Kultur & Nöje.

2017-01-06 12:00
 • Äntligen – Hjalmar på Broadway spelas 5–8 januari på Konserthuset. Medverkande: Dirigent: Andreas Hanson, Svenska kammarorkestern, Peter Flack, Barry Banks, Camilla Tilling, Sharon Dyall, Marie Kühler och Amanda Flack. Bild: Bild: Jonas Ekströmer/TT
  Äntligen – Hjalmar på Broadway spelas 5–8 januari på Konserthuset. Medverkande: Dirigent: Andreas Hanson, Svenska kammarorkestern, Peter Flack, Barry Banks, Camilla Tilling, Sharon Dyall, Marie Kühler och Amanda Flack.
 • Världstenoren Barry Banks återvänder till Örebro för att medverka. Han har varit med varje gång Hjalmar och Kammarorkestern showat tillsammans. Bild: Christian Steiner/Harrison Parrott
  Världstenoren Barry Banks återvänder till Örebro för att medverka. Han har varit med varje gång Hjalmar och Kammarorkestern showat tillsammans.
 • Camilla Tilling är en av solisterna. Bild: Camilla Tilling/Harrison Parrott
  Camilla Tilling är en av solisterna.
 • Peter Flacks välkända karaktär Hjalmar Berglund från ”Viiiby by” medverkar givetvis i showen. Bild: Magnus Wahman T
  Peter Flacks välkända karaktär Hjalmar Berglund från ”Viiiby by” medverkar givetvis i showen.
 • Sångerskan Sharon Dyall är en av solisterna. Här tillsammans med Lisa Nilsson när de spelade musikalen Chicago tillsammans. Bild: Lars Pehrson/Svd/TT
  Sångerskan Sharon Dyall är en av solisterna. Här tillsammans med Lisa Nilsson när de spelade musikalen Chicago tillsammans.
 • Marie Kühler lovar även att Astrid Höök dyker upp på Konserthuset. Bild: Magnus Wahman T
  Marie Kühler lovar även att Astrid Höök dyker upp på Konserthuset.

Hjalmar och Svenska kammarorkestern möts igen

I kväll är det premiär för Äntligen – Hjalmar på Broadway på Örebro konserthus. Svenska kammarorkestern och Hjalmar Berglund från Viby återförenas igen, nu med musikalklassiker som tema. 

"Vi har valt en del ovanliga musikalnummer också, så det blir inte bara låtar som nästan alla känner igen", säger Marie Kühler.

Det är tredje gången som Hjalmar och Svenska kammarorkestern sätter upp en gemensam show runt nyår. Den första gången var Hjalmars nyårskrock för tio år sedan, den andra Hjalmars nyårskrock 2 för fem år sedan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Att det har gått fem år mellan varje tillfälle är inget medvetet val. Det har blivit så, främst för att Svenska kammarorkestern är så uppbokade. Det gäller att planera långt i förväg för att hitta datum då de kan, säger Marie Kühler. 

Som själv har fullt upp med att spela Varning för Hjalmar tillsammans med Amanda Flack och Peter Flack på Bruksteatern i Brevens bruk. 

– Men vi har speluppehåll nu och börjar den 20 januari igen. 

Världstenor

En av solisterna i Äntligen – Hjalmar på Broadway är den engelska världstenoren Barry Banks. Han sjunger normalt på scener som Metropolitan i New York och Engelska nationaloperan i London. Men han är även en återkommande gäst i Örebro. Han har medverkat i de två tidigare nyårskrockarna och flera gånger i O, helga natt. 

– Barry har blivit en kompis till mig och Peter, vi har jättebra kontakt privat. Så det är väldigt roligt att vi får jobba tillsammans igen. Barry brukar påpeka skämtsamt att han faktiskt är en seriös artist när vi klär ut honom, och får honom att medverka i sketcher, men han älskar det, säger Marie Kühler. 

Kvinnliga solister

Operasångerskan Camilla Tilling är en av de övriga solisterna. Hon har också meriter från Metropolitan och engelska operan i Covent Garden. Och Sharon Dyall återvänder till Hjalmargänget, hon medverkade även i Peter Flacks föreställning Stjärnkväll på slottet i Trystorp utanför Fjugesta i somras. 

– Vi ville ha en riktig musikalartist och Sharon har en intressant röst, hon är så bra. Så vi frågade henne i somras om hon ville vara med och hon tackade ja direkt.

Amanda Flack och Marie Kühler medverkar också som solister. 

– Med Amanda, Camilla och Sharon har vi tre kvinnliga solister som alla har sitt eget uttryck. De kompletterar varandra jättebra. Och så är jag med och gör något roligt, säger Marie Kühler glatt. 

Fristående sketcher

Hon poängterar att Hjalmar på Broadway inte är en ny revy utan en show där musiknummer varvas med fristående sketcher. Musiknumren har främst Peter Flack valt i samarbete med Svenska kammarorkesterns dirigent Andreas Hanson. 

– Det är en blandning av kända och mer okända musikalnummer från olika epoker. Numren ska även passa solisternas röster och kammarorkestern.

Och så blir det som sagt sketcher. Kända figurer som Hjalmar Berglund och Astrid Höök dyker givetvis upp, men solisterna och orkestermedlemmarna medverkar också. 

– Orkestern tycker det är riktigt roligt att göra crazy saker, det gör de ju inte normalt när de ger konserter. 

Repa själva

Eftersom de medverkande alla har tajta scheman på sina håll började repetitionerna först två dagar före premiären. Men programmet har varit spikat en längre tid. 

– Vi vet vad som ska ingå, sedan har alla fått repetera på egen hand, berättar Marie Kühler.