Kultur & Nöje.

2017-08-11 12:00
Magnus Wetterholm är skådespelare och konstnärlig ledare på Stadra teater. Här i samband med föreställningen ”Från min loge i en lagård”. Bild: Joachim Nilsson
Magnus Wetterholm är skådespelare och konstnärlig ledare på Stadra teater. Här i samband med föreställningen ”Från min loge i en lagård”.

Nu ska Norden utforskas

Stadra teater bjuder under fredagskvällen in gäster och publik för att tillsammans under en kväll utforska Norden. Allt från den nordiska melankolin till maten kommer att stötas och blötas. Stadra teaters konstnärliga ledare Magnus Wetterholm utlovar nya insikter och berättar inför kvällen om sitt förhållningssätt till Norden.

”Vi i Norden har kunnat mötas och lösa konflikter utan krig, det finns något som är positivt hos oss nu som många tittar på. Man kan framhålla värdet av det. Trots att vi är väldigt olika i de olika nordiska länderna finns det mycket som förenar oss. ”

– Jag själv är djupt förankrad i Bergslagen men det gör inte att jag inte vill ut i världen. Jag har lärt mig massor om den stora världen genom mitt yrke, säger Magnus Wetterholm och berättar om sitt intresse för Afghanistan som uppkom när han arbetade med en uppsättning på Östgötateatern.

Han berättar att en nyfikenhet föddes och att en liknande nyfikenhet för Jemen omslöt honom under arbetet med musikteaterföreställningen Arabia Felix, som spelas till och med den 20 augusti på Stadra teater.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Under kvällens föreställning kommer vår närhet till de nordiska länderna att utforskas. I andra akten kommer personer från Stadra teaters ensemble att representera varsitt land.

– Ensemblen ska lyfta fram text och sångmaterial från de olika nordiska länderna. Sapmi och landet Stadra ska jag själv spela. Stadra är ett land där vi alla med hjälp av konsten kan utveckla våra sinnen, det är ett kulturellt fritt land, här kan man söka kulturell asyl.

Publikinvolverande ”divertissemang”

Förutom inbokade gäster som landshövding Maria Larsson, Nordisk­ kulturfonds chef Benny Marcel och Carl Jan Granqvist, professor i måltidskonst, kommer gästerna att bjudas på provsmakning av mat som är typisk för Norden. Magnus Wetterholm berättar att tanken är att kvällen ska genom­syras av ett fritt förhållningssätt till scenkonsten och involvera publiken på ett fritt och avslappnat sätt.

– Jag vill kalla det för ett div­er­tissemang. Då kan det vara infalls­rikt, det kan vara lekfullt och underfundigt.

Inspirerande svårmod

Hur är då nordborna att komma underfund med? Magnus Wetterholm berättar om det nordiska svårmodet som inspirerat konsten.

– Jag tror att det hos oss nordbor finns en enorm längtan inbyggd, en längtan efter lyckan, efter något tillfredsställande i livet och värmen, säger han och berättar att nordborna formas av att leva i ett mörkt och kallt klimat.

– Man kan tala om ljuset, klimatet, och luften men det finns mer. För mig är det typiskt nordiskt att inte exkludera andra människor, att i stället inkludera dem.

Han säger att vi genom att använda Norden som ett begrepp och låta det genomsyras av en inkluderande syn på alla kulturer kan ta tillbaka det från makter som inte stödjer demokratin.

– Jag använder mig hela tiden av ett ord som Norden för att jag inte vill att de bruna krafterna ska sno det. Därför ska man säga det frankt, framåt och friskt. Vi som håller på med konst har det ansvaret.

Vad är då det mest typiskt nordiska, enligt Magnus Wetterholm?

– Melankoli och förhållandet mellan mörker och ljus. Freden och språken, att vi kan och vill förstå varandra, säger han och svarar snabbt att jämställdhet och jordgubbar är det bästa med det nordiska landet Sverige.

Och föreställningen då? Eller förlåt, divertissemanget. Hur kommer det att tas emot?

– Det kommer att vinna på att den blir på den lilla scenen med närheten till naturen. Den svenska sommarnatten kommer att vara påtaglig under den här kvällen, det blir en väldigt fin stämning med en sådan närhet till sjön här utanför, säger han och skrattar när jag frågar om figuren Näcken från den nordiska folktron kommer att smyga runt i vattenbrynet utanför.