Kultur & Nöje.

2017-06-22 20:38
Bild: Fredrik Andersson

Karlsson på taket flyger till Lerbäck

Sommar betyder teater i Lerbäck, så även denna sommar. I år sätter man upp ”Karlsson på taket”, en riktig vattendelare bland barnen. Men regissören Johan Gille lovar en härlig föreställning och att ingen ska behöva lämna teatern missnöjd

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Alla har en åsikt om Karlsson, det har vi märkt. En del har sagt ”Men åh, spelar ni Karlsson? Jaja, men det är klart att vi kommer ändå.”, berättar Johan Gille och skrattar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Astrid Lindgren skrev tre böcker om Karlsson på taket, den tjocka lilla mannen med propeller på ryggen. Till uppsättningen i Lerbäck har man plockat delar från alla tre böckerna.

Nya utmaningar

Tidigare år har ensemblen valt att spela bland annat ”Rasmus på luffen” och förra årets succé ”Robin Hood”, två berättelser som mestadels utspelar sig utomhus och på landet. Annat är det i år eftersom historien utspelar sig i centrala Stockholm, närmare bestämt Vasastan.

– Det har helt klart varit en utmaning när det gäller scenografin, men jag tycker att vi har fått till en bra kombo. Vi har skapat enkla rum som ger en inomhuskänsla, men vi behåller trots det samma grundkänsla som tidigare år, säger Johan Gille.

Lång tradition av sommarteater

I år är det 14:e året Lerbäcks teater spelar sommarteater, och med ”Karlsson på taket” har både förberedelserna och storyn gett gruppen nya utmaningar.

– Vi har bland annat det här med att Karlsson flyger, där har vi fått hitta lekfulla lösningar. Sedan är han en person som filurar med både tjuvar och barnvakter och jag kan lova en hel del roliga effekter, säger han.

På scen kommer det att vara sex barn och fem vuxna, plus tre musiker. Historien har ju två självklara huvudroller i Lillebror, som här spelas av både Helmer Åkerblom och Emanuel Jerlström, och så Karlsson som gestaltas av Jonas Hedlund. Sistnämnde känns igen från förra årets uppsättning då han spelade sheriffen.

– Det är tre skådespelare som får dra ett tungt lass i år och det gör att det blir ett annat sätt att repetera. Vi har haft möjlighet att gå in mer på detaljer eftersom det har funnits mer tid jämfört med om man är tio personer på scen. Det har varit härligt att se ett barn och en vuxen växa ihop så på scen, de har blivit tajta. 

Genom åren har man betat av många av Astrid Lindgrens berättelser och främst har teatern valt dem som passar för en scenuppsättning. Med ”Karlsson på taket” får man lite av varje, det är humor men också en tänkvärd del om den ensamma lilla pojken Lillebror som stöter på Karlsson.

– Vi har försökt göra Karlsson som en hel person, han är ju också ganska ensam. Sedan har han sina dryga sidor också. Vi har diskuterat mycket och det är spännande att klura på varför Karlsson gör som han gör, säger Johan Gille.

Fars på slottet

Utöver utomhusteatern i Lerbäck kommer gänget även att bjuda in till fars på Örebro slott. Med uppsättningen ”Kors i taket” spelar man i ett tält på den södra slottsterrassen.

– Vi har inte vuxit ur Lerbäck, men förr om åren har vi inte klarat av att även spela för vuxna under sommaren eftersom alla har varit med i familjeföreställningen. Men i år är det inte så många vuxna med i ”Karlsson på taket” och därför hade vi heller inte roller till alla fasta skådespelare. Därför gör vi ett gästspel på slottet, säger han.

Nu hoppas teaterledningen att satsningen kommer att gå bra och att publiken väljer att komma.

– Det blir ett test, helt klart. ”Kors i taket” har varit en av våra mest uppskattade farser så vi tyckte att den ska bli perfekt för slottet, avslutar Johan Gille.

FAKTA

”Karlsson på taket” spelas på Lerbäcks teater vid 32 tillfällen under juli, med premiär den 29 juni. ”Kors i taket” spelas på Örebro slott den 12–23 juli.

”Karlsson på taket” spelas på friluftsscenen.

Författare: Astrid Lindgren

Dramatisering och regi: Johan Gille

Musik: Georg Riedel, Fredrik Åkerblom

Koreografi: Catrine Örman-Oskarsson

Scenografi och kostym: Jenny Gille

Medverkande: Johan Hedlund, Karin Gemfors, Johan Gille, Johan Holmberg, Sara Klingvall, Ulrik Spjut, Fredrik Åkerblom, Petter Åkerblom, Helmer Åkerblom, Emanuel Jerlström, Elvira Gille, Noel Klingvall, Nisse Ring, Sonja Klingvall, Hannes Gille, Allan Hedlund, Vilgot Moberg, Selma Åkerblom, Axel Isaksson, Ebba Lindén