Kultur & Nöje.

2017-01-20 12:12
  • Hanna Järver från Örebro är nominerad i två kategorier i morgondagens P3 Guld-gala, Årets pop och Årets nykomling.  Bild: Jessica Gow/TT
    Hanna Järver från Örebro är nominerad i två kategorier i morgondagens P3 Guld-gala, Årets pop och Årets nykomling. 

Närke kan ge Hanna Järver guld i morgon

Örebroartisten Hanna Järver fick sitt stora genombrott förra året med ep:n Närke som hon delvis fick inspiration till efter att ha varit på en hemvändarfest på nattklubben Satin på Stortorget. I morgon har hon chans att vinna Årets pop och Årets nykomling på Sveriges radios gala P3 Guld. 

"Det är väldigt roligt med dubbla nomineringar. Jag hade inte räknat med någon", säger hon.

Hanna Järver föddes i Örebro. Familjen bodde några år i Grekland när hon var barn. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Men vi flyttade tillbaka innan jag började skolan. Vi bodde på Norr nära Svampen, berättar hon. 

Hon började skriva egna låttexter på högstadiet. Hennes storebror spelade gitarr. 

– Han uppmuntrade mig att skriva texter till hans musik. Vi hade en duo ihop ett tag, vi spelade på kaféer och så. Men sedan flyttade brorsan från stan.

Producerar själv

Efter högstadiet gick Hanna Järver estetiska programmet på Risbergska. På sommarlovet före trean köpte hon studioprylar.

– Jag fick en idé. I trean ska alla elever göra ett projekt, jag satt hemma och skrev låtar. Det var så i klassen, många skrev sina egna låtar. Och många av mina kompisar är duktiga musiker som kunde hjälpa till och spela på låtarna. 

Hanna Järver har fortsatt på samma bana, på Närke spelar hon alla instrument och producerar själv. 

– Jag delar inte upp det i olika delar när jag gör låtar. När jag satt i min studio hemma tänkte jag inte att "nu skriver jag" och "nu producerar jag", för mig sitter det ihop. 

Flyttade

Efter gymnasiet gick Hanna Järver ett halvår på en singer songwriter-kurs på en folkhögskola utanför Linköping. 

– Sedan flyttade jag hem till Örebro ett tag. Men det flyttade sjukt många örebroare till Stockholm, alla skulle dit för att satsa på musik. Jag spelade i två band, alla flyttade till Stockholm för att jobba med musik och få spelningar. Så jag flyttade också dit. Men det blev inte riktigt som jag trodde, banden lade ner så jag började göra egen musik i stället. 

Det är fem år sedan flyttlasset gick till Stockholm. Närke handlar om tiden då Hanna Järver var runt 18 år, innan hon flyttade från Örebro. I låtarna nämns flera lokala referenser från Örebro och Kumla. Nu har Hanna Järver ingen familj kvar i Örebro, men många vänner bor kvar i Örebro och i Kumla. 

– Så jag är där ganska ofta ändå. 

Att komma hem

Närke handlar även om känslan av att komma hem igen efter att ha flyttat från stan, som hemvändarfesten den där juldagen på Satin. 

– Det är en speciell känsla att komma hem och träffa folk som man inte har sett på länge. Både folk som man vill träffa och dem som man kanske hellre hade sluppit. Jag tror att många som har flyttat från en mindre stad till en större känner igen sig. Det är kul och mycket nostalgi men också lite jobbigt. 

Första singeln från Närke heter Alabamatröjan. Där symboliserar en stor skön tröja med tryck från Alabamas universitet det trygga och invanda. P3 nappade direkt.

– Jag fick höra att ”nu ska P3 spela din singel”. Jag visste inte då hur stort det är att hamna på deras spellista. Jag har haft tur, P3 har spelat alla låtar jag har släppt. 

Pluggar musik

Förra året spelade Hanna Järver en hel del live, både egna konserter och på festivaler. Och lockade storpublik. 

– Det kom många fler till mina spelningar än tidigare och de kunde sjunga med i mina låtar. 2016 var verkligen ett väldigt bra år. Jag hoppas att det inte tar slut utan att 2017 fortsätter på samma sätt. 

Hon spelade bland annat hemma på Satin två gånger i fjol. En gång i oktober och en gång under Musikhjälpen tillsammans med flera vänner för att samla in pengar. 

Och i början av december släppte hon duetten C’mon tillsammans med Jonas Lundqvist, tidigare trummis i Bad Cash Quartet och numera soloartist. Vid sidan av musiken studerar hon musik- och medieproduktion på Musikhögskolan i Stockholm. 

– Så man kan säga att jag satsar heltid på musiken eftersom jag även pluggar musik. Jag är färdig med studierna i vår och då vill jag ha ett konstnärligt arbete. Jag hoppas kunna fortsätta med mitt eget projekt och få det att växa. 

Fakta

Ålder: 23

Läser: Sociala medier

Lyssnar på: Just nu på Japanese House

Familj: Två katter, Juan och Franco samt en stor familj bestående av släkt och vänner.