Kultur & Nöje.

2017-07-26 08:49
Amanda Werne, känd under artistnamnet ­Slowgold, spelar på Parkfesten och drömmer om att sjunga på Neil Youngs nästa platta.  Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Amanda Werne, känd under artistnamnet ­Slowgold, spelar på Parkfesten och drömmer om att sjunga på Neil Youngs nästa platta.

Generationsmöte väntar Slowgold

Amanda Werne är ett bekant ansikte på Göteborgs musikscen och kritikerrosad i pressen. I februari släppte hon sin fjärde fullängdare och den 29 juli besöker hon Parkfesten i Nora för att bjuda besökarna på sitt drömska, mjuka och ändå rockiga sound.

”De kan förvänta sig dynamisk musik där jag spelar låtar från senaste albumet men även från tidigare album. Det kan bli något ösigare i vissa fall än på skiva”, säger Amanda Werne, som ingår i trion Slowgold, på telefon från hemstaden Göteborg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hon berättar att spelningen i Nora är en av nära 15 i år och att hon ser fram emot den möjlighet till möten mellan olika generationer som Parkfesten skapar.

– Jojje Wadenius melodispråk har varit en inspirationskälla. Jag har en gammal favoritlåt från ”Goda’ goda’” och senast i går lyssnade jag på introt till ”Sagostunden”, säger hon och berättar om hur musik som slår rot och överlever över generationsgränserna måste ha gjort något rätt från första början.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är väldigt viktig musik, musik som fortfarande lever. Även om det är folk som började för många år sedan så har de skapat någonting som slår an hos mig och det känns roligt att vara en del av den line­upen. Det blir ett möte.

När jag påpekar att även hennes musik har beskrivits som tidlös säger hon att det är något av det finaste en människa kan höra när det kommer till skapande.

– Om man har drivet att skapa någonting helt och hållet utifrån sig själv och inte anpassar sig till det yttre så är ju själva grunden samma vilken tid man än befinner sig i. Det gör att det man skapar kan leva vidare.

Odödligt artisteri

Vilka artister har då lyckats bli odödliga hos Amanda Werne?

– Neil Young, Mazzy Star, Pixies, The Cure och The Smiths för att nämna några. Även om man i viss musik kan höra på produktionen att det är inspelat under en viss tidsperiod så finns det en tidlöshet i själva själen i musiken som gör att jag inte tröttnar på att lyssna på dem.

Uppmärksammad jämställdhet

Trots tidlöshetens strävan i skap­andet lever popmusiken i ett samhälle som ständigt förändras. Amanda Werne säger att hon märker av att jämställdhet inom musikscenen har uppmärksammats mer på senare år.

– Jag tycker att det är mer greppbart och det finns fler tydliga plattformar för aktivt jämställdhetsarbete, som Popkollo, Jämställd festival och Nätverket 50/50 med flera. Och det finns en bredare kunskap hos folk i allmänhet, säger hon, och berättar att hon själv har varit engagerad i musiklägret Popkollo.

– Det brinner jag för väldigt starkt, att inspirera unga kvinnor och transpersoner. Det handlar om att orka fortsätta i en mansdominerad värld, att inte sluta.

Hon säger att det finns mycket att göra på festivalfronten, med till exempel jämställda bokningar, och önskar att fler kvinnor stod upp för varandra.

– Jag tänker att kvinnor kommer hålla varandra mer om ryggen. Det kommer att dyka upp många bra ickemän på Sveriges scener.

Amandas framtid kan sammanfattas som produktiv.

– Om allt går vägen släpps nästa skiva i början av nästa år. Jag tänkte att jag skulle slå Neil Young i antal släpp, säger hon, skrattar, och berättar att hösten ska spenderas i musikstudion.

Parkfesten i Nora

För tionde gången hålls Parkfesten i Nora. I år är datumet den 28–29 juli.

Klara artister, fredag: Contact, Skaboogie & Govenor Andy, Evon, DSH5, Felicia Nielsen & Bill Öhrström, Kaurna Cronin.

Klara artister, lördag: Nynningen, Slowgold, Jojje Wadenius, The Vanjas.