Kultur & Nöje.

2017-01-27 12:00
 • The Vanjas är ett band som har blivit omtalade i folkmun efter sina livespelningar. Dels för Vanja Los röst och scenframträdande, och dels för att bandet är så synkade. Bild: Jeanette Andersson
  The Vanjas är ett band som har blivit omtalade i folkmun efter sina livespelningar. Dels för Vanja Los röst och scenframträdande, och dels för att bandet är så synkade.
 • Örebroaren Christoffer Wadensten har gjort ett par hundra konserter i USA, Storbritannien, Skandinavien och Europa under sitt alias Meadows. Bild: Press
  Örebroaren Christoffer Wadensten har gjort ett par hundra konserter i USA, Storbritannien, Skandinavien och Europa under sitt alias Meadows.
 • Det dras ofta paralleller mellan Good Harvest och giganter som Simon and Garfunkel och Crosby, Stills, Nash and Young. Good Harvest kommer från Falun och består av Hanna Enlöf och Ylva Eriksson. Bild: Press
  Det dras ofta paralleller mellan Good Harvest och giganter som Simon and Garfunkel och Crosby, Stills, Nash and Young. Good Harvest kommer från Falun och består av Hanna Enlöf och Ylva Eriksson.

Jämställdhet i fokus på ny musikfestival

När Forum jämställdhet sveper in över Örebro den 31 januari drar den med sig ytterligare ett arrangemang. Equal at Heart är en helkväll med artister i samma anda som Live at Heart. Och ska man tro arrangörerna är det här något örebroarna får vänja sig vid – musikunderhållning i stadsmiljö.

Musik i stadsmiljö är förvisso inget nytt fenomen för Örebros stadsliv. Sedan 2010 har Live at Heart arrangerats första helgen i september, men avknoppningar som Folk at Heart och nu Equal at Heart är förmodligen något som kommer att leva vidare. Att avknoppningen Equal at Heart dyker upp just nu, beror på kommunens önskan att erbjuda något för dem som deltar i konferensen Forum jämställdhet.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Den här minifestivalen är uppbyggd på samma sätt som Live at Heart, bortsett från de internationella inslagen. Det har inte varit några som helst problem för oss att hitta artister som vill medverka och inte heller att få till en mix bland könen, säger Lars-Göran Rosén, arrangör.

Kända för bra arrangemang

Hela planeringen av festivalen har gått snabbt. Förfrågan från kommunen kom under september förra året och efter första mötet i oktober tog det bara några veckor tills man hade bokade akter.

– Vi har ett bra kontaktnätverk och många bra spelställen att erbjuda. Dessutom är vi kända för att ha bra ljud och att våra arrangemang fungerar.

Även om just Equal at Heart är en engångsfestival så vill arrangörerna gärna vara en resurs om liknande arrangemang som Forum jämställdhet anordnas.

– Om vi kan göra en insats, så gör vi gärna det. Nu är det jämställdhetstema och det stämmer bra överens med hur vi själva vill arbeta, säger Lars-Göran.

Clara Berglund som är projektledare för Forum jämställdhet är jätteglad över initiativet.

– Det känns väldigt roligt. Det är svårt att tänka sig ett bättre sätt att avsluta en kunskapsfylld konferensdag än att umgås med kollegor från hela landet, äta, dricka och ta del av musik och kultur, säger Clara.

Från folk till rock

Under tisdagskvällen den 31 januari kan både forumdeltagare och musiksugna örebroare ta sig till Clarion Hotel, East West, Scandic Grand, Örebro konserthus och Nikolaikyrkan. Upplägget är samma som Live at Heart med spelningar på 40 minuter.

Bland de 16 akterna är sju lokala namn resten kommer från andra delar av landet. En av snackisarna från förra årets Live at Heart, The Vanjas, kommer att uppträda vid två tillfällen.

– Vi har en bra blandning med allt från folk till rock. 

Det debatteras flitigt kring könskvoterande bokningar när det gäller musikfestivaler och med Live at Heart har man inte nått ända fram, men med Equal at Heart har det inte varit ett problem.

– Vi känner inte att vi har behövt tumma på kvalitén, verkligen inte.

Spelning i Nikolaikyrkan

En av bokningarna är Good Harvest, Faluduon som består av Hanna Enlöf och Ylva Eriksson och som beskriver sig själva som musikaliska tvillingar och som har hyllats stort för ep:n Bottom Dollar.

– Det har gått jättebra för dem och de har signats av Per Gessles bolag. De ville vara med om de fick spela i Nikolaikyrkan, så det får de så klart.

Fakta

De lokala banden på festivalen är: The Bloakes,
The Bland, Mohlavyr, Meadows, Roanokeans, Akosia och Anna Fogel.