masker från hela världen.

– Jag gillar inte att måla människor, det är skönt att maskera dem. Och undermedvetet kanske det handlar om att gömma sig, att gömma sig för samhället, säger Mark Andersson. 

Sprejar fram motiv

När han skapar använder han främst sprejfärger och tusch. Och i en del verk, vanligt vatten.

– Jag gör en form av tusch och sedan sprejar jag fram motivet genom att ta bort färg med vatten, berättar han.

Motiven fastnar på gamla brödpåsar, flaggor, filmdukar, en vägg eller på en fin duk. Att konst kan finnas på allt möjligt sitter i sedan gatukonsttiden. Han har även experimenterat med syra på kopparplåt.

– Jag fräter fram motiv. Det bildas grön ärg precis som på gamla koppartak, säger han. 

Den gröna färgen kommer igen i verket Skogen som nu hänger på Liljevalchs vårsalong. 

– Jag har bott i förorten och älskar betongen, samtidigt har jag alltid älskat skogen. Natur betyder mycket för mig och Kilsbergen var en anledning till varför jag flyttade till Örebro. Jag har en koja högt upp i några granar i en skog. Ibland vaggas jag till sömns av granarna. Det var den platsen som jag tänkte på när jag skapade Skogen, säger han.

Mark Andersson är en av 127 konstnärer som fick chansen att visa upp sitt verk på Lilje-valchs vårsalong 2017. Totalt var det 2 505 som sökte. Det är nytt rekord. I onsdags var det vernissage och utställningen pågår till den 5 mars. 

– Jag hoppas att jag ska nå ut mer genom vårsalongen, att fler ska upptäcka mitt konstnärskap, säger han. 

Flera utställningar

Men de som inte vill resa till Stockholm har fler chanser att se Mark Anderssons verk under året. På lördag är det vernissage på Exposé gallery för utställningen Hiding behind my masks! och i september ställer han ut i Kumla.

– Jag ska även ställa ut i Falköping och Berlin under våren, och tillsammans med konstnärskollektivet Bunkern kommer jag att medverka på Supermarket Art fair i Stockholm, säger han.