Kultur & Nöje.

2017-09-01 12:00
Hårdrocksbandet Fourever från Blekinge kommer till Live at Heart och spelar i kväll fredag. Bilden är från 2009, tagen då kvällens tre medlemmar Mia Moilanen, Nina Moilanen och Lisa Lidehäll senast spelade ihop. Bild: Johan Höög
Hårdrocksbandet Fourever från Blekinge kommer till Live at Heart och spelar i kväll fredag. Bilden är från 2009, tagen då kvällens tre medlemmar Mia Moilanen, Nina Moilanen och Lisa Lidehäll senast spelade ihop.

”När vi spelar live är det råare”

Just nu pågår festivalen Live at Heart för fullt i Örebro. Ett av banden som gästar festivalen är hårdrocksbandet Fourever från Karlshamn.

”Det är alltid något visst med de mindre spelningarna när du får en närhet till publiken, när det intima uppstår”, säger Mia Moilanen på gitarr och sång.

 

Läs också: Hallå där ...

Tillsammans med tvillingsystern Nina Moilanen på trummor och inhopparen Lisa Lidehäll på bas kommer Fourever för första gången till Live at Heart.

– Vi har hört talas om festivalen tidigare, främst för att jag arbetar på Bilda som är en samarbetspartner till den, men vi har aldrig sökt tidigare, säger Mia Moilanen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fourever har funnits sedan år 2000 när medlemmarna bara var 14 år gamla. Under åren har det blivit många publikmöten, både hemma i Sverige och på platser som Tjeckien, Egypten och Israel. Bandets album kom 2012, men det är dags att ge sig in i studion igen, för material finns. Och om festivalens besökare tror att de ska få samma sak som på skivan tror de fel.

– Den är lite för polerad. När vi spelar live är det råare och inte lika snällt, det är helt klart roligare live och det är då vi är mest vi. Vi lever ut mer och även om jag inte kan låta hårdare än jag gör, så är det i alla fall lite hårdare än Kent, säger hon.

”Tre musiker som älskar det de gör”

Hon är svag för mycket trummor och gillar när gitarren följer trummorna. Influenser till sin musik får de från alla möjliga håll.

– Allt som ger en känsla, brukar jag säga, men när vi växte upp lyssnade pappa mycket på Rainbow.

I morgon är det spelning på hemmaplan, men i kväll är det Örebropubliken som gäller.

– Jag har inga direkta förväntningar, jag brukar gilla att bli överraskad. Men det jag kan lova är att besökarna kommer att få se och höra tre musiker som älskar det de gör och det hoppas vi ska märkas även hos publiken. Vi njuter och det är precis så det ska vara, säger Mia Moilanen.

Arrangörerna påstår att det är få tjejer som söker sig till Live at Heart, ni har ju inte heller gjort det tidigare. Hur tänker du kring det?

– När det gäller oss så har vi inte haft en fast basist på ett tag då vår ordinarie basist Josefine Lindell har blivit mamma. Då har det varit svårt att göra spelningar. Visst, vi har tagit in killar ibland som ersättare, men vi vill främst ha tjejer för det är vad vi är vana vid. Det kan vara svårt att hitta tjejer som älskar och vill spela hårdrock, men under vårt besök i Örebro kommer Lisa Lidehäll att hoppa in, hon spelade med oss tidigare så det blir lite av en reunion.

”Sök lite mer”

Mia Moilanen har själv erfarenhet av att boka akter till ”Alarmscenen”, en scen på Sweden Rock.

– Vi lyckades alltid nå 30–70 procent med band som bestod av en eller flera tjejer bland medlemmarna. Jag är helt säker på att om man jobbar med att söka lite mer så hittar man dem. Jag köper däremot argument om att festivaler vill ha kvalitet framför kvotering, men det finns tjejer där ute. Fast det känns som att de flesta musikfestivaler är mansdominerade och att det oftast är män som sköter bokningarna, säger Mia Moilanen.

Inför bandets första besök på Live at Heart ser de fram emot, förutom att spela, alla de workshopar och nätverk som inkluderas.

– Att det inte bara är musiken gör det extra roligt, jag kommer att komma lite tidigare just för att knyta kontakter.

Relaterade artiklar