Reportage.

2017-04-28 13:02
  • ”Vi är väldigt sammansvetsade vid det här laget. Vi är ju tillsammans jämt.” Familjen Thunberg sålde huset och gav sig ut på en resa jorden runt.  Bild: Privat
    ”Vi är väldigt sammansvetsade vid det här laget. Vi är ju tillsammans jämt.” Familjen Thunberg sålde huset och gav sig ut på en resa jorden runt.
  • Bild: Privat
  • Jack Thunberg, nio år, gör läxorna med pappa Patrik.  Bild: Privat
    Jack Thunberg, nio år, gör läxorna med pappa Patrik.

När resan blir en skola

Familjen Thunberg från Degerfors reser jorden runt med sina barn. Sonen undervisar de själva med hjälp av skolböcker och egna upplevelser på resan.

”Det är kul att få en sådan inblick i hans skolgång”, säger Ida Thunberg.

I augusti förra året packade familjen Thunberg från Degerfors väskorna och gav sig iväg. Huset såldes och Ida och Patrik tog med sig barnen Jack och Milo på ett riktigt äventyr.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hösten 2015 bestämde de sig för att sälja huset som ett första steg mot drömmen att kunna göra en långresa tillsammans.

– ”Problemet” med vårt resande är att det alltid ger mersmak och det slutar alltid med att vi vill resa mer. Att komma iväg utan att ha några förpliktelser som till exempel lån och annat hemma kändes som ett måste, säger Ida Thunberg.

Familjen har valt detta för att få mer tid tillsammans. På hemmaplan är det mycket med jobb, skola och andra sociala aktiviteter.

– Vi ville bort från det och fokusera på varandra och samtidigt uppleva massa saker tillsammans. Det är nu vi har möjlighet att åka alla fyra.

Har skolplikt

Sönerna Jack Thunberg, nio år och Milo Thunberg, sju år får under sin resa uppleva saker som många barn aldrig kommer i närheten av. Jack har dock skolplikt och det fixar familjen på egen hand.

– Vi undervisar honom själva och har regelbunden kontakt med hans ordinarie lärare. Han har med sig skolböcker plus att vi lägger ner mycket tid på att använda själva resan som en skola. 

Hur fungerar det?

– Väldigt bra. Det har blivit en bra rutin för oss att ha skolarbetet och det är kul att få en sådan inblick i hans skolgång och se utvecklingen så mycket mer tydligt än jag tror vi som föräldrar hade gjort hemma. En hel del upplevelser ”gör vi skola av”. 

Exempel på det är när familjen besökte Pearl Harbour på Hawaii och då läste mycket om Andra världskriget.

– Sedan har vi sett massor av djur i regnskogarna i Nicaragua och Costa Rica som vi har läst på om. Det blir ju en bonus, även för oss vuxna.

Har vanan inne

De har vanan inne att resa med barn. Den första längre resan gjordes när Milo inte ens hade fyllt ett år. Då luffade familjen runt i Thailand i två månader. Sedan dess har resande varit en del av familjens livsstil. Alla familjens pengar går till att resa och de väljer bort nya bilar och tv-apparater. Till den här resan har de dessutom sålt sitt hus.

Det här är familjens första långresa utanför Asien. I drygt nio månader ska de vara borta och om de håller fast vid sin plan ska de besöka totalt 14 länder och sex världsdelar.

– Det kräver betydligt mer planering att resa med barn än om vi hade rest bara två vuxna. Det är inte självklart att det finns familjerum på de billigare budgetboendena som vi söker. Men barnen i sig själva är ingen utmaning. 

De som säger att man inte kan eller bör resa med barn, vad säger ni till dem?

– Läs vår blogg, så blir ni överbevisade om att det går! Nej, men skämt åsido. Jag vet att många tror att det är väldigt mycket krångligare och jobbigare än vad det är. Barnen gör våra upplevelser mer kompletta, för de ser mycket fler detaljer, lägger märke till andra saker och pratar med människor. Och vi har väldigt roligt ihop, alla fyra.

Barnen då. Finns det några fördelar för dem?

– Oj, det är jättemånga! En väldigt konkret sak är att de har lärt sig prata engelska. De har egna konversationer med människor från alla möjliga länder numera och de älskar att prata på sitt nya språk. De är också helt obrydda om hur människor ser ut och var de kommer ifrån. Vi ser också att de mår väldigt bra av att vi är tillsammans hela tiden

Att resan har påverkat familjen är uppenbart.

– Vi är väldigt sammansvetsade vid det här laget. Vi är ju tillsammans jämt. Den stora utmaningen är inte resten av resan, utan att komma hem i juni och inte få leva inpå varandra 24 timmar om dygnet. 

Fakta

Namn: Ida, Patrik, Milo och Jack Thunberg.

Kommer från: Degerfors

Gör: Reser jorden runt och är borta 28 augusti 2016 till 4 juni 2017. Driver samtidigt eget företag, bland annat frilansjournalistik och föreläsningar. 

Bloggar om resan på: www.attresamedbarn.se

Facebook: www.facebook.com/attresamedbarn

Resrutt: Dubai–Sri Lanka–Malaysia–Indonesien–Nya Zeeland–Hawaii–Las Vegas–Nicaragua–Costa Rica–Panama–Galápagosöarna (Ecuador)–Peru–Bolivia–Brasilien–Paris