Kultur & Nöje.

2015-10-16 15:01
  • Det är vanligt att deltagarna i metaforbrottning klär ut sig och väljer ett nytt namn. Här tävlar Broder Brooklyn och Pastor Jansson mot Den Vilska Solanas och Knivponny.  Bild: Christina Bauh
    Det är vanligt att deltagarna i metaforbrottning klär ut sig och väljer ett nytt namn. Här tävlar Broder Brooklyn och Pastor Jansson mot Den Vilska Solanas och Knivponny.
  • I Metaforbrottning bestämmer domarna vem som vinner duellerna genom att poängsätta utifrån skicklighet och publikrespons. Här ser vi domarna i metaforbrottningsshowen om Lust på Moriska paviljongen i Malmö tidigare i år. Bild: Christina Bauh
    I Metaforbrottning bestämmer domarna vem som vinner duellerna genom att poängsätta utifrån skicklighet och publikrespons. Här ser vi domarna i metaforbrottningsshowen om Lust på Moriska paviljongen i Malmö tidigare i år.

Metaforbrottning – en stenhård ordkamp

Poesins rollerderby eller diktwrestling. Det behövs sporttermer för att beskriva metaforbrottningens innersta väsen. Det handlar om en hård kamp med orden som vapen. 

– Folk brukar bli chockade, säger Amanda Gardfors Granberg, eller Mega Dream som hon kallas när hon metaforbrottas

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I den stora finalen av metaforernas rikscup på Klubb Bubbla på tisdag kommer Amanda Gardfors Granberg, eller hennes alter ego Mega Dream, att tävla tillsammans med det tysksvenska metaforkollektivet Die Zebraz.  De möter det småländska byalaget Raggarmobben i stenhårda dueller.

– Vi använder ord i stället för knytnävar, men det är en hård tävling där metaforerna poängsätts och det finns en vinnare och en förlorare i varje duell, säger Amanda Gardfors Granberg.

Jubel och buande

Precis som i andra kampsporter ger domaren poäng efter en regelbok, men här påverkar publikreaktionerna utfallet.

– Det är en aktiv sport där vi är beroende av publikreaktioner, tänk på wrestling, säger Amanda Gardfors Granberg. 

Därför behövs jubel och buanden från publiken under replikskiftena. Och hela upplägget uppmuntrar även deltagarna till olika infall. Mega Dream tycker till exempel om att använda sig av rekvisita under sina dueller. 

Replikerna under duellerna improviseras fram under tiden, ingenting är skrivet på förhand. 

– Man övar i hemlighet och hittar på olika metaforer inom olika teman som man hoppas kunna dra fram som ess ur rockärmen under duellerna, säger Amanda Gardfors Granberg.

Ingen riktig tävling

En metaforduell brukar utgå från ett ord, exempelvis stora begrepp som hat eller tid. Det går också att utgå ifrån mer konkreta ord som bord eller katt.

Allt är uppbyggt som en stor och häftig idrottsgala. En tävling med mellanakter och livemusik. En cup där de två bästa lagen inom metaforbrottning slåss om ära och berömmelse. Men egentligen är metaforernas rikscup ingen riktig tävling. I alla fall inte ännu. Det är i stället en interaktiv performanceshow som arrangeras av kulturföreningen Dunkelbyrån. 

– Vi vill på det här sättet visa att något som baseras på ord kan vara lika häftigt, och ta lika stor plats, som fotboll, säger Amanda Gardfors Granberg.

För även om rikscupen än så länge är på lek, är metaforbrottning på blodigt allvar. Och under flera år har det pågått studiecirklar och workshops i olika delar av landet. Och Dunkelbyrån skissar nu på ett digitalt koncept med ett onlinespel där man kan möta andra i dueller och skapa sitt eget alter ego. När Dunkelbyrån är ute på turné med metaforernas rikscup passar de dessutom på att ordna skrivarskolor på olika skolor.

– Vi kallar det metaforlabb. I Örebro ska vi träffa elever på Risbergska gymnasiet, berättar Amanda Gardfors Granberg.

”Det är kreativt frigörande”

Ofta finns det en förutfattad mening att metaforer främst förekommer i högtravande dikter och inte i det moderna språket. Därför får eleverna lära sig att skapa nya metaforer.

– Till exempel fick en elev hitta på en metafor som både skulle kunna beskriva hennes bästa vän och hennes fiende. Och det blev ”min fiende är en kastrull och jag är vattnet som kokar”, berättar Amanda Gardfors Granberg.

Eleverna behöver inte mötas i dueller, det kräver ganska mycket övning, men har man väl börjat duellera blir man lätt biten.

– Det är kreativt frigörande att man måste hitta på metaforer väldigt snabbt. Det är ordkonst på scen, men olikt allt annat. Det är lekfullt, tillåtande och kul, säger Amanda Gardfors Granberg.

Fakta

• På tisdagen den 20 oktober uppträder Dunkelbyrån på Klubb Bubbla i Örebro med den interaktiva föreställningen metaforernas rikscup. Här nedan kan du läsa ett exempel på metaforbrottning och en kort del av en duell. Kampen står mellan Kattvalp och Kupolernas Glömda Dans. Temat är tid.

Kattvalp: Tid är kärlek som falnar och blir till aska, drömmar du förlorat för alltid, tid är sagor du glömt. Tid är fallet mot marken när du förlorar förmågan att flyga. Tid är brutna ben i stället för att tumla runt bland molnen.

Kupolernas Glömda Dans: Tid är de brutna benen som gör att du ser marken med nya ögon, och även på marken kan du tumla. Du kan växa bönstjälkar ur dina hälar, du kan fånga stjärnor med din tunga, bara du lär dig sträcka den tillräckligt långt. Tid är förändringen som gör det nya möjligt.

Kattvalp: Tid är stjärnor du försöker nå men du snubblar och trampar på dina egna tår. Tid är inte en trappa du bygger till himlen utan bara en mur du bygger runt dig själv. 

Kupolernas Glömda Dans: Tid är en mur med tusen dörrar.