Kultur & Nöje.

2017-09-29 12:00
  • På Teater Martin Mutter sätts nu ”Uppdrag Nelly Rapp” upp – en föreställning som ska öka barns läslust. Fr. vänster Amanda Jansson, Åsa Gustafsson, Anton Häggblom.  Bild: Joacim Nilsson
    På Teater Martin Mutter sätts nu ”Uppdrag Nelly Rapp” upp – en föreställning som ska öka barns läslust. Fr. vänster Amanda Jansson, Åsa Gustafsson, Anton Häggblom.
  • Fr. vänster Philip Lithner, Åsa Gustafsson, Anton Häggblom. Bild: Joacim Nilsson
    Fr. vänster Philip Lithner, Åsa Gustafsson, Anton Häggblom.

Populär figur i ny barnteater

Den kända barn- och ungdomsförfattaren Martin Widmarks böcker om Nelly Rapp blir pjäs.

”Det är häftigt att ta barnteater på fullt allvar”, säger regissören Mia Nilsson.

 

Martin Widmark är en av Sveriges mest uppskattade barn- och ungdomsförfattare. Han ligger bakom bland annat serien om Lasse-Majas Detektivbyrå som även blivit uppskattade filmer och en julkalender. Och så har han skrivit deckarserien om Nelly Rapp för sex- till nioåringar. I Teater Martin Mutters regi får vi möta Nelly Rapp i en ny teaterpjäs som ska plocka fram läslusten.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


– Vi vill alltid göra föreställningar med aktuella teman och när Pisarapporten kom om att barns läsförståelse hade försämrats kände vi att vi var något på spåret. Vikten av att ha ett språk är ett angeläget ämne, säger Catherine Giacomini som tillsammans med Frida Thofelt ligger bakom idén till föreställningen.

– Eftersom Martin Widmark hade plats 1–20 på barnens topplista på biblioteket blev vi nyfikna och ville göra något av hans böcker, säger Frida Thofelt.

Men pjäsen utgår inte bara från böckerna om Nelly Rapp. Karaktärerna Konstnären, Detektiven, Spågumman, Reportern och Cowboyen från Martin Widmarks projekt En läsande klass finns också med i pjäsen. Många skolor arbetar med projektet för att locka barn till läslust och i Martin Mutters föreställning ”Uppdrag Nelly Rapp” spelar dessa fem figurer huvudrollerna tillsammans med Nelly Rapp.

Fristående manus

Mia Nilsson som ligger bakom manus och regi har fått fria händer under sitt manusskrivande.

– Det är ett fristående manus som tar upp samarbeten, att olikheter berikar och om modet att våga nytt och tro på sig själv med stöd av varandra, berättar Mia Nilsson.

Och även om manuset är helt fristående kommer skolbarnen troligen att känna igen både Nelly Rapp och de andra karaktärerna.

– Men det behövs ingen förkunskap för att få behållning av föreställningen, säger Mia Nilsson.

Något som är speciellt med den här föreställningen är att åhörarna lämnas med en cliffhanger.

– I stället för att vi spelar slutet på pjäsen så stoppar vi där det är som mest spännande. Sedan får klassen med sig böcker tillbaka till klassrummet och läsa slutet till­sammans. Det hoppas vi ska locka till läsning, säger Catherine Giacomini.

Teater är oslagbart

Förutom att trion på Martin Mutter vill ge ökad läsglädje med pjäsen, vill de också ge barnen nycklar till att uppleva scenkonst.

– Teater är viktigt och får oss att utvecklas som människor. Teater är ett oslagbart verktyg, säger Mia Nilsson.

– Det är ett sort värde av att det är live här och nu. Barnen sitter som uppslukade, säger Catherine Giacomini.

Efter att ha provspelat för en referensgrupp tror de att det här kommer vara en föreställning med hög igenkänningsfaktor.

– Barnen kommer att förstå att de inte är ensamma om svårigheter här i livet. Det är viktigt, säger Frida Thofelt.

Fakta

”Uppdrag Nelly Rapp” kommer att spelas på Teater Martin Mutter under både hösten och våren. Alla barn i årskurs ett till tre kommer att bjudas in. Sedan ger sig ensemblen ut på turné så att fler kommuner kan ta del av föreställningen.

En offentlig föreställning spelas lördag 30 september på Teater Martin Mutter.