Kultur & Nöje.

2017-05-19 12:00
 • Marina och Owe Andersson sitter i deras röda MGA, 1600 MKII från 1962. I samband med köpet för tolv år sedan bestämde sig Owe för att han skulle ha en tidsenlig mustasch och sedan dess har den hängt med. Bild: Maria Eremo
  Marina och Owe Andersson sitter i deras röda MGA, 1600 MKII från 1962. I samband med köpet för tolv år sedan bestämde sig Owe för att han skulle ha en tidsenlig mustasch och sedan dess har den hängt med.
 • En riktig puma, både bakom ratten och under huven. Lena Wallin har haft sin Ford Mercury Cougar i 15 år. Hon ser gärna att fler kvinnor som äger veteranfordon blir medlemmar i föreningen. Bild: Maria Eremo
  En riktig puma, både bakom ratten och under huven. Lena Wallin har haft sin Ford Mercury Cougar i 15 år. Hon ser gärna att fler kvinnor som äger veteranfordon blir medlemmar i föreningen.
 • Saab 95 på en bädd av vitsippor. Bild: Maria Eremo
  Saab 95 på en bädd av vitsippor. 
 • Göran Persson är stolt ägare till Prins Eugens allra första Ford. Detta är en A-Ford från 1911 och har funnits i Görans familj i snart 50 år. Bild: Maria Eremo
  Göran Persson är stolt ägare till Prins Eugens allra första Ford. Detta är en A-Ford från 1911 och har funnits i Görans familj i snart 50 år.
 • Denna ratt sitter i en Ford Thunderbird från 50-talet. Bild: Maria Eremo
  Denna ratt sitter i en Ford Thunderbird från 50-talet.

Nu kommer fordonen ut för säsongen

Kosläpp är ett tydligt vårtecken. Vitsippor likaså. Ytterligare ett vårtecken är när föreningen Nerikes fordonshistoriker släpper ut sina veteranfordon för säsongen. Som alltid sker det i Adolfsberg i Örebro, närmare bestämt i Sommarro.

– Vi träffas tre till fyra gånger per månad under sommarhalvåret. Här på Sommarro är det första uteträffen och det har varit en tradition lika länge som föreningen har funnits, säger Roland Sandberg, ordförande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Och visst är det tydligt att träffen är uppskattad, av både medlemmar och andra motorintresserade. I år hade man tur med vädret och det lockade 66 stycken ekipage till platsen.

– Vi har varit allt från fem stycken vid dåligt väder till som i dag. Vi ses ju på olika ställen runt om i länet, när vi är i Wadköping är det fler människor utanför föreningen som hittar fram till oss.

Som en syförening

Föreningen har funnits sedan 2004. Det var då man bröt sig ur riksorganisationen Automobilhistoriska klubben och bildade en lokal avdelning, Nerikes fordonshistoriker. Nu, 13 år senare, är föreningen ekonomiskt välmående och har 576 medlemmar. Medlemmarna är personer som har bilar, traktorer, lastbilar och mopeder som är minst 20 till 30 år gamla. För bilar är det 30 år och för mopeder och mc är det 20 år som gäller. Och medlemmarna verkar trivas. 

– För oss blev det som ett nytt liv när vi köpte bilen och blev medlemmar, lite som en stor syförening, säger Owe Andersson.

Tillsammans med sin fru Marina Andersson äger han en MGA från 1962. 

– Vi har fått en helt ny bekantskapskrets, säger Marina Andersson.

Ibland följer gubben med

Lena Wallin har haft sin Ford Mercury Cougar i snart 15 år, den är årsmodell 1969 importerad från Kalifornien.

– Jag har varit medlem i tio år. Det är trevligt att träffa likasinnade, både medlemmar och besökare. Ibland får gubben följa med, men bilen är min, säger Lena Wallin.

Hon har haft sitt motorintresse sedan tonåren då hon åkte runt i raggarbilar på Stortorget i Örebro.

– Det är något visst med min ”Conny Cougar”. Det häftigaste är ändå att den går snabbt. Jag brukar gasa lite extra vid trafikljus, den låter så gulligt då.