Kultur & Nöje.

2017-11-03 12:00
  • Bild: Irene Rapado
  • Bild: Irene Rapado
  • Bild: Irene Rapado

Kizombafest på slottet

I helgen kan du dansa tätt och sensuellt till moderna rytmer på Örebro slott. Det är den populära pardansen kizomba som får breda ut sig i länssalen.

”Det är en kick att dansa kizomba och det är lätt att lära sig”, säger Tomas Jonsson som är en av arrangörerna.

 

Till vardags är han lärare i matte och samhällskunskap. Friluftsliv, skidor och musik har tidigare fyllt fritiden. Men för några år sedan dök den nya pardansen kizomba upp i hans liv.

– Jag har ingen dansbakgrund, men kände att jag ville prova pardans. Först testade jag med tango och lindy hop, men det är kizomba som jag har gillat mest. Nu har jag fastnat helt i det här träsket, säger Tomas Jonsson glatt.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Han är så pass biten av dansen att han har hållit i kurser, arrangerat klubbkvällar och ordnat kizombafester tillsammans med andra. Och i helgen är han en av arrangörerna från Kiz Nation Örebro som ligger bakom Kizomba Castle Party.

– Det är en sådan kick att hålla på med det här. Det finns så mycket att utveckla i dansen. Det är samma sak som när jag tidigare övade trick på snowboarden, det känns fantastiskt när man lyckas med något nytt, säger han.

Från Angola

Pardansen kizomba kommer ursprungligen från Angola, och under 2000-talet spred sig dansen till Europa där den snabbt blev populär. Här i Örebro har det dansats kizomba sedan 2013. Om man vill få ett hum om hur dansen ser ut kan man hitta många exempel på Youtube där olika danspar visar sina bästa steg. När man betraktar dansen utifrån ser det nästan ut som festscenerna i den gamla filmklassikern Dirty Dancing från 1980-talet. Det är sensuellt och närgånget till tydliga rytmer. Kizomban är uppdelad i två stilar. Traditionell stil som dansas till latinsk musik och afromusik, och urban stil som dansas till RnB och hiphop. Överlag är musiken ganska långsam.

– Den traditionella stilen är störst i Portugal, Cap Verde och Angola medan den urbana stilen har sitt högsäte i Paris. Jag gillade den urbana musiken mest i början, men nu gillar jag den traditionella, säger Tomas Jonsson.

Eftersom dansen är förhållandevis ny i Sverige finns det ett sug efter olika arrangemang. Många åker land och rike kring på olika tillställningar och det är vanligt att resa till festivaler runt om i Europa.

– Då dansar man både dag och natt, säger han.

Lätt att lära sig

Att dansen är så populär bland utövarna tror Tomas Jonsson kan bero på att den är lätt att lära sig.

– I andra danser känner den som för dansen lätt en press att man måste kunna mycket för att det ska fungera bra att dansa. Men redan efter tre timmars instruktioner av kizomba känns det som att det går att dansa riktigt bra. I andra danser kan det ta ett halvår att uppnå den känslan, säger han.

I morgon förmiddag kan den som vill lära sig dansen gå en intensivkurs, och de som redan är vana utövare kan delta i mer avancerade kurser på eftermiddagen. Sedan är festen på slottet öppen för alla. Själva dansgolvet kommer att vara i rikssalen där två dj:s turas om att spela. Slottstornet blir en lounge där det är lite lugnare.

– Vi hade en häftig fest på slottet förra året, och nu siktar vi på att det blir lika bra i år. Det är otroligt roligt att dansa. Hör man en bra låt och får bra kontakt med en danspartner så blir det magi. Det kan man leva på i ett par veckor, säger Tomas Jonsson.