Kultur & Nöje.

2017-09-01 12:00

Hallå där ...

Lars-Göran Rosén på Live at Heart, av 225 bokade akter på festivalen är endast 30–40 procent kvinnor.

Hur tänker ni kring det?

– Det är på den siffran vi brukar ligga och det är ändå när vi räknar band. Om vi skulle titta på enbart kvinnor på scen, skulle siffran bli betydligt lägre.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hur jobbar ni med att öka antalet kvinnliga artister?

– Det ena är att vi bedriver lobbyarbete tillsammans med organisationer som jobbar med att få fler kvinnliga artister att söka, de är med och påverkar. Sedan gör vi vissa urval. Om jag har två liknande akter där båda är bra, då väljer jag den akten där det finns kvinnor med. Men, vi kvoterar inte genom att tumma på kvalitén. Vi bokar inget dåligt.

Ni lyckades få jämställt under Equal at Heart i vintras, hur kommer det sig?

– Då kontaktade vi själva och bokade, dessutom är det inte svårt att nå jämställt när det är så få akter det handlar om. Det grundläggande problemet är att fler män än kvinnor håller på med musik, särskilt tyngre rock. Vi vill inte ha 20 stycken kvinnliga singer-songwriters och 20 stycken hårdrocksband med bara killar.

Hur gör ni för att förbättra jämställdheten?

– Studieförbunden som vi samarbetar med jobbar hårt med detta, och det är rätt väg att gå – att få rätt förutsättningar från grunden. Vi har även en övervikt av män i organisationen och har just nu en tjänst ute där vi gärna ser kvinnliga sökande.

Hur känns årets festival?

– Det är den största hittills med 393 spelningar, jämfört med förra årets 350 spelningar. Vi har växt ordentligt omfångsmässigt i år i och med Live at Heart film som drog i gång redan i söndags. Det är en medveten satsning, vi behöver öka antalet besökare, vi får se om det håller. Vi slog rekord i antalet förköp, men det är inte förrän efteråt som vi ser resultatet. Nytt för i år är att det är fler ställen med, helt nya ställen. Det är roligt.