Kultur & Nöje.

2015-11-06 15:45
 • Resonant Bodies av Julia Adzukis. Bild: Press
  Resonant Bodies av Julia Adzukis.
 • Sök av Nadja Ekman. Bild: Mirja Mattsson
  Sök av Nadja Ekman.
 • Lisa Jeannin är en av konstnärerna bakom Medicinhjulet. Bild: Mirja Mattsson
  Lisa Jeannin är en av konstnärerna bakom Medicinhjulet.
 • Ålderdomen, eller jorden, är en del av medicinhjulet. Bild: Press
  Ålderdomen, eller jorden, är en del av medicinhjulet.

Kännbart – konst för andra sinnen

Luktande och vibrerande konst fyller Örebro läns museum i den nya utställningen Kännbart. En utställning som passar för den som saknar syn eller hörsel, men också för den som vill upptäcka konst med fler sinnen. 

– Vi lånar ut specialglasögon och hörselkåpor för att besökare ska våga ta ett kliv in i en annan dimension, säger Annika Ottander, initiativtagare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Inuti en 700 år gammal urkarvad askstam kan konstbesökare känna vibrationerna från tonerna A och C. Ytan är len, putsad och sandpapprad. Inga flisor kan sticka undersökande fingertoppar som känner på materialet. Den väldoftande och vibrerande trädstammen är ett av konstverken i den nya utställningen Kännbart på Örebro läns museum.

– Verket är en helkroppslig upplevelse, en kropp kan ligga i en annan kropp. En trädstam. När någon spelar på pianosträngarna som sitter utanpå känns vibrationerna i hela kroppen, säger konstnären Julia Adzukis.

Att skapa ett verk som Resonant Bodies som inte bara är visuellt utan som också talar till andra sinnen har varit en utmaning för konstnären Julia Adzukis, som har fått inspiration genom ett samarbete med Teresia Lindberg och Sindri Runudde, som båda har en dövblind funktionsnedsättning. 

– Redan vid första mötet förstod jag att det är svårt att slappna av när man inte ser och hör. När man sträcker på alla sina sinnen blir man spänd i kroppen. Därför är det här verket ett terapeutiskt instrument som gör dig djupt avslappnad, säger Julia Adzukis.

Vibrationer återkommer i flera av verken på utställningen. Ett bord i Mari Krettz verk La Luna vibrerar när man känner på det. I Maria Luostarinens verk Drömsamlaren kommer en av sakerna i hennes stora svarta tält att vibrera. 

Medicinhjulet av Lisa Jeannin och Rolf Shuurmans är en stor vibrerande träcirkel där du kan lägga dig ner och känna ljudet av en trumresa, en form av trummande som shamaner använder för att framkalla andar i olika ursprungskulturer jorden runt. 

– Det är transframkallande, vilsamt och helande att ligga här, säger konstnären Lisa Jeannin. 

I Medicinhjulet finns fyra skulpturer som sitter på grenar från ett gammalt körsbärsträd. De är gestalter som representerar barndom, ungdom, medelålder och ålderdom, men också väderstrecken och de fyra elementen luft, eld, vatten och jord.

– Konst är ofta intellektuell och stimulerar hjärnan, men i den här utställningen går vi inåt och stimulerar hjärtat, säger hon. 

”Det finns något för var och en”

Smak och lukt är andra sinnen som stimuleras av utställningen. Nadja Ekmans verk Sök som hon har gjort tillsammans med Walter Enqvist och Maj-Sofie Enqvist doftar citronmeliss. 

Verket är tredimensionellt, en blandning av fotografi och installation där mossa och hundar breder ut sig i rummet. I flickans kläder kan besökare hitta tabletter som smakar citron.

– Oavsett vilka sinnen som fungerar och oavsett ålder på besökaren så finns det något för var och en i den här utställningen, säger Annika Ottander, konstnär och initiativtagare till Kännbart.

Skapad för att inkludera

Tanken bakom utställningen var att skapa konst för en grupp som sällan får tillgång till utställningar, personer som har dövblindhet. Men genom att skapa en utställning som är tillgänglig för den här gruppen inkluderas samtidigt många fler, och det ger alla som ser och hör möjlighet att upptäcka sina andra sinnen när man lånar hörselkåpor och specialglasögon att ha för ögonen. 

– Att få upptäcka alla sina sinnen är en resa tillbaka till barnet. Om man vågar ta klivet in i en annan dimension utan ljud och syn får allt ett annat tempo, och man kan uppleva konsten på ett helt annat sätt, säger Annika Ottander. 

Kännbart

• I morgon lördag den 7:e november är det världspremiär för Kännbart. En utställning som sedan kommer att turnera runt i landet. 

• Utställningen som pågår till den 10:e januari utgår från att konsten har en unik förmåga att nå och beröra människor oavsett hur många sinnen man har i behåll. Därför är det en utställning som passar lika mycket för personer som har en dövblind funktionsnedsättning, som för andra besökare. 

• I Kännbart ingår sex nya konstverk av Lisa Jeannin och Rolf Shuurmans, Matti Kallioinen, Mari Kretz, Maria Luostarinen, Julia Adzuki i samarbete med Sindri Runudde och Teresia Lindberg samt Nadja Ekman i samarbete med Walter och Maj-Sofie Enqvist.

• Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och det är ABF Örebro Län, i nära samarbete med Förbundet Sverige dövblinda (FSDB), samt Riksutställningar som ligger bakom utställningen.