Kultur & Nöje.

2017-07-07 12:00
  • Marcus Ekerheim har ett intresse som av många skulle definieras som ­nördigt. Bild: Marcus Ekerheim
    Marcus Ekerheim har ett intresse som av många skulle definieras som ­nördigt.
  • ”Det är mycket tid jag har lagt ner på att måla figurerna. Jag känner att det ger ett mervärde, att det är avslappnande”, säger Marcus Ekerheim om sitt intresse. Bild: Marcus Ekerheim
    ”Det är mycket tid jag har lagt ner på att måla figurerna. Jag känner att det ger ett mervärde, att det är avslappnande”, säger Marcus Ekerheim om sitt intresse.
  • Nöjet ligger både i att måla figurerna och att träffa andra och spela med dem.  Bild: Marcus Ekerheim
    Nöjet ligger både i att måla figurerna och att träffa andra och spela med dem.

Marcus hyllar nördintresse under helgens Klossfestival

I helgen pågår Klossfestivalen i ­Örebro – en tillställning för både yngre och äldre som har barna­­­s­innet kvar. Personer med stora specialintressen, som Lego, kallas ofta för nördar – ett ord vars ­negativa klang har tvättats bort.

”Det är avstressande att sitta och jobba med händerna och att få ett kreativt utlopp, man kan sätta sin egen nisch på det”, säger Marcus Ekerheim, som bland annat har Warhammer som intresse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag samsas 200–300 Warhammer­figurer i metall och plast hemma hos Marcus Ekerheim, som fyller 34 i år. De används i figur­spelet och Marcus berättar att ­intresset delas lika mellan nöjet med att måla figurerna och det ­sociala samspelet som uppstår när han träffar likasinnade för att spela.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är mycket tid jag har lagt ner på att måla figurerna. Jag känner­ att det ger ett mervärde, att det är avslappnande, säger Marcus Ekerheim och berättar att han har spelat dataspel i många år men att det ger motsatt effekt.

– Man missar mycket när man bara spelar dataspel. Med internet blir allt mer lättillgängligt, men det är en värld med mycket brus där man missar det här sociala. Jag tror att man får ut mer positiva aspekter av hobbyn om man träffas i verkliga livet, säger han.

Började med Warhammer

Intresset började dock inte med själva spelandet. När Marcus Ekerheim var i tolvårsåldern upptäckte han Warhammerfigurerna efter att ha hållit på med tennsoldater.

– Det fanns butiker i Örebro som man tittade in i och såg de här figurerna, då fanns ju inte internet. Och då spelade jag inte med dem ­eftersom jag inte fattade reglerna på engelska och det var så dyrt, säger han och berättar att spelet är som schack fast med fler pjäser och regler, och att ett grundspel med pjäser i dag kostar 900–1 100 kronor. Sedan går det alltid att skaffa fler figurer, måla och utveckla hobbyn.

Efter att intresset hade legat på is ett tag återupptäckte Marcus Ekerheim nöjet med Warhammer för drygt två år sedan.

– Jag tyckte att det var stressande med alla sociala medier, letade efter olika grejer att göra, testade och tyckte att det var roligt.

Steget var inte så stort eftersom allt från tennsoldater, rollspel, fantasyböcker, sällskapsspel, lego och Star Wars har funnits som intressen genom hans liv; intressen som han berättar att många har svårt att förstå.

– En del förstår det och en del förstår det inte alls. En del tycker att det bara är leksaker och konstigt.

Värdet av taktila upplevelser

Marcus Ekerheim berättar att han träffar både gamla och nya vänner genom sitt intresse och att han spelar med folk upp till fyra gånger i månaden. 

– Det är väldigt socialt, du träffar folk i verkligheten i stället för att spela på en dataskärm. Det skulle vara bra för många ungdomar att spela mer bräd- och rollspel i stället för bara dataspel. Man får möta människor på ett helt annat sätt och i rollspel är det inget tävlings­moment alls. Det är bara att umgås, det är trevligt och utvecklande, säger han och återkommer till nöjet med att både utveckla sitt sociala samspel och sin fingerfärdighet.

– Det här med att skapa något själv med händerna utrotas mer och mer. Det är tråkigt för det ger ett mervärde när man utvecklas. Handstil, motorik, känslan för färg och form och att lära sig att använda sin kreativitet. Det har man användning av på många sätt i livet.

Nördfakta

Betydelsen för ordet nörd har ändrats. Innan 2015 definierades det i Svenska akademiens ordlista som ”enkelspårig och löjeväckande person, tönt”.

Sedan 2015 är den nya betydelsen ”person som har ett stort special­intresse och som därför kan verka något enkelspårig”.

Nördarnas dag (Geek Pride Day) firas den 25 maj runt om i världen, bland annat med en parad i Göteborg.

Källor: SAOL, SVT

Klossfestivalen 2017

6–9 Juli på Conventum arena i Örebro.

Öppettider: Torsdag och fredag 10.00–18.00, lördag och söndag 10.00–16.00.

Läs hela programmet på: www.kloss­festivalen.se