Kultur & Nöje.

2017-05-26 12:00
 • Med hjälp av två ritningar och en rulle med tyg ska Catharina Söderström förvandla de gamla möblerna till konst. Bild: Mirja Mattson
  Med hjälp av två ritningar och en rulle med tyg ska Catharina Söderström förvandla de gamla möblerna till konst.
 • Detalj från tyget i konstverket. Bild: Mirja Mattson
  Detalj från tyget i konstverket.
 • ”Vad konstnären har tänkt med konstverket och vad han vill säga med det vet jag inte, men jag hoppas att jag kommer att få reda på det framöver”, säger tapetseraren Catharina Söderström som inte har sysslat med konst tidigare. Bild: Mirja Mattson
  ”Vad konstnären har tänkt med konstverket och vad han vill säga med det vet jag inte, men jag hoppas att jag kommer att få reda på det framöver”, säger tapetseraren Catharina Söderström som inte har sysslat med konst tidigare.
 • Ritning över hur konstnären vill att det nya konstverket ska ska se ut. Bild: Mirja Mattson
  Ritning över hur konstnären vill att det nya konstverket ska ska se ut.

Här blir gammal soffa från Örebro ett nytt konstverk

Den colombianska konstnären Rodrigo Facundos får hjälp att tillverka sitt Open Art-konstverk av en örebroare. Det är en tapetserare som för första gången är med och tillverkar konst.

”Jag är glad och stolt”, säger Catharina Söderström. 

Det är en sliten gammal soffa och fåtölj som står i en tapetserarverkstad i Örebro. Det smutsgulbruna chenilletyget har passerat sin glansperiod med råge och soffmodellen har inte varit populär sedan i början av 1980-talet. Nu ska den bli en del av konstnären Rodrigo Facundos konstverk ”Árbol de Lágrimas” (träd av tårar) som ska visas på Open Art i sommar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är ingen lyxsoffa eller kvalitetssoffa.  Den är ganska risig och liknar inte de möbler som vi brukar klä om. Vi vet inte om man ska sitta i den eller bara titta på den. Oavsett vilket, kommer vi att fixa så att den går att sitta i, säger tapetseraren Catharina Söderström. 

Med hjälp av två ritningar och en rulle med tyg ska Catharina Söderström förvandla de gamla möblerna till konst. 

– Vad konstnären har tänkt med konstverket och vad han vill säga med det vet jag inte, men jag hoppas att jag kommer att få reda på det framöver, säger hon. 

Lite grann som en vaxduk

Tyget har en hinna av plast eller gummi. Det känns lite grann som en vaxduk. Mönstret ändras efter några meter och nya ansikten träder fram. Bildäck finns med på flera av trycken.

– Tygkvaliteten är kanske vald för att den är enkel att trycka bilder på, eller så har det med budskapet att göra eftersom det känns gummerat. Hur som helst är jag glad att det inte är ett handmålat tyg som jag riskerar att saxa sönder, skrattar hon.

Till vardags arbetar Catharina Söderström med att klä om gamla möbler eller sy gardiner till företag eller privatpersoner. Det händer att hon får specialuppdrag som hotell eller butiksinredningar, men några konstverk har hon däremot aldrig varit med om att tillverka tidigare. 

– Det kom hit två kvinnor från Open Art och frågade vad det skulle kosta att klä om en soffa. Eftersom det är ganska dyrt och de hade en stram budget beslutade jag att hjälpa dem genom att göra det gratis. Jag är imponerad av alla konstnärer som är med i Open Art och det är kul att få chansen att hjälpa en av dem, säger hon. 

Det kommer att ta ungefär 30 timmar att klä om möblerna. Men Catharina Söderström förväntar sig varken fler kunder eller någon större uppmärksamhet efter arbetsinsatsen. Däremot hoppas hon få en del tid med konstnären när han dyker upp i Örebro om ett par veckor. 

– Jag vill höra mer om honom och hans budskap och jag vill veta varför han vill ha budskapen just på en möbel, säger hon. 

Handlar om gummiindustrin

På en knastrig telefonlinje från Colombia berättar konstnären Rodrigo Facundos för ETC Örebro, att soffan och fåtöljen ingår i hans installation som handlar om gummiindustrin i Latinamerika och Afrika. Han vill visa hur naturprodukten gummi numera skapar ett växande miljöproblem i världen. 

– Jag har bland annat gjort en tre meter hög skulptur som just nu skeppas över till Sverige, den kommer att visas på museet i Örebro, berättar han. 

Det är första gången som Rodrigo Facundos ska besöka Sverige och han ser fram emot mötet med en ny kultur och konstnärer från olika länder. 

– Det blir intressant att möta andra verkligheter och se andra verk, samtidigt som det ska bli intressant att visa upp konst från Colombia, säger han. 

Fakta Open Art

Open Art invigs den 18 juni 2017 och utställningen pågår till den 10 september.

Cirka 100 verk av 60 konstnärer kommer att placeras i Örebros stadskärna. 

Fokusländer i år är Japan och Colombia.