Kultur & Nöje.

2017-02-24 12:00
 • Ett snötäckt Stadra är den ultimata vinterbilden när Stadra teater bjuder in till en kväll med Lars Forssell. Bild: Magnus Wetterholm
  Ett snötäckt Stadra är den ultimata vinterbilden när Stadra teater bjuder in till en kväll med Lars Forssell.
 • Bild: Magnus Wetterholm
 • Skådespelaren Eva Haldert. Bild: Dragan Popoovic
  Skådespelaren Eva Haldert.
 • Magnus Wetterholm i Tjechov från 2013. Bild: Dragan Popoovic
  Magnus Wetterholm i Tjechov från 2013.

I Stadra snöar det på Herr Forssell

En storhet på den svenska diktarhimlen är huvudpersonen i årets vinterscen i Stadra. Lars Forssell är mannen som har lämnat avtryck hos många. Nu hyllas han under två kvällar i februari.

Det snöar på Herr Forssell, så lyder titeln för årets uppsättning på Stadra vinterscen. Sedan 2009 har man, utöver det väletablerade programmet på sommarhalvåret, även vintertid bjudit in publiken till teater i Stadra vid sjön Greckens södra strand.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Första året spelade vi på Greckens is och föreställningen hette Selma on Ice. Det var alldeles för tuffa förhållanden och sedan dess är vi inomhus, säger Magnus Wetterholm, teaterdirektör vid Stadra teater.

Under åren har man tagit fasta på olika författare och nu har turen kommit till Lars Forssell.

– Han var en stor diktare som alltid talade från ett underifrånperspektiv. Han försvarade människan med sina tillkortakommanden och glädjeämnen.

Att Lars Forsell är en stor favorit råder det ingen tvekan om.

– Jag är oerhört fäst vid honom. Mycket av det han gjorde har blivit berömt genom namn som bland annat Jan Malmsjö och Monica Nielsen.

Både Taube och Lill-Babs har framfört alster som Forssell skapat. På Dramaten har uppsättningar som Söndagspromenaden och Galenpannan satts upp.

– Under efterkrigstiden åkte han till Paris för att få ta del av intryck och hans verk ligger mig varmt om hjärtat. Forssell är lite ”vi kavlar upp ärmarna och fortsätter, trots massa dumma människor”. Det passar fint i en tid med ledare som Putin och Trump.

Bidrag till Melodifestivalen

Titlar som Snurra min jord, Galenpannan och Jag står här på ett torg har funnits med länge och Lars Forssell var en man med bredd och någon som folket lyssnade till.

– Tänk bara när han var med och skrev gruppen Maltas bidrag Sommar’n som aldrig säger nej med den klassiska textraden ”Dina bröst är som svalor som häckar”, som Claes af Geijerstam och Göran Fristorp sjöng i Melodifestivalen 1973 och dessutom vann med. Han har en oerhörd bredd den här mannen. Däremot har det inte varit enkla texter att lära sig, de är bitvis riktigt intrikata.

Värd att lyftas fram

Magnus tror inte att något liknande om Lars Forssell har gjorts tidigare och tycker att det är på tiden att han uppmärksammas.

– Han är lite bortglömd, men är absolut värd att lyftas fram.

Med på scen förutom Magnus själv finns Eva Haldert, Lasse Forss och musikern Matts Norman.

– Jag är så glad att en musiker har tackat ja att vara med, trots årstidens kalla temperatur. Det är något nytt för oss och ger oss möjlighet att sjunga.

Publiken kommer att känna igen både Lasse Forss och Eva Haldert som har varit med i tidigare uppsättningar på Stadra. Musikern Matts Norman är till vardags pianolärare på Kulturskolan i Örebro.

Vinterupplevelse

När publiken anländer till Stadra möts de av marschaller längs en lång allé. Det kommer finnas varm buljong, hembakt knäckebröd och eldkasar.

– Avsikten med vinterscenen är att förmedla en tvärtomkänsla jämfört med sommaren. Då är det varma sommarkvällar, en blå sjö och värme. Nu blir det teater på vår älskade lilla scen i minusgrader, säger han.