Reportage.

2017-08-16 06:00
  • Bild: Maria Eremo
  • ”Det var en väldigt rolig inspelning med flera superbra skådisar, bland annat Isaac C. Singleton Jr, Jason O’Neil ­Hudson och Will Roberts”, säger Jasmine Kara om när musikvideon till låten ”Fade to black” skulle spelas in.  BIld: Privat
    ”Det var en väldigt rolig inspelning med flera superbra skådisar, bland annat Isaac C. Singleton Jr, Jason O’Neil ­Hudson och Will Roberts”, säger Jasmine Kara om när musikvideon till låten ”Fade to black” skulle spelas in.
  • Åren har gått, men det är samma skärm för mikrofonen nu som då. ­Jasmine Kara känner sig hemma i lokalerna. Bild: Maria Eremo
    Åren har gått, men det är samma skärm för mikrofonen nu som då. ­Jasmine Kara känner sig hemma i lokalerna.

Här började musikresan för Jasmine Kara

Det var när hon som 16-åring gjorde sin första demo i studion i Brickebacken som hon visste att det var musik hon skulle hålla på med. Möt Jasmine Kara, tjejen som flyttade från Tybble till Los Angeles.

 

Vi möts utanför studion i Bricke­­backen. Det var här Jasmine Kara spelade in sin allra första demo och där hon sedan dess har tillbringat många timmar av sitt liv.

– Jag visste innan att jag gillade musik, men här fick jag göra något eget och det var värt hur mycket som helst för mig, säger hon.

Hon ville komma hit hela tiden. Studion, som än i dag drivs av Jonas Lundström på Bandstarter, har betytt mycket för henne.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Att en vuxen trodde och litade på mig var avgörande. Jonas är respekt, säger Jasmine Kara.

Örebro är hemma

Det var för att ha något att visa upp för skivbolagen i USA som hon gjorde sin demo. Med den tog hon sig till New York och knackade dörr hos alla skivbolag hon kände till. Eftersom hon knappt blev insläppt började Jasmine Kara i stället att spela i tunnelbanan och därefter på olika klubbar. Så småningom fick hon sitt första skivkontrakt i Sverige.

– Jag visste att jag ville göra musik och den resan var tuff, men också lärorik. Det är det bästa jag har gjort, att jag vågade kasta mig ut där livet händer, säger hon.

I dagsläget bor hon i Los Angeles, men Örebro är staden som hon älskar allra mest och som hon kallar sitt hem.

– Jag älskar Örebro så mycket, den här stan har gett mig massor. Även om jag inte bott här på länge så finns alla mina gamla kompisar kvar. Jag ringer nästan varje dag, trots att det är nio timmars tidsskillnad, berättar hon.

Lagom stor stad

Det är stora kontraster mellan Los Angeles och Örebro men Jasmine Kara uppskattar dem, på olika vis.

– Det som är bäst med Örebro är lojaliteten och tidsrespekten som finns här. Jag skryter mycket om Örebro när jag är utomlands, att stan är lagom stor, att det är fem minuter till centrum och fem minuter till natur. Här finns det alltid någon jag kan ringa och här är det genuina relationer. Jag har ju till och med tatuerat in ”Örebro” i nacken.

Jasmine Kara upplever att Örebro också är en musikstad. Det satsas mycket på musik och olika former av kultur. Trots det har hon valt att bo i Los Angeles.

– Det som gör att jag inte vill bo här är bland annat vädret, som det inte går att göra något åt. Men det handlar också om att människorna som jag vill jobba med i min bransch finns i Los Angeles.

Satsa mer på eget

Under tio års tid har hon varit låtskrivare och på senare tid har hon skrivit mycket musik till andra artister. Några av låtarna har nu börjat spelas på bland annat belgisk radio.

– Fast jag vill absolut satsa mer på min egen musik. Det är mycket roligare att skriva åt sig själv. Jag vet ju vad jag vill. Planen är att släppa en singel i höst, säger hon.

Hon bor tillsammans med fem andra tjejer i en tvåa i Los Angeles, och hon trivs med att bo tillsammans med andra, hon tycker att det är mycket bättre än att leva ensam i ett ”mansion”.

– Jag måste vara omringad av människor som bryr sig om mig, säger hon.

Nu hoppas hon att hon ska kunna inspirera andra att våga följa sina drömmar.

– Örebro har gett mig lojalitet och respekt och jag tror och hoppas att jag kan ge samma sak tillbaka, kanske främst till den yngre generationen. Jag vill vara någon de kan se upp till, så att de ser att de också kan tänka utanför boxen. Från Tybble till Los Angeles, alla har samma möjlighet, säger Jasmine Kara.