Kultur & Nöje.

2017-04-28 13:02
  • ”Vi vill ha en mix av historia, framtid och fakta”, säger museichef Birgitta Johansen.  Bild: Mirja Mattsson
    ”Vi vill ha en mix av historia, framtid och fakta”, säger museichef Birgitta Johansen.
  • I sommar ska Örebro läns museum visa upp en byggnadshistorisk utställning med återanvända modeller i Vasasalen. Det framtida målet är att en helt ny bas­utställning ska byggas upp på slottet.  Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
    I sommar ska Örebro läns museum visa upp en byggnadshistorisk utställning med återanvända modeller i Vasasalen. Det framtida målet är att en helt ny bas­utställning ska byggas upp på slottet.

Museet flyttar in på Örebro slott

En historisk utställning och ett känt porträtt ska visas på slottet i sommar. Men det här är bara början. Nu vill Örebro läns museum nysatsa på Örebro slott.

I sommar flyttar länsmuseet åter-igen in i en liten del av Örebro slott. Museet ska visa en enkel byggnadshistorisk utställning som bygger på återanvända modeller som tidigare har visats i nordvästra tornet. Utställningen kommer att byggas upp i Vasasalen, för att turister som guidas runt i slottet, ska få en inblick i slottets historia. 

Men det här är bara början.
– Målet är att det i framtiden ska finnas en helt ny basutställning på Örebro slott, säger Birgitta Johansen, museichef på Örebro läns museum.

Drygt 6 miljoner kommer det att kosta att bygga upp en sådan. Pengar som ännu inte finns. Men museet har begärt nya pengar från regionen, och de planerar också att söka pengar från andra håll.
– Det är ett fantastiskt hus att bygga upp någonting i, fast det får inte bli ett för stort glapp mellan människors förväntningar och det som vi visar upp. Då kostar det pengar, säger Birgitta Johansen. 

Mix av histora och framtid

Exakt vad en ny basutställning på slottet skulle visa upp är än så länge oklart. Men själva byggnaden, och vad som har hänt i den, är en av de saker som personalen på länsmuseet funderar över hur de skulle kunna lyfta fram.
– Vi vill ha en mix av historia, framtid och fakta. Där vi tar avstamp i historien, men också berättar något om vår samtid, säger Birgitta Johansen.

Ett spår som kan bli aktuellt att spinna vidare kring är historien om Jean Baptiste Bernadotte som valdes till kung här i Örebro.
– Han kom hit till Sverige och levde här, men han lärde sig aldrig språket. Det är spännande att ta fasta på frågan om språk och identitet. Det finns även en dramatiker som är intresserad av Jean Baptiste Bernadotte och vi tror att det kan bli ett spännande samarbete, säger Birgitta Johansen.

Museet har också nyligen fått ett konstverk som tidigare har hängt på Säbylund utanför Kumla. Porträttet föreställer Jean Baptiste Bernadotte och i museets ägo kan bilden bli en del av ett ljudkonstverk.
– Vi vill göra ett ljudkonstverk där vi berör frågor om familj, identitet och språk, säger Birgitta Johansen.

 

• Museet har ett uppdrag från Region Örebro län att skapa nya utställningar på Örebro slott.
• Arbetet med en ny basutställning på Slottet påbörjas under 2017 och kan invigas kommande år om finansieringen går i lås.
• I väntan på den nya utställningen kommer en mindre byggnadshistorisk utställning att visas på slottet.
• Örebro läns museum har haft stora problem med sina ordinarie lokaler på Engelbrektsgatan, bland annat finns problem med el, vatten, avlopp och mögel. Men en ny utställning på slottet kommer inte att innebära att hela museet flyttar.