Kultur & Nöje.

2017-07-14 06:00
  • Astrid Lindén har tillsammans med Clas Thor skrivit en bok om litteraturen i Örebro under 750 år.  Bild: Clas Thor
    Astrid Lindén har tillsammans med Clas Thor skrivit en bok om litteraturen i Örebro under 750 år.

Läs närodlat i sommar

Sommaren är kort och det mesta kan regna bort. Då är det bra att kunna försjunka i böckernas värld. Varför inte läsa närodlat i sommar och lära dig mer om Örebro, om människorna som har levt här och historierna som inspirerades av och utspelade sig på gatorna utanför dörren?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det berikar det dagliga livet i staden när man läser om historier som utspelade sig här eller människor som bodde här.

Det handlar om att skapa något odödligt av sitt liv som lever vidare, säger bibliotekarien Astrid Lindén, som tillsammans med sin sambo Clas Thor har skrivit boken ”Författarna och staden: Örebro – 750 år i litteraturen”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hon berättar att det lokala kan bli en välbehövlig motkraft till digitaliseringen som har gjort våra liv alltmer influerade av den globala arenan.

– De gator vi går på har stor betydelse, framför allt eftersom vi tillbringar så mycket tid på webben med information och impulser från hela världen så behöver vi en förankring i det lokala.

Astrid Lindén tipsar om sex böcker med anknytning till Örebro och berättar att det är viktigt att vara medveten om genusaspekten vid urvalet.

– Vi lever i männens värld fortfarande. I vår bok skrev vi om 750 år av lokal litteratur. De första 300 åren av dessa fanns det ingen utbildning för kvinnor i Örebro.

Hon förtydligar att böckerna som hon har valt har ett odiskutabelt värde och inte är inkvoterade på grund av författarnas kön och säger att det i dag finns större förutsättningar för fler att berätta sin historia.

– Det finns en marknad för de som vill berätta och en möjlighet att publicera sig, vare sig det är på en blogg, i en bok eller inom musiken.

Läs vidare på nästa sida: Astrid Lindéns lokala boktips