Kultur & Nöje.

2017-12-29 12:00
  • Arne och Ingrid Holm är pensionärer, men hade en dröm om att bli bryggare. Sedan 2013 är de det. Arne arbetade tidigare som bildlärare och Ingrid på apotek.
    Arne och Ingrid Holm är pensionärer, men hade en dröm om att bli bryggare. Sedan 2013 är de det. Arne arbetade tidigare som bildlärare och Ingrid på apotek.
  • Etiketterna har Arne Holm ritat och med hjälp av en enklare maskin sätter de på varje etikett för hand.
    Etiketterna har Arne Holm ritat och med hjälp av en enklare maskin sätter de på varje etikett för hand.

Nyårsöl från Nora

Visst kan öl passa bra även till nyårsfirandet och kanske är det roligare när drycken är gjord i vårt område?

”Det här är riktigt hantverk hela vägen”, säger Arne Holm, en av delägarna i Nora Brygghus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

I bryggerikvarteret i Nora har det bryggts öl med lokal touch sedan 2013. I dag ägs bryggeriet av sju delägare, Arne och Ingrid Holm är två av dem.

– Drömmen hade funnits länge så vi slog till när vi blev pensionärer, säger Arne Holm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bryggeriet är beläget på klassisk mark i Nora, närmare bestämt på Bryggeriområdet. Här fanns ett bryggeri redan i slutet av 1800-talet.

– Det var ju klockrent för oss att vara här, på historisk mark, säger Ingrid Holm.

Svenskar inspireras av Tyskland

Bryggeriet har tagit fram sju olika sorters öl, alla med lokal touch även om inspirationen kommer från Tjeckien och Tyskland.

– Svensk öl är en enda stor inspiration från andra länder, förklarar Arne Holm.

De brygger både stark- och lättöl, av ingredienserna, alla sorter har olika personligheter.

– Vi gör lager, ale, ipa och lättöl och vi har hela tiden tanken att vår öl ska passa till mat. Det är ett gediget hantverk och ibland tror jag människor har svårt att förstå vilket arbete som ligger bakom, säger Ingrid Holm.

Beroende på vilken ölsort som bryggs varierar även produktionstiden. Bryggningen tar en dag, jäsningen skiftar mellan fyra till sju dagar och lagringen tar flera veckor innan ölet tappas upp på flaska.

– Vi gör en sort i taget och beroende på vilken vi producerar varierar både jäsningstid och lagringstid. Vår vinterale som passar fint till maten kring jul och nyår är vällagrad sedan många månader, säger Ingrid Holm.

Paret menar att det är självklart att man kan dricka öl på nyår och inte bara bubbel och champagne. Dock gäller samma huvudregel som alltid.

– Börja med den finaste ölen medan smaklökarna är fräscha. Den fula ölen kan du ta ju längre kvällen lider, säger Arne Holm och skrattar.

Större inköpskostnader som liten

Det är färsköl som bryggs i tankarna och ägarna är medvetna om att de inte kan konkurrera med priset och därför måste vara konkurrenskraftiga när det kommer till smak.

– Vi har till exempel bara fin humle, ädelhumle. Vi vill få fram trevlig smak och arom så det är klart att det kostar mer för oss att göra en trevlig öl här. Vi har betydligt högre inköpskostnader än de stora bryggerierna, säger Arne Holm.

Nora Brygghus producerar cirka 12 000 liter öl per år, det är vad stora bryggerier producerar på 15 minuter berättar Arne Holm.

– Men sedan gör vi allt för hand här också. Vi fyller varje flaska och klistrar på etiketter som Arne har designat. Kapsylerna sätter vi också dit manuellt och vi kör även ut vår dryck till de systembolag där vi finns i sortimentet, säger Ingrid Holm.

– Vi är stolta bryggare som får mycket beröm. När jag får höra ”vad god öl du har gjort”, så är jag nöjd. Vi ska undvika att bli ett stort bryggeri, men vi ska vara stora i smaken. Det är roligt att det finns så många mikrobryggerier i vårt län, det triggar oss, säger Arne Holm.

Läs vidare på nästa sida: Robert Johansson, sommelier, tipsar om andra goda drycker till nyår

Nora Brygghus

Startade 2013, då med 13 delägare.

I dag är man sju delägare, varav fyra är pensionärer.

Bryggeriet har sju sorter i sin kollektion, en sort är lättöl.

Flera av ölsorterna har namn som klingar lokalt.

På ett skift fylls 3-500 flaskor för hand i mörka glasflaskor.

Mikrobryggerier

Sverige är världens mest öltäta land per capita när det gäller bryggerier.

I dag finns 350 bryggerier i landet.

I vårt område finns flera stycken. Några av dem är Närke Kulturbryggeri, Örebro Brygghus i Nerike AB, Svensk Absint AB och Almby Brewery.